Prague.bio představí nové biotechnologie investorům

0
313
prague.bio
Ilustrační foto: Pixabay.com

V září se v Praze sejdou odborníci z oblasti biotechnologií, investoři do biotechnologií a zástupci průmyslu. Mezinárodní konferenci Prague.bio pořádá bio-inovační centrum i&i Prague a kancelář transferu technologií IOCB Tech.

Instituce náleží do systému vytvořeného kolem Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR [ÚOCHB]. I ten patří mezi spoluorganizátory konference. Akci podpořila ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová [TOP 09], dále Ministerstvo průmyslu a obchodu, agentura CzechInvest a hlavního město Praha.

„Praha má v oblasti biotechnologií a medicíny velmi dobrou pověst a potenciál. Jsem rád, že konference Prague.bio na tento fakt upozorní v mezinárodním měřítku a přivítá řadu zajímavých osobností,” uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda [ODS], který je profesí lékařem.

Konference se uskuteční 26. září v barokním Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě [U Sovových mlýnů 506/4]. Registrace účastníků konference probíhá do 16. září. Více informací včetně prvních potvrzených řečníků je zde. 

Kdo vystoupí na konferenci Prague.bio

Podle organizátorů se konference Prague.bio účastní zástupci fondů, kteří celkově spravují přes pět miliard korun určených na investice do nadějných vědeckých projektů. Se svými přednáškami vystoupí i taková esa oboru, jako je Jan Berka z Roche Diagnostics Solutions.

„Zaměřím se na úlohu takzvaného imunomu v diagnostice, prognóze a léčbě nemocí. Imunom je dynamický soubor imunitních buněk a receptorů reagujících na různé antigeny. Podle posledních studií vykazuje zajímavý potenciál, coby biomarker různých onemocnění. Patří mezi ně například infekce, autoimunitní poruchy či rakovina,“ přiblížil téma Berka.

Na konferenci vystoupí také Marek Šťastný z Bristol-Myers Squibb.

„Můj příspěvek se týká využívání moderní imunoterapie v protinádorové léčbě. Představím současné trendy i výsledky v oblasti biomarkerů a možnosti budoucího vývoje v oblasti imunoterapií,“ popsal obsah svého příspěvku.

Zajímavou diskusi slibuje rovněž panelová debata investorů. Zapojí se do ní Aleksander Kłósek z polského YouNick Mint VC, Alexander Schwartz z rakouského fondu xista science ventures, Michael Krebs z německého KHAN Technology Transfer Fund a Jaromír Zahrádka z i&i Biotech Fund. Mimo jiné pohovoří o potenciálních rizicích financování vědeckých startupů v úplných začátcích jejich vývoje.

Jaké jsou další přínosy konference

„Jsem velmi rád, že se v Praze objeví významné osobnosti z oblasti biotechu i byznysu. Věřím, že budou přínosem a inspirací nejen pro startupy, ale všechny účastníky konference,“ řekl ředitel investičního fondu i&i Biotech Fund Jaromír Zahrádka, který se na organizaci Prague.bio podílí.

Prodáváme českou chytrost, říká Jaromír Zahrádka z i&i Biotech Fund

Konference Prague.bio propojí investory se zástupci českých a zahraničních univerzit a výzkumných institucí. Výsledkem můžou být nové finanční injekce pro perspektivní badatelské projekty. Akce proto cílí na akademiky, investory a zástupce průmyslu.

Podle Jaromíra Zahrádky investice do perspektivních léčiv v samém počátku jejich vývoje přináší 20 až 40% zhodnocení. Investice do diagnostických projektů ve zdravotnictví přináší 10 až 15% zhodnocení.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here