V Jihlavě odoperovali svědkyni Jehovovu odmítající cizí krev

3
14630
cizi_krev
Náročná akutní výměna kloubů obou ramen u pacientky odmítající přijmout cizí krev. / Foto: Nemocnice Jihlava

Umělou kloubní náhradu obou ramen implantovali jihlavští lékaři pacientce po vážném úrazu. Této pacientce museli zdravotníci zajistit i autotransfúzi. Jako svědkyně Jehovova totiž odmítla cizí krev.

Na operačním sále jihlavské nemocnice nedávno skončila pacientka po ošklivém pádu s vážnými zraněními obou ramen. Lékaři z ortopedického oddělení se s ohledem na závažnost zranění rozhodli k akutní endoprotéze obou ramen zároveň. Což je náročný úkol pro lékaře i velký zásah pro samotnou pacientku.

„Obecně totální endoprotézy ramen nejsou denním chlebem ortopedů, pokud to porovnám s četností výměn kloubů kolen a kyčlí,“ říká k výměně kloubů ramen primář ortopedického oddělení Nemocnice Jihlava Ladislav Čepera.

Operaci dvou ramen současně ale viděl i primář Čepera vůbec poprvé v životě. V jihlavské nemocnici ročně provedou lékaři zhruba 460 totálních endoprotéz. Více než polovina jich připadá na náhrady kyčelních kloubů. Zbývající výkony připadají na výměny kolenních kloubů. Endoprotézu ramene provedou jihlavští ortopedi zhruba jednou do měsíce.

Svědkové Jehovovi odmítají cizí krev

Celou situaci ještě poněkud zkomplikovala informace, že pacientka se hlásí k náboženské společnosti Svědkové Jehovovi. A ti jsou mimo jiné známí i tím, že odmítají krevní transfúzi, tedy přijmout krev od jiné osoby.

„Navíc jsme museli počítat s tím, že pacientka kvůli svému náboženskému přesvědčení nechce přijmout cizí krev,“ potvrzuje Ladislav Čepera.

Pan kardinál Vlk nám řekl, sestry, dělejte, co můžete

I pro tuto skupinu pacientů ale nabízí současná medicína řešení. K vybavením nemocnic dnes patří takzvaný ortopedický pooperační autotransfúzní systém [ORTHO P.A.S.]. A ten zjednodušeně řečeno odsává pacientovu krev z rány a filtruje ji. Po operaci, kdy došlo k větší ztrátě krve, se mu tato krev opět dodává zpátky do těla.

ORTHOpedický Postoperační Autotransfúzní Systém

Pomocí systému ORTHO P.A.S. [ORTHOpedický Postoperační Autotransfúzní Systém] se v podstatě sbírá krev pacienta z drenáže operační rány při operačním výkonu a následně se filtruje. Po operaci pak slouží k doplnění ztrát krve.

„Museli jsme použít ORTHO P.A.S., což je autotransfúzní metoda se zpětným podáním krve v pooperačním období ortopedických operací,“ říká primář a chválí tým zdravotníků, který se na čtyřhodinové operaci podílel.

Metoda se tak stává vhodným řešením v dobách nedostatku krve, a jak ukazuje praxe jihlavských ortopedů, tak i pro doplnění ztrát krve po operacích u pacientů s náboženským vyznáním, které jim zakazuje přijímat krev od dárců.

–RED–

3 KOMENTÁŘE

  1. Už jen to že tato pacientka nechce přijmout cizí krev v případě potřeby se našemu zdravotnictví zbytečně prodražuje, podle mě by si výdaje navíc měla zaplatit ze svého.

  2. A ty náhradní klouby jí nebudou vadit když jí vadí cizí krev? Zajímavé. Já bych tuto sektu zakázal. Jsou to nemocní lidé co patří na psychiatrii.

    • Fakt? A já bych zase zakázal a zavřel všechny rasisty jako jste vy! Zas o tolik se to neprodraží, jen se nebojte.. Na ty přístroje který v nemocnici už jsou se stejně většinou práší. A na běžnou transfuzi vč. uskladnění a přepravy do krevních bank, kterou navíc v drtivý většině drží soukromníci taky stojí pěkný balík. Nehledě na to, že s rostoucí populací je k dispozici transfuzi čím dál míň.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here