Krebs: Léky mají být dostupné všem lékárnám a všem pacientům

0
309
Krebs
Prezident ČLnK Aleš Krebs / Foto: ČLnK

Letošní situace kolem dostupnosti léků je oproti loňsku diametrálně odlišná, říká v rozhovoru pro Zdravé Zprávy prezident České lékárnické komory [ČLnK] Aleš Krebs. Ale i dodává, že všechny léky nejsou a ani nebudou ve všech lékárnách.

Jak hodnotíte nynější situaci v dostupnosti léků na předpis v lékárnách?

Nejčastěji se v souvislosti s výpadky léků zmiňují antibiotika. U tabletových forem antibiotik je nyní ta situace v podstatě stabilní. Nyní se ještě ty zásoby penicilinu, které do Česka dorazily tak, jak avizovalo ministerstvo zdravotnictví, stále rozdělují do jednotlivých lékáren podle záznamů a rezervací. Navíc se očekávají další větší dodávky. A bude tak ještě nějakou dobu trvat, než se situace úplně zklidní a než penicilin, jako základní antibiotikum, bude opravdu ve všech lékárnách. Dokonce i my jako malá lékárna na venkově už jsme ten penicilin z těch dodávek dostali. Ta situace se postupně zklidní.

Pacienty tak nečeká podobný scénář z poslední zimy a jara, kdy z lékáren odcházeli často bez předepsaného léku?

V určitých případech se to nepochybně stane. Všechny léky nejsou a ani nemůžou být ve všech lékárnách. Ale ta situace, když to porovnám s tím, co bylo v zimě, je diametrálně odlišná, jsme jinde.

Nehrozí výpadky ani u tolik diskutovaného penicilinu v sirupu?

U něj se ještě podle ministerstva zdravotnictví chystají nějaké dodávky k tomu, aby se trh zklidnil. Jinak obecně dětské antibiotické sirupy jsou v poměrně široké šíři dostupné. Vyjma toho penicilinu, tam je ta dostupnost stále zhoršená, to je pravda.

Loňské výpadky spustily panické skupování léků

Jaké další léky mimo penicilin často chybí lékárnám a pacientům?

Ty skupiny se strašně rychle mění. Někdy výrobce dokáže chybějící lék dodat za týden, ale někdy to trvá i měsíc. Ten výpadek se za nějakou dobu ale zacelí. Není to úplně jednoduché.

Proč byla loňská situace mimořádná?

My se s výpadky potýkáme dlouhé roky, to není nic, co by na nás spadlo za poslední rok. Loni to bylo intenzivní, protože šlo o velmi citlivé skupiny léků, které se týkaly hlavně dětí a které se týkaly antibiotik. To jsou objektivně velmi citlivé skupiny léků. Na druhou stranu se zejména u těch antibiotik nestalo, že by u nás nebyl pacient léčen antibiotickou terapií vždy, když ji potřeboval. Ano, nebyl třeba dostupný lék první volby a nebylo to vždy optimální, ale pacienti léčeni byli a nedošlo u nich k ohrožení zdraví.

Loni rodiče malých dětí po lékárnách často marně sháněli volně prodejné sirupy na tlumení horečky. Mají být i v tomto ohledu letos v klidu, nebo se raději předzásobit?

V tuto chvíli u těch antipyretik [léky na snižování horečky, pozn. red.] pro dospělé i děti nevidím žádný problém. Největší dodávky těchto sirupů přišly do ČR v zimě a do značné míry se podařilo tu poptávku zklidnit. My jsme v té době apelovali na pacienty, aby ty léky neskupovali. Někteří si chtěli koupit pět i více balení. Což je absolutní nesmysl. I když má někdo menší dítě. Je ale logické, že před vánočními svátky chtějí mít rodiče doma jedno nebo dvě balení takového sirupu v lékárničce. Ale loni je skupovali i lidé, kteří malé děti nemají. Tehdy se spustila hodně velká panika a i ty mimořádné zásoby, které se sem dodaly, se začaly panicky skupovat. Určitě je spousta domácností, které ty léky mají nyní v lékárničce.

Ceny volných léků a zdražení léků kvůli vyšší DPH

Pacienti se i často ozývají, že volně prodejné léky letos hodně podražily. Souhlasíte?

Nemám k tomu přesnou statistiku. Ze své praxe v lékárně vidím, že u některých přípravků je ta cena od covidu zhruba stabilní. Některé přípravky ale zdražují, to v těch lékárnách vidíme. Je to dané tím, že ty léky, které se vydávají bez lékařského předpisu, tak ty nejsou regulované cenou, tam si výrobce může skutečně určit cenu, jakou chce. A my to pak nakoupíme, nemáme v podstatě žádnou jinou šanci. Pokud se výrobce rozhodne, že na daný lék uplatní vyšší cenu, tak s tím my nedokážeme nic dělat, protože je to rozhodnutí toho výrobce.

Mají pacienti u takových léků jinou možnost, vybrat si lacinější lék?

