ČLK ostře nesouhlasí s navýšenými přesčasy ve zdravotnictví

0
732
ve_zdravotnictvi
Pražské sídlo ČLK / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

S dočasnou výjimkou navyšující přesčasovou práci ve zdravotnictví po odborářích nesouhlasí i Česká lékařská komora [ČLK]. Její prezident Milan Kubek tvrdí, že s Komorou nikdo nejednal a návrh ohrožuje lékaře i pacienty.

Takzvaný institut další dohodnuté práce přesčas ve zdravotnictví zavádí pozměňovacím návrhem na pětileté období do novely zákoníku práce předseda sněmovního Výboru pro sociální politiku Vít Kaňkovský [KDU-ČSL]. Reaguje tím na transpozici českého zákoníku práce na evropskou směrnici. Ta zavádí pro zaměstnance maximální limity pro přesčasové práce. Podle Kaňkovského se při dodržení přesčasových limitů tak, jak je nařizuje evropská směrnice a na její požadavky upravená novela zákoníku práce, české zdravotnictví ve stávajícím provozu ale neudrží.

„Bohužel v tuto chvíli máme na misce vah pouze ta dvě řešení,“ vysvětlil důvod pro podání pozměňovacího návrhu Vít Kaňkovský na jednání [21.6.] sněmovního Výboru pro sociální politiku.

Prvním z nich je omezení zdravotní péče, druhým pak využití přechodného institutu další dohodnuté práce přesčas pro zdravotnictví.

„Snažíme se, abychom to zdravotnictví udrželi. A nejen zdravotnictví, týká se to i terénních služeb,“ vysvětlil Kaňkovský.

Přesčasy ve zdravotnictví se staly normálem

Proti navrhované výjimce navyšující limity pro přesčasovou práci ve zdravotnictví se v minulém týdnu v dopisu adresovaném poslankyním a poslancům ostře vymezili zástupci Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR [OSZSP] a Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů [LOK-SČL].

V dokumentu zákonodárce žádají, aby při hlasování nepodpořili pozměňovacím návrhem zaváděnou přesčasovou práci ve zdravotnictví.

Nyní se k nesouhlasu přidává i Česká lékařská komora [ČLK]. Poslankyním a poslancům s lékařským vzděláním zasílají její zástupci dopis, ve kterém vyjadřují nesouhlas s pozměňovacím návrhem Víta Kaňkovského.

„Návrh považujeme za špatný a rizikový. V souvislosti s nepravdivými informacemi šířenými při jeho projednávání ve Sněmovně zdůrazňuji, že navrhované znovuzavedení další dohodnuté práce přesčas ve zdravotnictví nebylo s Českou lékařskou komorou jakkoliv předem konzultováno a že komora s tímto zásadně nesouhlasí,“ píše v dopisu prezident ČLK Milan Kubek.

Bez přesčasů zdravotnictví asi zkolabuje, odbory si ale stojí za svým

Stejně jako minulý týden zástupci odborů ve zdravotnictví i ČLK argumentuje, že další dohodnutá práce přesčas nad rámec 416 hodin ročně pozbyla účinnosti k 31.12.2013. K tomuto datu totiž podle ČLK skončilo přechodné pětileté období, během kterého měl nové podmínky český právní řád systémově vyřešit.

Vedení ČLK reaguje i na argument Víta Kaňkovského o tom, že institut další dohodnuté práce mají lékaři využívat pouze dobrovolně, nikoli povinně. Podle lékařů ani takový argument v praxi ale neobstojí.

„Dobrovolnost se však již v dnešní době vztahuje k další práci přesčas konané nad rámec „povinných“ 150 hodin ročně, které může zaměstnavatel nařídit bez dohody s lékařem, a mnozí lékaři s tvrzením o této „dobrovolnosti“ nesouhlasí,“ vysvětluje šéf lékařů.

K přesčasové práci nad zákonný limit podle něj lékařky a lékaři přistupují hlavně kvůli tlaku ze strany vedení nemocnic. Ta často především na mladší generace lékařů tlačí s tím, že jde o kolegiální záležitost vůči starším lékařům. Často podle Kubka zmiňují i nutnost, aby měl kdo ošetřit pacienty.

„Tento přístup je však naprosto chybný. Omezení maximálního množství přesčasové práce u lékařů slouží naopak k ochraně bezpečnosti pacientů,“ tvrdí Milan Kubek.

Přehled jak o návrhu poslance Víta Kaňkovského hlasovali poslanci – lékaři a poslankyně – lékařky

Pro:

  • Romana Bělohlávková [KDU-ČSL]
  • Kamal Farhan [ANO]
  • Vít Kaňkovský [KDU-ČSL]
  • Tom Philipp, Ph.D., MBA [KDU-ČSL]
  • Iveta Štefanová [SPD]
  • Róbert Teleky, MBA [KDU-ČSL]
  • Vladimír Zlínský [SPD]

Proti : NIKDO

Zdržel se:

  • Milan Brázdil [ANO]
  • Miloslav Janulík [ANO]

Omluven:

  • Jaroslav Dvořák [SPD]
  • David Kasal, MHA [ANO]
  • Jiří Mašek [ANO]
  • Zdenka Němečková Crkvenjaš, MBA [ODS]
  • Jan Síla [SPD]
  • MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc. [ODS]
  • MUDr. Julius Špičák, CSc. [ANO]

Nepřihlášen:

  • MUDr. Věra Adámková, CSc. (ANO)
  • MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR (TOP 09)

Přesčasová práce je jedním z důvodů chybějících lékařů

Navrhované znovuzavedení institutu další dohodnuté práce přesčas považuje Milan Kubek za další nástroj, který povede ke zhoršení pracovních podmínek lékařů.

Zmiňovaná evropská směrnice, na kterou právě reaguje novela zákoníku práce, stanoví maximální délku týdenní pracovní doby v rozsahu 48 hodin týdně, a to včetně přesčasů. Článek 6 Směrnice doslova uvádí, že „členské státy přijmou nezbytná opatření, aby v souladu s potřebou chránit bezpečnost a zdraví pracovníků […] nepřekračovala průměrná délka pracovní doby pro každé období sedmi dnů včetně přesčasů 48 hodin.“.

Zdravotníci si vyjednali výjimku z podmínek práce přesčas

Projednávaná novela, která míří do třetího sněmovního čtení, však znovuzavádí prodloužení maximální týdenní pracovní doby ve zdravotnictví až na 56 hodin týdně. V případě zaměstnanců zdravotnické záchranné služby dokonce na 60 hodin týdně, upozorňuje ČLK. Právě vysoké počty přesčasů jsou podle Kubka jedním z důvodů, proč chybí českému zdravotnictví lékaři a další zdravotnický personál. Povolení většího množství přesčasové práce může podle ČLK ohrozit i bezpečnost samotných pacientů.

„Nesprávná transpozice směrnice, respektive zákonná úprava, která je v rozporu s obsahem směrnice, zakládá odpovědnost státu za škodu způsobenou tímto porušením. Přičemž příslušné orgány EU mohou s Českou republikou případně zahájit řízení pro porušení transpozičních povinností a uložit jí pokutu,“ podotýká prezident ČLK Milan Kubek.

Transpozici zákoníku práce měl český právní řád přijmout nejpozději do loňského června. Jelikož se tomu tak nestalo, platí Česká republika za každý měsíc zpoždění úpravy vysoké finanční pokuty.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here