6 zajímavých faktů o kratomu, které jste možná nevěděli

0
256
kratomu
Foto: Pexels.com

Kratom už dávno není známý jen v jihovýchodní Asii, odkud původně pochází. Pro svoje stimulační, ale i analgetické a povzbuzující účinky si našel spoustu fanoušků i v západním světě. Stále ale skrývá spoustu tajemství. Víte například, jak ho konzumují domorodci? A co má společného s kávou?

1. Užívá se už celá staletí

V domovském Thajsku, Malajsii a Indonésii byl kratom léčebným a stimulačním prostředkem, který lidé znali už před stovkami let. Využívali ho jak k léčbě běžných virových onemocnění, bolestí zubů nebo průjmů, tak při fyzicky náročné práci na polích, kdy jim měl především dodat energii a zlepšit náladu. Oblíbený byl ale i při náboženských rituálech.

2. Listy kratomu je možné konzumovat různými způsoby

Zatímco v evropském prostředí jste nejspíš zvyklí na kratom v prášku nebo v kapslích, v jihovýchodní Asii byste ho v této podobě sháněli marně. Mnohem běžnější je jen žvýkat listy kratomu nebo si z nich připravit čaj. Ten údajně skvěle chutná a má účinky srovnatelné s ostatními formami. Další možností je pak kratomový extrakt, jehož výhodou je vysoká koncentrace účinných látek.

3. Nejlepší je údajně kratom s označením Super

Za ideální variantu považují začátečníci i zkušení sběratelé kratom s vyváženým podílem alkaloidů, který najdete pod názvem Super. Konkrétně jde o Super Green A+ a Super White A+. Ani tyto druhy ale samozřejmě nemusí vyhovovat všem, vše je záležitostí individuální stavby těla, požadavků a dlouhodobého testování.

4. Může obsahovat až 40 různých aktivních látek

K nejznámějším složkám kratomu patří mitragynin a 7-hydroxymitragynine, tedy alkaloidy zodpovědné za jeho účinky na lidský organismus. Konkrétně mitragynin funguje tak, že se váže na opioidní receptory v páteři a mozku, a díky tomu může ulevit od bolesti. Záleží ale na druhu, respektive barvě kratomu. Velmi zajímavý profil alkaloidů má třeba kvalitní bílý nebo červený kratom.

5. Má účinky podobné opiátům i stimulantům

Psychoaktivní účinky se odvíjí od konkrétního druhu kratomu a jeho dávkování. Obecně se ale dá říct, že nižší množství kratomu člověka povzbuzuje a vyšší dávky naopak způsobují útlum. Na rozdíl od opiátů by na něm ale neměla vznikat závislost. Někteří lidé dokonce tvrdí, že kratom dokáže člověka zbavit závislosti na opiátech, ale žádné odborné studie toto tvrzení zatím nepotvrdily.

6. Kratom je příbuzný kávovníku

S kávou má kratom společného víc, než si myslíte. A nejde jen o výsledný efekt nebo o to, že spousta sběratelů si kratom přidává právě do kávy, aby přebila jeho chuť. Podobný je i jejich původ. Kratom se totiž získává z listů rostliny Mitragyna Speciosa, která pochází z čeledi Rubiaceae stejně jako gardénie nebo právě kávovník.

Adman’s Choice

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here