Nemocnice Sokolov má nový přístroj na léčbu inkontinence

0
13647
Inkontinence
Pro přístroj Emsella se zejména v anglosaských zemích vžil název Emsella chair. / Foto: Archiv ZdraveZpravy.cz

Nemocnice Sokolov zakoupila přístroj Emsella, jenž využívá elektromagnetické pole k posilování svalů pánevního dna. Je to právě jejich ochabnutí, které bývá často příčinou inkontinence v důsledku porodu nebo vyššího věku.

„Problém inkontinence je, že se o ní téměř nemluví. Lidé se za ni do jisté míry stydí a nevyhledají odbornou pomoc, ačkoliv by jejich obtíže současná medicína mohla vyřešit, nebo minimálně zmírnit,“ říká Vladimír Velický, primář sokolovské gynekologie, která ve spolupráci s městem Sokolov otevřela loni první a zatím jedinou urogynekologickou ambulanci v Karlovarském kraji.

Jeho slova potvrzují i statistiky. Odhaduje se, že až 20 procent žen v České republice trpí stresovou inkontinencí, ale jen pět procent z nich vyhledá lékařskou pomoc. Další tisíce lidí, včetně mužů, se potýkají s urgentní inkontinencí. Tu způsobuje například infekce močových cest, nervová onemocnění nebo patologické změny. Podle Velického většina z nich namísto návštěvy lékaře dává přednost používání nákladných hygienických pomůcek. Mnohdy za ně utrácejí peníze ale zcela zbytečně.

„Řešení jejich problémů často existuje buď ve formě fyzioterapie nebo-li cíleného cvičení svalů pánevního dna, fyzikální terapie například přístrojem Emsella, nebo jejich kombinace. A to hlavně pokud jde o inkontinenci způsobenou ochabováním svalů pánevního dna,“ doplňuje vrchní fyzioterapeutka Nemocnice Sokolov Alena Červenková.

Jak funguje přístroj Emsella v léčbě inkontinence

Přístroj Emsella [více o přístroji ve videu zde] pomocí technologie vysokovýkonného elektromagnetického pole stimuluje hluboké svaly pánevního dna a obnovuje neuromuskulární kontrolu. Elektromagnetický účinek směruje přímo do oblasti postižených partií.

„Celkově se aplikuje šest terapií, po kterých ještě několik týdnů tkáň dorůstá a zpevňuje se. Samotný účinek bez doplňkového cvičení přetrvává zhruba rok. Ale pokud ho pacient podpoří i dalším posilováním pánevního dna, může být mnohem delší,“ říká Červenková.

Únik moči se dá zaléčit, pomáhá i Mikční deník

V sokolovské nemocnici pomocí přístroje ošetřili první pacienty, převážně ženy. A ve všech případech se podle Červenkové potvrdilo významné snížení úniku moči a tím pádem došlo i ke zlepšení kvality jejich života.

„Tam, kde proběhla následná sonografická vyšetření je navíc i touto cestou potvrzené viditelné posílení svalů pánevního dna. Tato metoda je navíc dobrou přípravou na následné operační řešení u závažnějších případů inkontinence,“ dodává.

Podmínkou pro aplikaci je předchozí konzultace a doporučení lékaře. Fyzikální princip přístroje Emsella vylučuje jeho použití u pacientů s kardiostimulátory, dávkovači léků a další tělní elektronikou. Tu by totiž ovlivnilo elektromagnetické pole. K další kontraindikaci patří onkologická onemocnění.

Urogynekologická ambulance Nemocnice Sokolov

Přístroj Emsella přímo navazuje na urogynekologickou ambulanci Nemocnice Sokolov. Oddělení otevřela ve spolupráci s městem Sokolov koncem roku 2021. Loni v ní lékaři nově vyšetřili 175 pacientek, z toho 110 právě kvůli obtížím s únikem moči. Ve stejném období v ní specialisté provedli 42 antiinkontinenčních operací s využitím tahuprosté pásky TVT nebo periuretrálních implantátů.

Samovolný únik moči v České republice trápí až 450 tisíc žen a desítky tisíc mužů. Nejčastěji k němu dochází při zvýšeném tlaku v břišní dutině, například při fyzické námaze, chůzi po schodech, ale třeba i při smíchu nebo kašli. Příčinou inkontinence je oslabený uzávěr močového měchýře. K rizikovým skupinám patří obézní ženy či ženy po těžkých a vícečetných porodech. U žen v klimakteriu patří mezi příčiny i nedostatek ženských pohlavních hormonů.

Úhradu pomůcek při inkontinenci určí stupeň postižení

Vzhledem k tomu, že jde o fyzický problém, ve většině případů spočívá jeho řešení právě v posilování svalů pánevního dna, včetně svěračů a zpevnění břišní stěny. Vedle speciálních cvičení je nyní stále častěji využívána i terapie pomocí elektromagnetického pole.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here