Masné prodejny se šváby a plísní na Zlínsku překvapily inspektory

1
2396
svaby
Švábi a plíseň objevené v jedné ze čtyř masných provozoven na Zlínsku / Foto: SVS

Zatímco kontroly živočišných potravin na farmářských trzích na nikterak zásadní porušování hygieny neukazují, v kamenných prodejnách už je to o dost horší. V několika masných provozech na Zlínsku našli inspektoři šváby, plísně a špínu.

Na dodržování alespoň základních hygienických pravidel si ve čtyřech kamenných provozech s masem a masnými výrobky společnosti Masoprodej, s.r.o. na Zlínsku příliš nepotrpí. Špína a způsob práce a nakládání s potravinami směřující na trh překvapili i samotné inspektory Státní veterinární správy [SVS].

„Nejzávažnější závadou byl výskyt různých vývojových stádií hmyzu z řádu švábi v prodejně. V prodejně byl v důsledku dlouhodobého zanedbávání hygieny také velký nepořádek a vyskytovaly se zde plísně,“ popisují prodejny kontroloři.

V době od loňského září do prosince zkontrolovali čtyři provozovny dané společnosti zabývající se prodejem masných výrobků. Ve všech zjistili hrubé nedostatky především co do dodržování hygienických zásad při práci s potravinami. Celkem šlo o 9 různých přestupků.

V provozovnách pracovníci hrubě porušovali hygienické zásady, nesledovali dobu spotřeby potravin a neoznačovali je. Na trh přitom běžně uváděli prošlé, kazící se a zkažené potraviny. Za veškeré tyto přestupky uložila Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj společnosti Masoprodej s.r.o půlmilionovou pokutu. Jde o nejvyšší pokutu při kontrolách provozů v letošním roce. Na fotografii SVS vpravo maso uložené v plesnivých regálech.

„Provozovateli byla ve spojeném řízení uložena pokuta ve výši 500 000 Kč, která je od 28. června pravomocná,“ potvrzuje Petr Vorlíček ze SVS s doplněním, že na základě pokuty a dalších opatření provozovatel následně sám definitivně uzavřel jednu ze svých prodejen.

V ostatních prodejnách mu veterinární správa zakázala prodej až do doby, než odstraní jmenované prohřešky. Dodejme, že podle informací veřejně dostupných v obchodním rejstříku je společnost v úpadku a již s ustanoveným insolvenčním správcem.

Kontroly potravin na farmářských trzích

V teplých měsících inspektoři veterinární správy častěji kontrolují i prodejce živočišných potravin na farmářských trzích. Za letošní půlrok zkontrolovali přes 180 takových prodejců a prohřešky u nich zdaleka nejsou tak závažné jako zmiňovaný případ několika masen ve Zlínském kraji. Tedy kontroloři u prodejců neobjevili žádné šváby ani plísně.

„Nejčastějším prohřeškem v dosavadním průběhu roku jsou chyby ve značení potravin,“ přibližuje výsledky letošních kontrol farmářů Petr Vorlíček.

Občas prodejci porušují i takzvané zásady správné výrobní a hygienické praxe. Jde například o nedodržování teplot u prodávaných výrobků. Často prodejcům inspektoři vytýkají špatnou, respektive nedostatečnou ochranu před vnější kontaminací. Další výtky se týkají porušování předpisů při manipulaci s potravinami, a toho, že ne vždy jde o známý a jasný původ prodávaného zboží.

„Opakované problémy mívají prodejci na trzích s dodržováním požadovaných teplot potravin živočišného původu. Proto jsou naše kontroly v horkých dnech zaměřené na splnění této povinnosti. Nedodržení teplot potravin při teplém počasí může mít pro spotřebitele neblahé zdravotní následky,“ říká ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Muž prodával domácí prdelačku. Dostal pokutu

Pro srovnání dodejme, že v prvním pololetí loňského roku veterinární inspektoři zkontrolovali 168 farmářů. Nějakou závadu zjistili v pětině případů. Pořadí nejčastějších závad bylo obdobné jako letos.

Za celý loňský rok inspektoři na trzích v celém Česku provedli přes čtyři stovky kontrol. O rok dříve, v roce 2021, jich bylo 379. Alespoň jednu závadu loni zjistili v 76 případech.

„Podíl kontrol se závadou stoupl na zhruba devatenáct procent, v roce 2021 to bylo 14 %,“ přibližuje Petr Vorlíček.

Výše uložených pokut v roce 2022 dosáhla v součtu 500 000 korun. Mezi nejčastější závady patřilo zmiňované porušení správné výrobní a hygienické praxe.

–RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here