Testování na HPV se snad dočkají i ženy ve věku 55 a více let

0
1810
testovani_HPV
Foto: Pixabay.com

Testování na rizikovou infekci vyvolanou lidským papilomavirem [HPV] by mohly zdravotní pojišťovny hradit i ženám ve věku 55 a více let. Nyní se na HPV testují ženy ve věku 35 a 45 let. Na podzim začne nový projekt samotestů u praktiků.

Nyní se na rizikovou infekci vyvolanou lidským papilomavirem v ordinacích gynekologů testují ženy vždy ve věku 35 a 45 let. V jednání je nyní rozšíření úhrady testů HPV v rámci pravidelných gynekologických kontrol pro ženy ve věku 55 let a více. Od této věkové hranice podle onkogynekologů totiž strmě přibývá pacientek s diagnostikovaným zhoubným nádorem děložního čípku v jeho pozdním stadiu.

„Očkování je spolu s preventivním vyšetřením nejlepším způsobem, jak rakovinu způsobenou HPV viry prakticky vymýtit. Apeluji na všechny, kterých se to týká, aby se naočkovali  a chránili tak nejen sebe, ale i ostatní,“ říká k uvažovanému rozšíření prevence ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Rozšíření testování na přítomnost HPV u žen i v této věkové skupině může zásadním způsobem zabránit zcela zbytečným úmrtím. Podle přednosty Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a pražské Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] prof. Davida Cibuly je pro tyto pacientky alespoň dobrou zprávou to, že v Česku jim lékaři mohou nabídnout moderní onkologickou terapii.

„Pozitivní zprávou a velkou nadějí je, že i naše pacientky se závažným onkogynekologickým onemocněním mají k dispozici moderní cílenou léčbu. Pacientky s pokročilým a recidivujícím karcinomem děložního hrdla a dělohy nově léčíme imunoterapií,“ říká k léčbě pacientek s pokročilým stadiem nemoci.

„Předpokládáme, že se portfolio možností cílené léčby, které zlepšují prognózu, dále rozšíří, a to zejména s pozitivním výsledky probíhajících mezinárodních klinických studií,“ dodává.

Testování na HPV nově nabídnou praktici

Prevenci rakoviny děložního čípku od letošního podzimu rozšíří i pilotní projekt v některých ordinacích praktických lékařů. Především pacientkám ve věku nad 30 let, které z nějakého důvodu pravidelně nenavštěvují gynekologická vyšetření, praktici nabídnou samotestovací sadu na HPV. Test si pacientka sama uhradí, provede si odběr sama v rámci právě probíhající návštěvy u praktického lékaře. Po vyhodnocení testu za 2–3 týdny jí praktik sdělí výsledek. Při podezření na přítomnost rizikové HPV infekce pacientku lékař doporučí k vyšetření do odborné gynekologické péče.

Proti HPV infekci chrání tři roky i jedna dávka očkování

„Cílem projektu je nabídnout test i jinou cestou, než při gynekologické kontrole. A zároveň vyhodnotit zájem a úspěšnost této akce pro budoucí úvahy o zařazení takového testu do běžné nabídky všech praktických lékařů,“ vysvětluje důvody projektu onkogynekolog prof. Jiří Sláma.

Očkování proti HPV pojišťovny zaplatí mládeži od 11 let

Od ledna 2024 se rozšíří úhrada očkování proti lidskému papilomaviru v ordinacích dětských lékařů pro dívky a chlapce ve věku 11 až 14 let. Zdravotní pojišťovny jim nově uhradí potřebné dvě dávky vakcíny proti HPV. Podle specialistů patří toto očkování k nejúčinnější prevenci rozvoje rakoviny děložního hrdla.

„Máme k dispozici dostatek důkazů, které dokládají bezpečnost a mimořádnou účinnost očkování dětí. A současně tvorbu mimořádně vysokých hladin obranných protilátek, u kterých je předpoklad dlouhodobého přetrvávání,“ říká onkogynekolog prof. Jiří Sláma.

Lékaři nabádají k očkování chlapců proti HPV

Letošní data podle jeho slov nasvědčují tomu, že zájem rodičů nechat své děti očkovat proti HPV významně narůstá. A dostupnost bezplatného očkování se na něm může dále významnou měrou podílet.

Rakovinu děložního čípku způsobuje pohlavně přenosná infekce lidským papilomavirem [HPV]. Ten se podílí i na rozvoji dalších nádorů v genitální oblasti. Dále i v ústech, krku a hrdle a stojí i za vznikem genitálních bradavic. K účinné prevenci nákazy HPV patří doživotní sexuální abstinence nebo monogamie. Což je pro většinu populace ale nereálné řešení, dodávají lékaři.

Testování na HPV odhalí rizikovou infekci

Pozitivní zpráva je, že i když se s infekcí HPV za svůj život setká až 80 procent lidí, většinou si s ní imunitní systém pacienta poradí. Ne ale vždy! Zdravotní systém proto prevenci rozvoje zhoubných nádorů vyvolaných HPV posiluje zmíněným očkováním proti HPV pro mládež ve věku 11 až 14 let od ledna 2024.

Dále testováním žen ve věku 35 a 45 let při prohlídce u gynekologa. Nyní na podzim k prevenci přispěje pilotní projekt nabídky samotestů v ordinacích praktických lékařů a do budoucna zvažované rozšíření úhrady testování na HPV i ženám ve věku 55 a více let.

Díky rozšíření úhrad, a tak i dostupnosti preventivních testů na HPV by ročně na rakovinu děložního čípku neumíraly tři stovky žen. A dalších osm set každý rok by si jich nemuselo od lékaře vyslechnout, že mají zhoubný nádor děložního čípku.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here