Ukrajinci se v Česku uplatní i jako asistenti prevence kriminality

0
646
Ukrajinci
Se zmírněním sociálního napětí mezi menšinami a místními obyvateli mají pomoci ukrajinští občané jako asistenti prevence kriminality. / Foto: UNHCR

Mezi asistenty prevence kriminality [APK] přibydou i Ukrajinci. V obcích a městech zmírní sociální napětí mezi uprchlickou komunitou a místními občany. Už v šesti obcích pracuje jako APK 14 lidí z Ukrajiny a další přibydou.

Ještě větší zapojení ukrajinských občanů do programu Asistent prevence kriminality [APK], kteří působí v obcích a městech, chce podpořit Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR]. To i díky aktuálně vydané analýze vypracované Mezinárodní organizací pro migraci [IOM]. Na dokumentu se podílelo i české MV ČR.

Projekt Asistent prevence kriminality využívají města po celé České republice k úspěšnému snižování problémů s kriminalitou. A zvyšování pocitu bezpečí občanů již řadu let,“ vysvětluje důvody pro rozšíření těchto asistentů o ukrajinské občany ředitel odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR Michal Barbořík.

Tito asistenti podle něj přispívají ke snižování napětí mezi menšinami a majoritním obyvatelstvem. Což je i hlavní důvod, proč resort nyní rozšiřuje podporu směrem k obcím a městům na zapojení Ukrajinců i do těchto pozic.

„A ještě více mne těší, že se do zvyšování bezpečnosti zapojují i členové ukrajinské komunity. Proto hodláme s podporou pokračovat i v příštím roce,“ říká Michal Barbořík.

Ukrajinci se v Česku zapojí do prevence kriminality

Už čtrnáct ukrajinských občanů nyní pracuje na pozici Asistent prevence kriminality, to v šesti obcích. Jako příklad dobré praxe Barbořík zmiňuje projekt APK v Plzni a Liberci, kde spolu tyto pozice zastávají lidé z ukrajinské a romské menšiny.

Asistenty prevence kriminality zaměstnávají obce a města. Náklady na ně jim hradí ministerstva vnitra, práce a sociálních věcí a úřady práce formou dotací. Projekt spravuje MV ČR a funguje již od roku 2009.

„Asistenti hrají klíčovou roli v zajištění bezpečnosti. Prevenci kriminality, ochraně osob a majetku a prosazování základních bezpečnostních standardů,“ popisují náplň práce těchto asistentů zástupci MV ČR.

Ukrajinští pojištěnci se chovají úplně stejně jako ti čeští

Konkrétně podle nich může jít o prevenci sousedských sporů i bagatelní a latentní protiprávní činnosti. Dále mají APK působit v sociálně vyloučených lokalitách, spolupracovat s obcemi a kraji a vést je k jejich zapojení do většinové společnosti.

„Ve stovce obcí jako APK aktuálně působí 514 lidí. Placeni jsou z dotací Ministerstva vnitra, Ministerstva práce a sociálních věcích a úřadů práce,“ dodávají zástupci resortu vnitra.

K zapojení Ukrajinců mezi asistenty pomůže analýza IOM

K širšímu uplatnění běženců z Ukrajiny mezi asistenty prevence kriminality má vést i aktuální analýza o jejich zapojení do projektu APK. Dokument vypracovala Mezinárodní organizace pro migraci [IOM] ve spolupráci s českým ministerstvem vnitra. Byla a je to totiž právě Česká republika, která od loňského února, po ruské invazi na Ukrajinu, přijala a poskytla zázemí více než 400 tisícům lidem z Ukrajiny.

„Česká republika se stala jednou z hlavních cílových zemí prchajících osob. Do konce roku 2022 získalo na jejím území dočasnou ochranu 473 216 osob,“ píší autoři zmiňované analýzy IOM.

V relativním porovnání, tedy v přepočtu přijatých uprchlíků na 100 tisíc obyvatel, se Česká republika stala nejvýznamnějším příjemcem uprchlíků z Ukrajiny v Evropské unii, dodávají autoři studie.

UNHCR letos podpoří Ukrajince v Česku 1,8 mld. Kč

Což je i důvod vzniku analýzy, která má posloužit především municipalitám jako prevence sociálního vyloučení běženců a k jejich lepšímu zapojování do běžného života. To s přispěním práce asistentů prevence kriminality.

„Dále se zasazuje o změnu negativního pohledu majoritní společnosti na osoby sociálně vyloučené. Z etnických skupin a multikulturního prostředí,“ píše se v analýze.

Práce asistentů prevence kriminality působí i preventivně především v lokalitách s vyšším počtem cizinců, to i proti vzniku případného extremismu.

Michal Barbořík za MV ČR doplňuje, že projekt APK a doporučení k zapojení ukrajinské komunity mezi tyto asistenty na úrovni municipalit bude úřad prezentovat na mezinárodní konferenci Community Policing in Europe: Breaking barriers, building trust v Dublinu 21. 11. 2023. Analýza má podle něj kromě České republiky posloužit jako příklad dobré praxe i dalším evropským zemím. V této podobě je totiž projekt Asistent prevence kriminality českým unikátem, dodává.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here