8 tipů na zdravé uspořádání prostoru ve vašem domově

0
128

Omezený prostor v domově je nejen estetickým problémem, ale také negativně ovlivňuje naše duševní zdraví. Vědecké studie ukazují, že správně uspořádaný domov naopak snižuje úroveň stresu a zlepšuje celkovou pohodu.

V tomto článku se zaměříme na to, jak efektivní úložný prostor a interiérový design mohou přispět k nižšímu stresu a lepšímu duševnímu zdraví.

Šatní skříně

Šatní skříně jsou základním stavebním prvkem každého úložného prostoru. Při jejich výběru a umístění je důležité, aby barevně zapadly do celkového designu místnosti. Mít zorganizovanou šatní skříň promění vaší ranní rutinu méně stresující. Hledání oblečení v chaoticky uspořádané skříni způsobuje nechtěný stres a frustraci. Což je i důvod, proč je důležité udržovat šatní skříň uklizenou. Přehledná šatní skříň vám umožní rychleji nalézt potřebné věci, což vede k pohodovějšímu dni.

Knihovna v domově

Sice už máme řádně zorganizované oblečení v šatní skříni, ale tím to nekončí. Kam dát například knihy, rámečky s fotkami či další dekorativní předměty? Co třeba taková knihovna! A právě správně uspořádaná a vybraná knihovna se může stát svatyní pro duševní pohodu. Mít kontakt s knihami podporuje relaxaci a duševní klid. Vybrat si ty nejlepší knihovny je proto klíčové. Ideální umístění knihovny je na viditelném místě, třeba v obývacím pokoji. Knihovna poslouží jako centrální bod pro celou rodinu i čtení.

Polička

Poličky jsou další skvělou možností, jak efektivně využít prostor. Organizované poličky usnadňují naše každodenní úkoly a zároveň i slouží jako místo pro rodinné foto, sošky nebo třeba květiny. Kromě toho, vizuální chaos na poličkách může být rušivým prvkem, který zvyšuje úroveň stresu. Proto je důležité, aby byly poličky uspořádané a esteticky příjemné. I to vede k vytvoření harmonického prostředí.

Multifunkční nábytek

Multifunkční nábytek umožňuje efektivně využít každý centimetr vašeho domova. Udělá obytné prostory přehlednější a útulnější. Kupříkladu postel s vysouvacími šuplíky uskladní sezónní oblečení nebo ložní prádlo. To uvolní prostor v šatní skříni a sníží potřebu dalšího nábytku. Multifunkční nábytek je nejen praktický, ale také esteticky příjemný, což přispívá k celkovému pocitu pohody.

Barva v domově

Barva hraje v interiérovém designu klíčovou roli. Světlé odstíny, zejména bílá, opticky zvětší prostor a dodají mu svěžest. Barva ovlivní vaši náladu a úroveň stresu. Například modrá a zelená jsou známy svými uklidňujícími vlastnostmi. Červená naopak zvyšuje napětí a někdy i nechtěné vášně.

Zrcadla

Zrcadla jsou nejen praktickým, ale i dekoračním prvkem. Umístění zrcadla naproti oknu vytvoří iluzi většího a světlejšího prostoru. Psychologicky pak zrcadla působí uklidňujícím dojmem. Můžeme je také umístit v chodbě nebo vstupní hale. Zrcadla nám zaručí rychlý pohled na sebe sama před odchodem z domu. A to zvedne sebevědomí, případně upozorní na nedostatky.

Méně je více

Minimalismus je v dnešní době velmi populární a má své místo i v diskuzi o duševním zdraví. Minimalistický přístup k designu a organizaci nábytku a interiéru snižuje vizuální balast a zlepšuje koncentraci a duševní pohodu. Začněte tím, že se zbavíte všeho, co již nepotřebujete. Tím nejen uvolníte prostor, ale i zlepšíte tok energií v místnosti.

Vhodný výběr nábytku je klíč k pohodě

Vhodný výběr nábytku a jeho umístění, správná barva a osvětlení – to vše hraje roli v tom, jak se budete ve svém domově cítit. Nejdůležitější je, aby interiér odpovídal vašemu vkusu a potřebám. Věnujte pozornost detailům a nebojte se experimentovat. Výsledkem se stane domov, ve kterém se budete cítit jako ve svém vlastním království. Domov, který přispěje k vašemu duševnímu zdraví.

–Adman´s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here