Doplatky na léky by mohli nově sledovat přímo lékárníci

0
543
lekarnici
Foto: ČLnK

Dosažení ochranného limitu doplatku na léky by od ledna 2025 mohli hlídat lékárníci už při výdeji léku. V systému by se jim úhrady za doplatky zobrazovaly automaticky a zdravotní pojišťovny by tak nemusely řešit jejich čtvrtletní vratky.

Výši doplatků a vzniklé přeplatky za léky vázané na lékařský předpis nad zákonem stanovené ochranné limity sledují u svých klientů jednotlivé zdravotní pojišťovny. Každé čtvrtletní jim v případě překročení započitatelných položek nad limit, které převyšují 200 korun, posílají peníze buď na bankovní účet, nebo poštovní složenkou. Problém je, že někteří klienti neaktualizují své adresy a neuvádí pojišťovně ani bankovní účet, a tak se pojišťovnám poštovní poukázky i opakovaně vracejí. To zvyšuje jejich výdaje za poštovní služby a administrativní agendu.

Od ledna 2025 by ale mohlo dojít ke změně, kdy by výši doplatků za léky sledovali přímo lékárníci při výdeji léčiv. Uvedl to náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

„Bude to drobná změna, ale bude přestavovat poměrně velký zásah. Například napojení na systém České správy sociálního zabezpečení,” řekl Dvořáček.

Konkrétně z údajů České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ] by se ověřovalo, zda má klient pojišťovny uznanou invaliditu, a tedy nárok na nižší ochranný limit. Za stávající situace musí tuto skutečnost pojištěnec své zdravotní pojišťovně doručovat písemným potvrzením od sociální správy. Lékárník by pak tento nárok ověřil v lékovém záznamu. Změna současné praxe by tak přinesla úsporu zdravotním pojišťovnám. A zároveň by nevyžadovala po pacientech nejprve za léky zaplatit plnou výši doplatku.

Ochranné limity budou nově sledovat lékárníci

Jinak řečeno, vratky přeplatků za léky nebudou chodit zpětně na bankovní účet nebo poštovní složenkou, ale lidem se načtou automaticky. Na takové řešení u doplatků na léky již několikrát v minulosti upozorňovala Česká lékárnická komora [ČLnK]. Ta návrh ministerstvu zdravotnictví představila opět i letos v září.

Nicméně částka, kterou pojišťovna vyčíslí, může být nižší od reálně zaplacené částky v lékárně. Pojišťovna totiž počítá takzvaný započitatelný doplatek. Tedy částku, která se platí u léku se stejnou účinnou látkou, kde je doplatek nejnižší. Nebude to tak znamenat, že pacient v lékárně nezaplatí nic, částka ale bude nižší.

Doručit vratky za léky je pro pojišťovny i velký problém

Maximální výši doplatku na léky, takzvaný ochranný limit, stanovuje zákon. A liší se podle věku pojištěnce. U nezletilých a seniorů starších 65 let činí 1 000 korun na rok. Lidé starší 70 let a zdravotně postižení doplácejí za léky na předpis nanejvýš 500 korun ročně. U ostatních činí roční limit 5 000 korun.

Ministerstvo chystá individuální účty i EZ kartu

Mezi další připravované změny ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] zmínil individuální účty klientů zdravotních pojišťoven. Podle údajů na nich by lidé čerpali benefity. Do praxe by mohla vejít i mobilní aplikaci EZ karta, kterou chce resort veřejnosti blíže představit příští rok v únoru.

Jde o mobilní aplikaci nahrazující “covidovou” Tečku, ve které se prozatím zobrazí podaná očkování. A do budoucna i další informace. Například lékařské zprávy a výsledky vyšetření. Ty by měly podle ministra od roku 2025 elektronicky využívat zdravotnická zařízení. Nejdříve chce úřad spustit elektronickou žádanku, která nahradí papírový formulář. Zařízení by také měla elektronicky sdílet výsledky vyšetření. Anebo by se propouštěcí dokumentace pacienta mohla automaticky dostávat například k jeho praktickému lékaři a specialistovi.

Se změnou zákona o veřejném zdravotním pojištění chce ministr zavést takzvané individuální účty pojištěnce.

Nejen pomoc Ukrajincům, ministr Válek bilancoval dva roky v úřadu

„Chci, aby pacienti, kteří se soustředí na svoje zdraví a chodí pravidelně na preventivní prohlídky, mohli sbírat na tyto individuální účty jakési body a ty pak využívat v benefitních programech, které pojišťovny nabízejí,” vysvětlil důvody založení těchto účtů ministr Válek.

Čerpat by je bylo možné například na lázeňské pobyty, lyžařské kurzy pro děti nebo další služby posilující zdraví.

„Ať už je to cokoliv, co ministerstvo určí jako určitý balík preventivních věcí,” dodal.

Zlepšit by se podle ministra měla i dostupnost léků. Po změně zákona o léčivech by výrobci a distributoři měli držet několikaměsíční zásobu těžko nahraditelných léků. A lidé si budou moci zjistit online, zda má lékárna jejich léky skladem. Ministr na své bilanční tiskové konferenci [21.12.] dále řekl, že do konce volebního období by měla být v Česku zahájena stavba továrny na penicilin.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here