Česká spořitelna investovala 122 milionů korun do fondu i&i Bio

0
500
i&i_Bio
Předseda představenstva České spořitelny, kterou vlastní rakouská Erste Bank, Tomáš Salomon vysvětluje přínosy investic do moderních farmaceutických a medicínských technologií. / Foto: ÚOCHB

Česká spořitelna vstoupila jako první tuzemská banka do investičního fondu i&i Biotech Fund [i&i Bio]. i&i Bio investuje do výzkumu a vývoje nových léčiv a zdravotnických prostředků v počátku jejich vývoje.

i&i Biotech Fund působí při Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR [ÚOCHB]. Do roku 2026 plánuje i&i Bio i s podporou České spořitelny investovat do zhruba 20 medicínských a biotechnologických projektů a pomoci tak jejich přechodu z výzkumu do praxe a k pacientům.

„Možnost stát se přímým investorem fondu a podpořit vývoj nových léků a medicínských technologií, které mohou potenciálně pomoci milionům pacientů po celém světě, vnímáme s velkou poctou a pokorou,“ uvedl generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon.

Podle něj je skvělé, že se i&i Biotech Fund soustředí na akceleraci přenosu výsledků vědeckého výzkumu do praxe v medicínské oblasti.

„Hledáme nové Antoníny Holé a nová léčiva a diagnostiku, které mohou mít celosvětový dopad a úspěch,“ popsal v nedávném podcastu Zdravé Zprávy ředitel investičního fondu i&i Biotech Fund Jaromír Zahrádka.

Prodáváme českou chytrost, říká Jaromír Zahrádka z i&i Biotech Fund

Fond i&i Bio vznikl ve spolupráci Evropského investičního fondu a již fungující společnosti i&i Prague při ÚOCHB. Do fondu spolu s dalšími soukromými investory vstoupila také dceřiná společnost Univerzity Karlovy Charles University Innovation Prague [CUIP]. Jde o uzavřený fond kvalifikovaných investorů, kde se prvotní investice v minimálním základu počítá v jednotkách milionů korun.

i&i Biotech Fund zvýšil svůj kapitál

Přistoupením České spořitelny investiční kapitál i&i Bio posílil, a to z 48 milionů eur na celkem 53 milionů eur [1,293 mld. Kč]. Rozšiřuje se tak akční rádius fondu, do něhož před dvěma lety vložil několik desítek milionů eur rovněž Evropský investiční fond. Fond má také několik soukromých investorů.

„Pro i&i Bio je velkou ctí, že ho Česká spořitelna vnímá jako zajímavý, srozumitelný a transparentní investiční nástroj. Samotný fond splňuje ty nejvyšší světové standardy a ukazuje směr, jakým můžou různí investoři efektivně vkládat peníze do nejnadějnějších výzkumných projektů,“ uvedl Jaromír Zahrádka, ředitel i&i Bio.

Ekonom Daniel Münich posílí i&i Biotech Fund

i&i Bio má za sebou zhruba dva roky činnosti a další tři roky před sebou, kdy bude investovat a vyhledávat nové technologie. V dalších pěti až sedmi letech ze zainvestovaných společností vystoupí. Jedná se tedy o desetiletý fond s možností prodloužení na dvanáct až 13 let.

Způsoby výstupu fondu z investice se podle Jaromíra Zahrádky liší. První způsob spočívá ve vstupu spin-off firmy nebo startupu na burzu. Další možností je jejich akvizice většinou farmaceutickou firmou. Nabízí se také prodej licence či licencí, což s sebou nese stabilní a dlouhodobý příjem za licenční poplatky.

Jak funguje fond i&i Bio

Fond prozatím investoval do zhruba 15 projektů. Z nich asi nejvýznamnější je investice do nového léku na onkologická onemocnění.

„Vývoj léčiv je dlouhý, náročný, drahý a poměrně riskantní proces. Od začátků, kdy se látka začne testovat na zvířatech až po uvedení na trh, je pravděpodobnost úspěchu deset a možná i pod deset procent. To záleží podle oblasti, na kterou se soustředíte, ale náklady jsou vždy poměrně velké,“ popisuje Zahrádka míru rizika, s nímž i&i Bio fond pracuje.

Spin-off z Brna získal peníze na vývoj inhibitorů

Podle něj ale stačí třeba jen jeden úspěšný projekt a fond se dostává do výrazného plusu. Příkladem jmenuje patenty objevitele antivirotik využívaných při léčbě pacientů nakažených virem HIV, virem hepatitidy typu B či opary Antonína Holého. Ty již patnáct let přinášejí ÚOCHB, a tak i českému státu a vědě dvě až tři miliardy korun ročně.

„Důležitý je ten moment, kdy se léčivo dostane do fáze, kdy se už ví, že funguje a je bezpečné. V tu chvíli přichází farmaceutická firma, koupí si danou firmu nebo licenci. To léčivo dotáhne do konce a uvede ho na trh. Ta fáze před nákupem léčiva farma firmou je náš obor, tam my se angažujeme,“ vysvětluje Jaromír Zahrádka cílení i&i Bio.

Náklady na projekty léčiv v jejich první fázi se pohybují zhruba od deseti do 30 milionů eur [cca 244 mil. Kč až 732 mil. Kč]. Ovšem ona fáze, kdy se už ví, že daná látka funguje, zvyšuje cenu projektu na 100 až 200 milionů eur [2,4 mld. Kč až 4,8 mld. Kč].

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here