Francii zneklidňují echoviry u novorozenců, mají sedm obětí

0
3024
echoviry
Foto: Pixabay.com

Na infekci vyvolanou echovirem 11 [E11] ve Francii od loňského července zemřelo sedm novorozenců. Další dvě děti zůstávají v intenzivní péči lékařů. Echoviry se přenáší fekálně orální cestou a respiračně.

O novorozeneckých nákazách echovirem 11 ve Francii informuje v pravidelném týdenním reportu Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC]. Podle něj se od poloviny loňského roku infekce E11 ve Francii potvrdila u jedenácti novorozenců. Devět z nich utrpělo v důsledku nákazy těžkou sepsi, která u nich skončila jaterním selháním a neurologickými či srdečními komplikacemi. Sedm z novorozenců na infekci zemřelo, dva zůstávají na jednotce intenzivní péče.

„Pět z devíti novorozenců s vážným průběhem infekce se narodilo s nízkou porodní hmotností. Novorozenci vykazovali klinické příznaky v období tří až šesti dnů od narození,“ přibližuje situaci ECDC.

Čtyři novorozenci se narodili předčasně a šlo o dvojčata. Data o nákazách echoviry mezi novorozenci ve Francii čerpá ECDC od Francouzské pediatrické společnosti a Referenčního národního centra pro enteroviry [CNR, Centre National de Référence Entérovirus].

Riziko nákazy v prvních dnech po narození

Podle údajů ECDC vykazovaly příznaky nákazy, jako jsou horečka a gastrointestinální potíže, čtyři matky novorozenců v době 48 hodin od porodu. Lékaři se domnívají, že v sedmi případech šlo o takzvaný vertikální přenos. Tedy před porodem z placenty, při porodu nebo po něm z matky na dítě [kojení].

Podle CNR převládal mezi nakaženými novorozenci ve Francii v loňském roce typ echoviru E11, to ve zhruba 30,2 procenta zachycených virů. Laboratoř hovoří i o nové variantě echoviru E11 cirkulující především v metropoli a jejím okolí a v zámořských francouzských územích [Nová Kaledonie, Réunion].

Echoviry patří do skupiny virů, které obvykle vyvolávají mírná onemocnění. Starší děti či dospělí nemusí nákazu na sobě ani poznat. Specifické sérotypy virů u některých rizikových skupin, jako jsou právě novorozenci, ale způsobují závažné infekce. U novorozenců, především předčasně narozených a u dětí s nízkou porodní hmotností můžou vyvolat akutní horečnaté stavy, které novorozence spolu s dalšími komplikacemi ohrožují na životě.

Echoviry se přenáší vzduchem a stolicí

Echoviry se obecně přenášejí převážně fekálně-orální a respirační cestou. Ve vyšším riziku úmrtí v důsledku nákazy echoviry, konkrétně typem E11 jsou novorozenci v prvních sedmi dnech života. Dále nedonošení novorozenci a ti s nízkou porodní hmotností a u vícečetných těhotenstvích.

„V současné době neexistují žádné vakcíny proti většině echovirů včetně E11,“ uvádí odborníci z ECDC.

Kojení prospívá i „jinak“ narozeným dětem

Riziko nákazy podle jejich doporučení významně snižuje důsledná osobní hygiena. Časté mytí rukou a další opatření zamezující šíření infekcí. K vyšetření by podle ECDC měly být indikovány ženy, které před porodem vykazují příznaky infekčního onemocnění [horečka, střevní potíže]. V současné době hodnotí ECDC riziko nákazy na veřejné zdraví u novorozenecké  populace v EU jako nízké. U zmiňovaných předčasně narozených dětí a novorozenců s nízkou porodní hmotností v prvních dnech života pak jako středně závažné. Což platí i u novorozenců, jejichž matky prodělaly akutní infekci v době před porodem.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here