Proti HPV infekci chrání tři roky i jedna dávka očkování

0
455
HPV_ockovani
Foto: Pixabay.com

I jedna dávka očkování proti lidskému papilomaviru [HPV] účinně chrání před HPV infekcí minimálně tři roky. Ukazují to nové studie. Což je výzva pro chudší regiony, kde vícedávková očkování snižují jejich dostupnost.

Zpráva o účincích i jediné dávky vakcíny proti lidskému papilomaviru, jak dokládají výsledky nové studie z Keni, mění strategii očkování v rozvojových zemích. Jedna dávka vakcíny proti HPV dramaticky sníží náklady na jejich pořízení a logistiku, čímž by zvýšila dostupnost prevence zhoubných onemocnění vyvolaných HPV viry hlavně v rozvojových zemích. O změnách v očkování proti HPV infekcím informuje americký The New York Times [NYT] v článku One Dose of HPV Vaccine Prevents Infection for at Least Three Years„.

HPV [Human papillomavirus] je sexuálně přenosná infekce, která je příčinou rakoviny děložního čípku a jiných zhoubných nádorů. S lidským papilomavirem se podle lékařů setká 80 procent sexuálně aktivních mužů a žen. Virus významně zvyšuje riziko vzniku zhoubných nádorů na některých orgánech. U žen může stát infekce vyvolaná nákazou HPV za rozvojem rakoviny děložního hrdla, pochvy nebo vulvy. U mužů bývá zase často příčinou vzniku karcinomu penisu. A obě pohlaví jsou po nákaze HPV ve vysokém riziku rozvoje karcinomu konečníku a orofaryngeální oblasti, tedy v dutině ústní a hltanu.

Očkování proti HPV je v západních zemích standard

Zdravotníci proto v mnoha zemích, včetně Spojených států nyní doporučují aplikovat dívkám mladším 15 let dvě dávky vakcíny a tři dávky dívkám starším 15 let.

Z dosud získaných dat vyplývá, že i jedna dávka očkování poskytuje efektivní ochranu proti HPV. Tyto nové poznatky jsou prvním potvrzením výsledků klinické studie, že i jediná dávka může být stejně efektivní jako dvě nebo tři, a to na dobu minimálně tří let.

Nicméně další klinické studie dále probíhají a výsledky přímého porovnání jednodávkové a dvojdávkové prevence budou veřejnosti k dispozici nejdříve v roce 2025. Podle Světové zdravotnické organizace [WHO]se ale už na základě dosud získaných poznatků k podávání jedné dávky očkování proti HPV uchýlilo přinejmenším 24 zemí. Například Mexiko, Tonga a Guayana. Zjištěné vědecké poznatky by mohly podle WHO brzy přesvědčit i další země, aby se připojily k této očkovací strategii.

„Předpokládali jsme, že by to mohlo zajímat hlavně země s nižšími a střednímu příjmy,“ říká poradce programu očkování proti HPV při WHO Paul Bloem.

HPV infekce: Základní otázky a odpovědi k nemoci

Jednodávkové očkování proti HPV podle Bloema už přejaly i vyspělé země, jako je Velká Británie nebo Austrálie. Jak uvádí zástupci WHO, nabídka jednodávkového očkovacího schématu totiž významně zvyšuje proočkovanost, a tedy chrání více lidí před rozvojem rakoviny. Pokud by se k jednodávkové strategii připojily další země, mohla by podle WHO vakcinace během příštího století na celém světě zabránit 60 milionům případů rakoviny kvůli HPV infekci a 45 milionům případů úmrtí.

HPV viry jsou skutečným zabijákem žen

Rakovina děložního čípku patří ke světově čtvrtému nejrozšířenějšímu druhu rakoviny u žen. Odhaduje se, že v roce 2020 na zhoubný nádor děložního čípku zemřelo 342 tisíc žen. Což je více než počet úmrtí během těhotenství nebo porodu.

„Je to skutečný zabiják žen,“ uvedl doktor Seth Berkley, výkonný šéf Gavi, která rozvíjí a financuje imunizační programy v chudých zemích.

„Je to nemoc, která zabíjí ženy v jejich nejlepším věku,“ dodal s tím, že k tomu dochází velmi hrozným způsobem.

Za více než 95 procenty případy rakoviny děložního čípku stojí právě nákaza papilomavirem. Na rozvoji rakoviny čípku se ze 70 procent podílí konkrétně jeho subtypy 16 a 18.

