Na potravinovou pomoc dá stát miliardy v dotacích

0
167
pomoc
Nově otevřená výdejna potraviny v Novoměstské radnici na Praze 2 / Foto: Praha 2

Pro potravinové banky má Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR pro následující roky z EU k dispozici 1,22 mld. Kč. Další stovky milionů dostanou banky z rezortu zemědělství a životního prostředí. Zájem o potravinovou pomoc je v ČR obrovský.

Poptávka po potravinových balíčcích podle předsedy České federace potravinových bank Aleše Slavíčka v Česku rychle roste. Letošní nárůst poptávky po potravinové pomoci v regionech odhaduje na 20 až 30 procent.

Stále trvá ohromný zájem o potravinovou pomoc. V regionech je nárůst poptávky o 20 až 30 procent. Současně se projevilo i zdražování,“ popsal letošní vývoj na jednání [20.9.] sněmovního Výboru pro sociální politiku Aleš Slavíček.

K tomu se vlivem přetrvávající inflace snížil objem podpory od dárců i zemědělců zhruba o deset procent. Podle Slavíčka se zájem ze strany potřebných ale daří potravinovým bankám pokrývat. Od července síť výdejen posílila o další více než stovku výdejních míst spadající přímo pod potravinové banky a na které získaly peníze z evropských dotačních programů.

„Dostáváme se i do měst, do kterých jsme se dříve nedostávali,“ řekl šéf potravinových bank k projektu, který má zajištěné financování z evropského programu Zaměstnanost na dobu tří let pro celkem 150 výdejen.

Potravinové banky podporují i další ministerstva

Potravinovým bankám, které spravují sklady s potravinami, nové výdejny a další příslušenství [logistiku, aj.], se mimo evropských podpor dostává i nezanedbatelné pomoci od dalších ministerstev.

Z peněz v další výzvě tentokrát vyhlášené Ministerstvem životního prostředí ČR [MŽP] nakoupily potravinové banky skladovací prostory, svozovou a manipulační techniku. A část peněz šla i do edukační a osvětové činnosti, zmínil na jednání Aleš Slavíček.

„Je to velký posun i v rámci udržitelnosti do budoucna,“ dodal s tím, že úspory ze zmíněných podpor jsou více než jasné.

Jelikož potravinové banky díky nákupu budov nemusí platit nájemné. A přínosem je i využívání solární energie a elektrovozů při provozu potravinových bank.

Tlak na výdejny potravin sílí, ale chodí do nich i nepotřební

Na jednání za MŽP potvrdil jeho ministerský rada Vlastislav Kotrč i to, že s podporou potravinových bank resort počítá i do budoucna.

„Podpora je zajištěna i na další roky, kde na přechod k oběhovému hospodářství je alokováno přes 200 milionů korun na zvyšování kapacit potravinových bank,“ řekl.

Peníze ze státního rozpočtu pro banky nejsou jisté

Do potravinové pomoci prostřednictvím potravinových bank se zapojuje rovněž Ministerstvo zemědělství ČR [MZe], které již podle vrchního ředitele Sekce potravinářství Jindřicha Fialky připravilo výzvy, jejichž součástí je i spolupráce zemědělců s potravinovými bankami, kteří jim dávají například přebytky z nadvýroby.

Vrchní ředitel Fialka zmínil i od července účinnou vyhlášku o pokrmech, díky níž mohou banky flexibilněji zacházet s hotovými pokrmy a stanovovat dobu jejich použitelnosti. Tím se rozšíří objem zachráněných potravin. K podpoře na příští rok se Fialka odmítl vyjádřit kvůli tomu, že potravinové banky spadají do rozpočtové kapitoly národních dotací a jak je známo, v ní se plánují úspory v rámci vládního konsolidačního balíčku.

Aleš Slavíček na jednání i přes nemalé podpory z evropských dotačních titulů upozornil, že pro udržení stávajícího chodu potřebují potravinové banky nadále přímou podporu od státu. To alespoň ve stejné výši jako letos, tedy v objemu 95 milionů korun.

Potravinové banky dostanou od EU 69 mil. Kč na provoz

Na jednání Aleš Slavíček připomněl, že 11. listopadu se uskuteční po celé zemi každoroční potravinová sbírka, do které se zapojí více než dva tisíce obchodů. Od ní si slibuje především doplnění skladových zásob nejen trvanlivých potravin, ale i základních hygienických potřeb a drobného spotřebního zboží.

Potravinovou pomoc v krajích do konce června nezajišťovaly přímo potravinové banky, ale výdejny zřizované neziskovými organizacemi. Potravinové banky zajišťovaly prostory pro svoz a skladování potravin. Zhruba 1 400 spolupracujících neziskovek se staralo o výdej potravin potřebným lidem v terénu. Nyní mají potravinové banky na starosti i provoz až 150 výdejen provozovaných z evropských podpor.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here