Na lékařskou fakultu v Plzni se hlásí rekordní počet uchazečů

2
7671
v_Plzni
Den otevřených dveří pro zájemce o studium lékařství na LF UK v Plzni letos v lednu. / Foto: LF UK Plzeň

V minulých letech přijala Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni kolem 2 700 přihlášek, letos na přijímačky dorazí skoro tři tisíce zájemců. Ke studiu v českém jazyce přijme fakulta 300 studentů všeobecného lékařství a 50 na zubní lékařství.

Zhruba o tři stovky více přihlášek ke studiu letos přijala plzeňská lékařská fakulta. V předchozích letech se na studium v českém jazyce do oborů Všeobecné lékařství a Zubní lékařství obvykle přihlásilo kolem 2 700 uchazečů, letos jich jsou skoro tři tisíce.

„Ten zvýšený zájem přičítáme našemu novému kampusu, při dni otevřených dveří tady bylo opravdu velké množství lidí,” řekla mluvčí LF UK v Plzni Barbora Černíková.

Nově vystavěný univerzitní kampus nedaleko fakultní nemocnice na Lochotíně otevřelo vedení fakulty loni na podzim. Do centra už se přesunula veškerá teoretická výuka budoucích lékařů, která dříve byla rozptýleně v několika budovách města. Výstavba Univerzitního medicínského centra [UniMeC] vyšla na 2,36 mld. korun.

Nový kampus LF UK v Plzni vyšel na 2,36 mld. Kč

Na fakultě se na povolání lékaře aktuálně připravuje přes 2 000 studentů, asi čtvrtina studuje v angličtině. Přijímací zkoušky na oba obory fakulta stanovila na úterý 6. června. Dorazit by na ně mělo kolem 2 200 uchazečů o studium. Uchazeči budou skládat přijímačky z fyziky, chemie a biologie formou písemného testu. Test se skládá ze 75 otázek, na každý předmět připadá pětadvacet otázek. Za každou správnou odpověď získá uchazeč jeden bod. Maximální počet bodů je 75. Na test dostane uchazeč časový limit 135 minut. Rozsah požadovaných znalostí odpovídá učebním osnovám gymnázia.

Lékařská fakulta v Plzni přijme 350 studentů

Fakulta letos plánuje přijmout ke studiu v českém jazyce 300 studentů na obor Všeobecné lékařství a 50 studentů na Zubní lékařství, stejně jako v minulých letech. Další stovku uchazečů přijme fakulta ke studiu v angličtině. Přijímací řízení pro tyto uchazeče ale proběhne v jiných termínech.

Podle prezidenta České lékařské komory [ČLK] Milana Kubka v Česku ročně absolvuje na osmi lékařských fakultách 1 700 mediků. Do praxe jich ale nastoupí jen 1 200. Milan Kubek říká, že příspěvek státu na studenty medicíny, která patří mezi nejdražší studijní programy, je příliš nízký.

„Děkany lékařských fakult to motivuje k tomu, aby přijímali co největší počet studentů, kteří si studium sami platí v anglických programech. A samozřejmě, že nikdo z nich si neplatí desetitisícové školné, aby pak nastoupil za české peníze do českých nemocnic,“ vysvětluje s tím, že takových studentů u nás ročně absolvuje zhruba tři sta.

To, co se stalo ve stomatologii, je šílená ostuda, říká Milan Kubek

„A nezůstane tady ani jediný. Takže ze 1 700 absolventů máte 1 400. Z těch zbývajících 1 400 zmizí pak dalších cca 200,“ uvedl v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz.

Lékařská fakulta varuje před dopravní komplikací

S ohledem na konání přijímacích zkoušek počítá vedení univerzity se zhoršenou dopravní situací v okolí kampusu i fakultní nemocnice Lochotín. Provoz proto bude již od rána řídit policie. Přednost bude mít průjezd vozidel rychlé záchranné služby, řekla mluvčí Černíková.

Na přijímací zkoušky fakulta využije veškeré prostory nového kampusu. Dokud ho neměla, skládali uchazeči přijímačky na mnoha místech po Plzni. Fakulta si dokonce půjčovala prostory. Zítra, tedy v úterý se přijímací zkoušky konají od 08:00 a od 12:00 hodiny. Pro dalších asi 300 uchazečů, kteří nemohou v úterý přijet, pak fakulta vyhlásila ještě jeden termín na konci června.

„Přijímací zkoušky v takovémto rozsahu a na jediném místě jsou pro naši fakultu další zátěžovou zkouškou v novém kampusu,“ řekla mluvčí s tím, že je to však zcela nová situace, která může překvapit.

Veřejnost i uchazeče a jejich doprovod proto žádá o pochopení. V nejvytíženějších časech před začátky přijímacích testů povede dopravu okolí státní a městská policie.

Při hrozbě ucpání komunikace policie po nezbytnou dobu zcela odkloní dopravu z aleje Svobody. Při návštěvě fakultní nemocnice na Lochotíně je proto v tento den třeba počítat se zdrženími. Případně návštěvníci zvolí příjezd spodní bránou z Roudné.

„Účastníkům přijímacích zkoušek doporučujeme příjezd městskou hromadnou dopravou. A to tramvají č. 1 na zastávku Lékařská fakulta nebo U Gery,“ dodává mluvčí fakulty.

Parkování vozidel v areálu kampusu nebude v den konání přijímacích zkoušek možné.

–ČTK/VRN–

2 KOMENTÁŘE

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here