Nejen pomoc Ukrajincům, ministr Válek bilancoval dva roky v úřadu

1
859
valek
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se svými třemi náměstky na bilanční tiskové konferenci / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Vedení Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] shrnulo výsledky svého dvouletého působení v úřadu. Za největší úspěchy považuje pomoc ukrajinským uprchlíkům, zvládání infekce covid-19 a řešení výpadků léků. A nejen to…

Po dvou letech ve funkci bilancovalo vedení resortu zdravotnictví výsledky své práce na tiskové konferenci [21.12.]. I nastínilo další plány týkající se agendy zdravotnictví pro další dva roky mandátu.

„Velkým úspěchem, který bych rád vypíchnul, je zavedení automatické valorizace plateb za státní pojištěnce. […] Podařilo se i mnoho kroků v oblasti vzdělávání, snižování byrokracie, lékové legislativy a podpory jednodenní medicíny,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] na konferenci.

Za přítomnosti všech svých tří náměstků dodal i to, že se jeho resortu povedlo zvládnout vlnu omikron varianty koronaviru bez vážnějších dopadů do společnosti. Tedy bez zavírání škol a jiných omezení.

„Ustavili jsme Národní institut pro zvládání pandemie a nadále pravidelně zasedá centrální řídící tým. Díky tomu je situace pod kontrolou. Máme také v dostatečném množství vakcíny Corminaty a Nuvaxovid,“ doplnil ministra náměstek Josef Pavlovic [Piráti].

Ten má spolu s agendou covidu-19 na starosti i přípravu novely zákona o ochraně veřejného zdraví, která centralizuje krajské hygienické stanice pod jeden jim nově nadřízení ústřední orgán Státní hygienická služba ČR.

Pomoc Ukrajincům se zajištěním péče i vzdělání

Za další z důležitých kroků považuje vedení resortu pomoc ukrajinským uprchlíkům se zajištěním zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění ve stejném rozsahu, jako mají čeští pojištěnci.

Ve spolupráci s WHO a UNICEF jsme se dokázali postarat o statisíce uprchlíků, kteří se stali státními pojištěnci,“ píše ve své bilanční zprávě resort.

Ukrajinu napadl blázen. Musíme pomoci, říká ministr Válek

Dále zmiňuje pomoc Ukrajincům také v oblasti jejich vzdělávání ve zdravotnictví, kdy jim ministerstvo prostřednictvím svých organizací nabízí nejen kurzy českého jazyka, ale i školení, ve kterých se blíže seznamují s fungováním českého systému zdravotnictví. Ten se totiž od toho ukrajinského významně odlišuje.

„Mnoho ukrajinských zdravotníků se nám podařilo úspěšně zařadit do systému zdravotní péče,“ uvedli zástupci MZ ČR.

Předsednictví Radě EU v druhé polovině roku 2022

Ve své zprávě ministerstvo dále shrnuje své půlroční předsednictví Radě EU od 1. července 2022 do 31. prosince 2022. Za hlavní priority předsednictví si resort předsevzal onkologii a vzácná onemocnění. Dále posílení důvěry v očkování, posílení globální role EU v oblasti zdraví a pomoc Ukrajině.

Výsledky českého předsednictví podle MZ ČR
  • Od ledna 2024 screening karcinomu prostaty.
  • Zlepšení přístupu pacientů se vzácnou nemocí ke specializované léčbě a diagnostice.
  • Zajištění dodávek nejnovějších vakcín proti covid-19.
  • Při darování a přijímání krve a krevní plazmy se zvýší bezpečnost dárců i příjemce v EU.

Ministerstvo upozornilo i na své aktivity v oblasti opakovaných výpadků léků. Problémy podle něj eskalovaly loni na podzim a letos na jaře, kdy v Česku chyběla antibiotika včetně sirupů pro děti. K tomu se postupně přidaly výpadků léků například na léčbu diabetu 2. typu a dalších na lékařských předpis vázaných léků.

„Každý týden zasedá pracovní skupina pro dostupnost léčiv. […] Aktuálně je léčiv dostatek. Jsou pravidelně zaváženy, a to včetně penicilinových sirupů,“ řekl na konferenci náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, který má tuto agendu na starosti.

Léky musí za pacientem, ne za lékárnou, říká náměstek ministra

Zmínil i Senátem aktuálně přijatou novelu zákona o léčivech, která přináší opatření snižující rizika nedostatku těžko nahraditelných léků. Dále i změnu zákona z prosince 2022, jež umožňuje do Česka mimořádně dovážet léky z jiných unijních zemí. A zároveň u nich stanovit mimořádné úhrady ze zdravotního pojištění.

Novela zákona o léčivech
  • Návrh stanovuje nové povinnosti pro dodavatele a distributory léků, lékárny a úřady.
  • Novela ukládá dodavatelům léčiv zajistit dodávky pro pacienty v ČR ještě 1-2 měsíce po nahlášení přerušení nebo ukončení dodávek jejich léku.
  • Distributoři mají povinnost každý pracovní den poskytovat Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv zprávu o skladových zásobách léků s omezenou dostupností. Jejich aktuální stav budou hlásit i lékárny. Díky tomu bude ministerstvo zdravotnictví vědět, kolik je daného léku v distribuci, a tedy k dispozici pro dodání do lékáren. A kolik je ho v lékárnách.
  • Plošné rozdělení mezi lékárny zajistí povinnost objednávat lék s omezenou dostupností pouze v množství obvyklém pro danou lékárnu.
  • Novela dává ministerstvu zdravotnictví novou pravomoc, díky níž stanoví léčivé přípravky, u kterých budou distributoři vytvářet a udržovat měsíční zásobu. Tu pak na pokyn ministerstva při potřebě uvolní do lékáren.

Navýšení platů a mezd lékařů a zdravotníků

V závěru letošního roku ministerstvo řešilo protest lékařů z nemocnic, kteří v něm upozorňovali na vysoké počty sloužených přesčasů, nízkou základní mzdu a platy. A také na nesolidní přístup ze strany některých zaměstnavatelů k lékařům připravujících se na atestaci a další stupně vzdělávání v oboru.

„Prosadili jsme změnu zákoníku práce, zavedli koordinátory vzdělávání v nemocnicích. A již funguje i kontaktní místo pro stížnosti na průběh specializačního vzdělávání lékařů,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník.

Reforma zdravotnictví se nekoná. Lékaři vyjadřují zklamání

A dále: V oblasti onkologické prevence došlo k rozšíření o screening prostaty od ledna 2024. A na očkování proti lidskému papilomaviru [HPV] dosáhne od ledna 2024 širší skupina mladistvých, to od 11 do 15 let věku.

Další novinky v resortu zdravotnictví 
  • Zavedení automatické valorizace plateb za státní pojištěnce.
  • Podpora jednodenní medicíny.
  • Stabilizace vzdělávání zdravotníků.
  • Právo být zapomenut u onkologických pacientů.
  • Konec periodických pracovnělékařských prohlídek, zrušení potravinářských průkazů.

V druhé polovině funkčního období plánuje vedení ministerstva otevřít několik zákonů a navrhnout v nich změny, které, jak říká, české zdravotnictví posunou dále. Konkrétně jde o zákon o veřejném zdravotním pojištění. Dále o zákon o zdravotních službách, zákon o ochraně veřejného zdraví a zákon o elektronizaci zdravotnictví.

–RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here