„Vakcína proti HPV se začala používat v roce 2006 a je téměř perfektním řešení proti vzniku rakoviny čípku a ostatním rakovinám spojenými s HPV,“ říká pro NYT doktorka Ruanne Barnabasová, šéfka oddělení infekčních nemocí v Massachusetts General Hospital.

Vyspělé země „položil“ covid. Chudé země epidemiím čelí běžně

Americký lékový regulátor Food and Drug Administration [FDA] tehdy vakcínu ve Spojených státech schválil. Od té doby klesl počet infekcí ve Spojených státech vyvolaných kmeny virů, proti nimž se očkuje, a které způsobují zhoubné nádory, o více než 60 procent. Odborníci se ve svém tvrzení odvolávají na statistiky amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC, Centers for Disease Control and Prevention].

I přes širokou dostupnost očkování onkologové v USA i dnes rakovinu děložního čípku diagnostikují přibližně 13 000 Američanek, zhruba čtyři tisíce amerických žen na tento druh rakoviny ročně umírá.

Jednodávkové vakcíny jsou výzva pro chudé země

Jednodávkové očkování proti HPV by podle lékařů pomohlo významně snížit výskyt HPV infekcí především v chudších zemích. V nich jsou totiž onemocnění vyvolané HPV viry velmi časté. To hlavně kvůli špatné dostupnosti účinného očkování, složitého přístupu ke zdravotní péči a léčbě nálezů. Zhruba 90 procent z celkového počtu úmrtí v roce 2020 v důsledku rakoviny čípku připadalo právě na ženy z chudých zemí, upozorňuje NYT.

V africké Keni se nyní vakcína podává ve dvou dávkách. První dávku ale dostalo pouze 33 procent dívek ve věku 9 až 14 let. A jen 16 procent z nich se vrátilo pro druhou dávku. Pro porovnání, v USA dostalo v roce 2021 přinejmenším první dávku více než 78 procent dívek.

Účinné řešení pro snížení nemocí vyvolané HPV viry tak přináší právě jednodávkové aplikace vakcíny, které jsou ve velkém měřítku organizačně mnohem jednodušší, včetně dodávek, propagace a mobilních klinik.

„Poskytuje to možnost při dodávkách pružně reagovat,“ uvedl doktor Peter Dull, vedoucí vývoje HPV vakcín v nadaci Billa a Melindy Gatesových, která vývoj financuje.

Ve zmiňované studii KEN SHE výzkumníci v Keni podali 2 275 náhodně vybraným ženám ve věku 15 až 20 let jednu dávku vakcíny proti HPV se zaměřením na podtypy 16 a 18. Dále pro kontrolu vakcínu se zaměřením na podtypy 16 a 18 a na dalších sedm podtypů.

Očkovaných dětí ve světě ubývá. Covid není omluva

Vědci následně shromažďovali vzorky z čípku a vagíny zkoumaných žen každých šest měsíců. A po dobu 36 měsíců u nich sledovaly stopy infekce HPV. Závěry studie ukazují, že vakcína byla z 98 procent efektivní proti virům subtypů 16 a 18 po dobu tří let a z 96 procent proti všem kmenům způsobujícím rakovinu. Nutno dodat, že očkování nevyvolalo u žen žádné vážné vedlejší účinky.

Očkování proti HPV financuje iniciativa Gavi

Loni publikované předběžné výsledky studie ukazovaly, že jedna dávka obou vakcín byla účinná po dobu osmnácti měsíců. Na základě těchto poznatků loni WHO pozměnila své doporučení. Proti HPV nyní doporučuje očkovat jednou nebo dvěma dávkami dívky a mladé ženy ve věku 9 až 20 let. A dvě dávky doporučuje v šestiměsíčním odstupu podávat ženám starším 21 let.

Programy zaměřené na očkování proti HPV financované z iniciativy Gavi zajistily vakcinaci zatím jen pro třetinu plánovaného počtu žen. Jedním z důvodů nízkého počtu očkovaných je podle zástupců Gavi nedostatek vakcín. V roce 2022 jich měla organizace k dispozici zhruba 20 milionů. Do roku 2025 se ale mají jejich roční počty navýšit minimálně na trojnásobek, dodává výkonný šéf Gavi Seth Berkley.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here