NUDZ i policie nabízejí podporu na +420 227 272 225

0
131
strelbe
Ilustrační foto: Pixabay.com

Národní ústav duševního zdraví [NUDZ] informuje o psychologické pomoci po tragické střelbě na Filozofické fakultě v Praze. Odborná pomoc na telefonu je určena pro přeživší, svědky, příbuzné a další přímo i nepřímo zasažené osoby.

Akutní psychologickou pomoc přímo zúčastněným poskytli psychologové a krizoví interventi Integrovaného záchranného systému [IZS] na místě tragédie. Ti její účastníky v případě potřeby další pomoci odkázali na speciální neveřejnou linku první psychologické pomoci Policie ČR.

„Chystá se i linka pro širší veřejnost. Dlouhodobá pomoc se organizuje, uvedl tiskový mluvčí NUDZ Jan Červenka.

Psychologické podpory se lidem dostane i na krizové lince SPIS [Systém psychosociální intervenční podpory] pro blízké a pozůstalé: +420 227 272 225. Telefonní linka nyní funguje v nepřetržitém provozu.

Psychologická pomoc na telefonu po střelbě na fakultě

Chatovou podporu spustilo také Centrum Carolina Univerzity Karlovy a dostupná je na následujícím odkaze www.centrumcarolina.cuni.cz/CC-379.html

Pomoc studentům nabídla i Linka bezpečí. Magistrát hlavního města Prahy ve spolupráci s Českým červeným křížem připravují rovněž speciální telefonickou linku krizové psychologické pomoci. Na tu se bude moci obrátit širší veřejnost.

Psychologickou podporu dále nabízí společnost In IUSTITIA. Její pracovníci již spustili krizovou linku psychologické pomoci na čísle +420 773 177 636 a +420 773 177 844.

Odborníci se zaměří i na zajištění střednědobé a dlouhodobé pomoci v komunitě. Ta se nyní podle zástupců NUDZ připravuje a organizuje.

Útok si vyžádal čtrnáct obětí a pětadvacet zraněných

Po střelbě na Filozofické fakultě UK v Praze ve čtvrtek 21. prosince v odpoledních hodinách potvrdil policejní prezident Martin Vondrášek na večerní tiskové konferenci 14 obětí. Dalších pětadvacet lidí utrpělo zranění, z toho deset lidí těžké.

K věku obětí se policejní prezident blíže nevyjádřil. Uvedl, že v budově fakulty držel střelec obrovský arzenál zbraní a střeliva. Policie podle Vondráška pracuje s verzí, že střelec má na svědomí i usmrcení muže a kojence v Klánovickém lese.

„Velice vážně pracujeme s tím, že útočník z filozofické fakulty má na svědomí i dvě oběti z konce minulého týdne v Klánovickém lese,“ řekl Vondrášek na tiskové konferenci.

„Pokud jde o Klánovický les, tak není známé, že by oběti byly jakkoli propojené s pachatelem. Jsem přesvědčen o tom, že šlo o zcela náhodně vybrané oběti člověkem bez jakékoliv trestní minulosti,“ uvedl na tiskové konferenci [21.12.] po 20:30 hodin Vondrášek.

Policejní prezident dále oznámil zřízení podpůrné informační linky na čísle 974 823 158 v souvislosti se střelbou na fakultě.

Ve čtvrtek [21.12.] po poledni policie obdržela informaci o tom, že 24letý muž z obce Hostouň na Kladensku odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život a je ozbrojený. Zhruba o půl hodiny později našli policisté v domě v obci Hostouň mrtvého otce tohoto mladíka, studenta historie pražské FF UK.

RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here