Klimatizace v mnohých pražských nemocnicích není standard

0
181
klimatizace
Klimatizace v areálu pražské Fakultní nemocnice Bulovka / Foto: Archiv ZdraveZpravy.cz

Některým pražským nemocnicím stále chybí klimatizace na pokojích jednotek intenzivní péče [JIP] a urgentních příjmech. Pacienti tak v horkém letním počasí dostávají alespoň více tekutin, ovoce a zeleniny.

Vysoké teploty v Česku panují už od víkendu. Na některých místech teplota vzduchu převyšovala 36 stupňů Celsia. A horko je i v tuzemských nemocnicích, které na pohotovostech zažívají zvýšený nápor pacientů kvůli dovoleným praktiků a specialistů.

„Mají mírný nárůst pacientů, ale ne v souvislosti s vysokými venkovními teplotami jako spíše v souvislosti s dovolenými praktických lékařů a ambulantních specialistů, turistickou sezonou a sportovními aktivitami,” potvrdila mluvčí Ústřední vojenské nemocnice [ÚVN] Jitka Zinke. Podle ní je tomu podobně každoročně v letních měsících.

Finančně náročnými klimatizačními systémy nemocnice vybavují své prostory postupně. Například při rekonstrukci pavilonů. Zástupci nemocnic tvrdí, že standardem jsou na jednotkách intenzivní péče.

„Na pokojích standardních lůžkových stanic je sledována teplota a v případě potřeby je snižována přenosnými klimatizacemi,” popsala praxi Zinke.

Ani v Nemocnici Na Homolce není zdaleka vše hotové. Klimatizace na pokojích v těchto dnech chybí.

„Na standardních lůžkových pokojích, kde klimatizace chybí, postupně chlazení doplňujeme. Chlazení lůžkové části je jedním z projektů, který v Nemocnici Na Homolce aktuálně probíhá,” uvedla mluvčí nemocnice Martina Dostálová.

Pomoci by podle ní měly do budoucna externí žaluzie, které jsou součástí projektu na zateplení nemocniční budovy.

Jak je to v pražském IKEMu a na Vinohradech

V Institutu klinické a experimentální medicíny [IKEM] mají podle mluvčí Markéty Šenkýřové pacientské pokoje chlazené centrálně.

„Problémy vznikají, pokud personál nebo pacienti otvírají okna, tím rozhodí tlakové poměry a v místnosti tak nelze udržet požadavek chladu,” popsala.

Slinivku IKEM transplantuje 40 let. Dorazil i premiér s ministrem

Také vinohradská nemocnice postupně doplňuje klimatizace do prostor, kde zatím chybí. Například na interní klinice má klimatizaci urgentní příjem a metabolická jednotka.

„Tam, kde klimatizace zatím nemáme, používáme ventilátory ke zvýšení cirkulace vzduchu. Personál dbá na větrání a zajištění dostatečného příjmu tekutin,” uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Tereza Romanová.

Vysoké teploty zmáhají seniory a nemocné

Vysoké teploty podle odborníků ohrožují hlavně chronicky nemocné osoby, především s nemocemi srdce a cév, a seniory.

„V jejich případě dochází často při vysokých teplotách ke zhoršení jejich zdravotního stavu, a proto v posledních dnech přichází víc pacientů s dýchacími obtížemi, zhoršením chronických onemocnění a s významnou dehydratací,” popsala Martina Voráčková z oddělení PR a marketingu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Vedra hrozí přehřátím. Odborníci radí, jak se mu vyhnout

Horké období se projevuje i zvýšeným výskytem závažných forem infekcí močových cest a zvýšenými počty starších pacientů, u nichž v horkém počasí dochází k celkovému vyčerpání. To se projevuje i náhlým kolapsem nebo zhoršením činnosti mozku.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here