U některých přípravků je to zdražení opravdu viditelné, některé ceny zase zůstávají stejné, je to na rozhodnutí výrobce. Na druhou stranu je to také o komunikaci farmaceuta a farmaceutického asistenta u léků bez předpisu s pacientem. Zda není dostupný přípravek s podobným či stejným složením, který by pacientovi udělal stejnou službu, ale za nižší cenu. Ale vždy tak, aby splňoval ty požadavky na kvalitu a bezpečnost léku.

Od ledna 2024 se zřejmě zvýší DPH u většiny léků o dva procentní body na 12 procent, mají pacienti očekávat zdražení léků?

Léky jsou standardně v 10% sazbě DPH. To znamená, že nově přejdou do jediné „snížené“ 12% sazby DPH. Vzhledem k tomu, jak jsou nastavené ty regulace, tak se dá očekávat, že se to promítne do cen o ty dva procentní body. U léků plně hrazených ze zdravotního pojištění zdražení pacienti nepocítí, protože budou dále plně hrazené ze zdravotního pojištění. U doplatků je to jen v tom poměru doplatek a úhrada pojišťovny. Ano, zvýšení se promítne do cen léků. Ale nečekám jejich dramatické zdražení, které by dopadlo na pacienty. To si myslím, že zmiňované zdražování některých léků bez předpisu některými výrobci může na pacienty dopadat mnohem citelněji než zvýšení DPH u léků o dva procentní body.

Novela o léčivech zajistí rovnoměrné zásobování lékáren

V legislativním procesu je novela o léčivech. Ta má mimo jiné zajistit rovnoměrnou dostupnost některých léků na předpis v lékárnách po celé zemi, co na ni říkáte?

Když si vezmu současnou situaci, tak si distributor může sám určit, co, jak a v jakém množství a kam dodá. Zda přijme, nebo nepřijme objednávku od lékárny. V tomto směru nemusí lékárny rovnoměrně zásobovat, může léky dodávat s nějakou předností. My ale nemáme přesná data na to, abychom řekli, že se to děje. Ale náznaky od kolegů na to jsou. Nyní nemá ani ta menší lékárna obranu před tím, když distributor řekne, že jí ty léky nedodá.

Jak to vyřeší novela?

Ta novela míří k tomu, aby ty léky, které tady v tu chvíli budou, v rezervních zásobách, v distribuci a s příznakem „omezená dostupnost“, to znamená, že se to týká nedostatkové skupiny léků, tedy ne všech, aby i ty lékárny povinně změnily objem zásob tak, že by nemělo být možné, aby ty léky z trhu někdo skoupil třeba jen pro svůj subjekt. A pokud bude mít velké zásoby, tak je bude muset snížit podle nějakých jasně nastavených kritérií a teprve pak si bude moci objednávat. Prakticky to znamená, že v distribuci bude zůstávat na ty, kteří už ty zásoby nemají a potřebují si nějaké množství léků objednat. To podle obvyklého množství týdenních výdejů.

Pomůže to pacientům v menších lékárnách?

Cílem je, aby ty léky, které tady budou v tu chvíli ještě dostupné, tak aby si je mohlo objednat co nejširší spektrum lékáren. Dostaly se k co nejvíce pacientům bez ohledu na to, jestli jsou v Praze nebo na venkově. Nic takového tady nyní není a vlastně v tuto chvíli se ty lékárny k těm lékům dostat nemohou.

Tedy věříte v úspěch…

Pokud bude u té novely všechno dodržováno a kontrolováno, to znamená, že bude kontrolovaný řetězec toho léku od výrobce přes distribuci až po lékárnu, tak když se vše podle zákona odkontroluje, tak se situace zlepší. A ta zásoba léků, která tady ještě bude, se spravedlivě rozdělí mezi lékárny a jejich pacienty. Je to rozhodně posun od stávajícího stavu.

Dotkne se novela i samotných provozů lékáren?

Některé věci, které novela přináší, se dají řešit automatizovaným systémem. Mluvím o povinném hlášení aktuálního stavu zásob, aby se vědělo, kolik toho léku na území České republiky v danou chvíli je. A to se dá řešit automatizovanými systémy, to nemusí být pro lékárnu nutně zatěžující. Složitější bude řízení zásob. Aby lékárna vyhověla tomu zákonu, tak bude muset řešit, co je ta obvyklá zásoba podle obvyklých výdejů. Lékárny si budou muset u některých léků nastavit limity zásob a ty si při objednávkách hlídat, aby je nepřekročily.

Půjde tedy spíše o odpovědnost lékáren, aby si správně nastavily zásoby léků?

Ano, je to na odpovědnosti lékáren. Tím, že léky berou od více distributorů, tak to nemůže být postaveno na úroveň distributorů. Ani oni nejsou propojení tak, aby věděli, co, komu a kam dodávají. Tady v tom to bude určitě náročnější, než je stávající stav.

Veronika Táchová

Mgr. Aleš Krebs, PhD. působil jako předseda okresního sdružení lékárníků v Olomouci. V letech 2007 až 2015 i jako mluvčí České lékárnické komory [ČLnK] a poté čtyři roky jako její viceprezident. V roce 2019 si jej lékárníci zvolili za prezidenta ČLnK. Aleš Krebs absolvoval Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od roku 1998 pracoval v lékárně ve Slaném a poté v Olomouci. Od roku 2012 vede lékárnu ve Slatinicích na Olomoucku.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here