Poslanci zkritizovali ministra Válka za přílepek o elektronizaci

0
2043
prilepek
Z přílepku, který odsunuje elektronizaci zdravotnictví, vyjádřil rozhořčení na jednání Výboru pro zdravotnictví nejeden poslanec. / Foto: PS PČR

Za “přílepek” k zákonu o zdravotnické záchranné službě, který odsouvá pořízení jednotného systému pro data kmenových zdravotnických registrů, to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] od poslanců včera [20.9.] „pěkně schytal“.

Při projednávání změn zákona o zdravotnické záchranné službě na středečním sněmovním Výboru pro zdravotnictví, který byl garančním, se dostalo vedení Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] ostré kritiky nejen od hlavního opozičního poslance Kamala Farhana [ANO]. Poslanci se do resortu pustili kvůli přílepku, který odsouvá významnou část elektronizace zdravotnických systémů o dva roky na leden 2026. Poslancům i vadí, že tuto změnu resort vložil do projednávané novely zákona o zdravotnické záchranné službě. Ta je ve Sněmovně mezi 2. a 3. čtením a týká se zajištění financování letecké záchranné služby od prosince 2023. Novelu proto musí poslanci schválit co nejdříve.

„Myslela jsem, že půjde čistě o financování letecké záchranné služby. Ale hodinu před druhým čtením [ve Sněmovně] byl do zákona vložen druhý pozměňovací návrh,“ vytkla ministerstvu zdravotnictví členka Výboru a zpravodajka navrhovaného zákona Jana Pastuchová [ANO] s tím, že navíc takový „přílepek“ do tohoto zákona vůbec nepatří.

„Využili jste toho, že ten zákon je otevřený,“ uvedla na adresu ministerstva zdravotnictví.

Ke kritice se vyjádřila i předsedkyně Výboru Zdeňka Němečková Crkvenjaš z vládní ODS, která uvedla, že šlo o požadavek ministerstva zdravotnictví.

„Uznávám, že přílepek to je,“ potvrdila.

Ministr zdravotnictví Válek přílepek nevysvětlil

Jelikož se jednání neúčastnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek osobně, promluvil za jeho resort vrchní ředitel pro legislativu Radek Policar. Vyjasnil, že v rámci zákona o elektronizaci zdravotnictví přijatého v roce 2021 se počítalo s vybudováním robustního informačního systému pro přenos dat z kmenových registrů [pacientů, lékařů a poskytovatelů, pozn. red.]. Protože ale jde o investici za stovky milionů korun, ministerstvo chce získat peníze z Národního plánu obnovy [NPO]. Přičemž nutný je podle něj i tendr na veřejnou zakázku.

„A to bude veřejná zakázka, která má průběh. Zakázky na informační systémy jsou spíše delší,“ vysvětlil důvody pro odsun zavedení informačního systému.

Z toho důvodu došlo ze strany resortu k návrhu na změnu účinnosti zavedení jednotného hardwaru, na kterém by fungovaly zmiňované kmenové registry, o dva roky na leden 2026.

„Na sto procent to nebude fungovat od 1.1.2024. Máme za to, že se to povede od 1.1.2026,“ dodal Policar.

Odpověděl i na otázku zpravodajky Jany Pastuchové na to, proč tuto změnu dávají k otevřenému zákonu, který vědí, že musí poslanci schválit.

„Když se podíváte, jaké návrhy zákonů se v PS aktuálně projednávají, tak bohužel není žádný vhodnější, u kterého by se to bylo možno stihnout v tomto čase,“ vysvětlil.

„Mám za to, že jde o tu kategorii přípustných přílepků,“ řekl za MZ ČR Radek Policar.

Elektronizace zdravotnictví se zbrzdí

S odsunutím zavedení základního systému pro jednotné fungování kmenových registrů vyjádřil na jednání nespokojenost poslanec Jiří Mašek [ANO].

„Tady jsem čekal, že se od toho roku 2021 opravdu něco stane,“ uvedl.

Dodal, že nerozumí vložení pozměňovacího návrhu na poslední chvíli do naprosto nekonfliktního zákona.

„Je to teda velká škoda. Celá elektronizace zdravotnictví se tím v tomto ohledu posunuje,“ dodal s tím, že pokud by se o návrhu hlasovalo zvlášť, pak by ho jeho strana určitě nepodpořila.

Zákon o elektronizaci zdravotnictví míří k prezidentovi

Tradičně otevřeně a ostře ministra Válka za způsob legislativních změn kritizoval poslanec Kamal Farhan. Ten je stínovým ministrem zdravotnictví hnutí ANO.

„Co se týká toho přílepku, tak mě to jednání a celý ten proces a ta diskuze přijde, že se tady z 80 až 90 procent míjíme,“ uvedl a vytýkal resortu: „Považuji za skandální vůbec ten způsob, že to s námi nikdo neprojednal. A nevysvětlil nám to.“ v

Nespokojenost vyjádřil i z toho, že argumentaci návrhu změny zákona týkající se elektronizace zdravotnictví ponechává ministr Válek a pod ním podepsaní poslanci na řediteli Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislavu Duškovi. Pod něj sice správa zdravotnických dat patří, nikoli však podávání pozměňovacích návrhů.

I přes veškerou kritiku směrem k „přílepku“ odsunující vytvoření systému pro elektronické zdravotnictví k návrhu změn zákona o zdravotnické záchranné službě k němu zpravodajka Jana Pastuchová vyslovila souhlasné stanovisko. I když se všemi výhradami.

„Ale dělám to jenom kvůli té letecké záchranné službě,“ řekla závěrem.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here