U divočáka z Německa veterináři zachytili nebezpečného svalovce

0
561
svalovce
Foto: Pixabay.com

Na Karlovarsku se u divočáka dovezeného z Německa potvrdila přítomnost zdraví nebezpečného svalovce. Jde o parazitickou hlístici, která u lidí vyvolává nemoc zvanou trichinelóza. Z domácích zvířat parazituje u prasat, psů koček a koní.

Larvy trichinel u jednoho z divočáků dovezených do Česka ze sousedního Německa zachytilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu [SVÚ] v Praze.

„V České republice byl po roce a půl zjištěn výskyt nebezpečného parazita svalovce [Trichinella spiralis] u prasete divokého,“ potvrzuje mluvčí Státní veterinární správy [SVS] Petr Vorlíček v tiskové zprávě.

Jeden kus divočáka s parazitem v těle patřil do zásilky celkem dvaašedesáti kusů dovezených do zvěřinového závodu na Karlovarsku. Jeho provozovatel příjem zásilky nahlásil místní krajské veterinární správě tak, jak mu to ukládá platná legislativa.

„Ta následně hned po příjmu zásilky v rámci veterinární prohlídky odebrala vzorky a ty odeslala k vyšetření do SVÚ,“ říká k postupu preventivního vyšetření zvěřiny Vorlíček.

Tularémie v Česku ročně postihne padesát až sto lidí

Výsledky analýzy [19.12.] potvrdily přítomnost larev svalovce ve vzorcích jednoho zvířete.

„Jeho tělo bylo zlikvidováno v asanačním podniku,“ dodává k tomu, co následuje v případě potvrzení parazita v těle prověřovaného zvířete.

Za prvních deset měsíců letošního roku podle něj veterináři v Česku vyšetřili přes 176 500 prasat divokých.

Svalovce zlikviduje dostatečná tepelná úprava masa

Naposledy se v Česku svalovec u zvěřiny zachytil v červnu 2022, to u dvou divočáků tentokrát ale dovezených z Polska. Státní veterinární správa i v této souvislosti připomíná, že veškerá ulovená stejně jako do Česka dovezená černá zvěř se povinně podrobuje preventivnímu vyšetření na výskyt trichinel.

Svalovec je totiž pro zdraví lidí nebezpečný. V těle člověka může parazit vyvolat onemocnění zvané trichinelóza. Z domácích zvířat parazituje nejvíce u prasat, psů, koček a koní. Z divokých zvířat jsou to především divoká prasata, drobní hlodavci, lišky, nutrie. Dále tchoři, jezevci, vlci, medvědi, hyeny, lvi a leopardi, mořští savci a další zvěř.

V našich podmínkách by nejpravděpodobnějším zdrojem nákazy lidí mohlo být právě maso divočáka. A stejně jako u většiny parazitů, které se do těla člověka dostávají z masa, je potřeba i pro snížení rizika nákazy svalovcem maso dostatečně tepelně zpracovat.

„Po pozření nedostatečně tepelně zpracovaného masa hrozí člověku nakažení, které může v krajním případě skončit smrtí,“ potvrzuje Vorlíček.

Toxoplazmózu u těhotných odhalí test, ženy si o něj ale musí říct

K posledním úmrtím na trichinelózu podle něj došlo v tehdejším Československu v 50. letech 20. století. Zároveň dodává, že u prasat domácích se v Česku parazit dlouhodobě nevyskytuje.

K potvrzeným případům výskytu parazita u divočáků tak dochází velmi zřídka, ale i přesto  se takové případy i v Česku vyskytují. V loňském roce veterináři potvrdili jeden případ u vzorku divočáka dovezeného z Polska, v roce 2021 dva případy. V roce 2020 se neobjevil ani jeden případ takového záchytu. Od roku 2014 se monitoring trichinel provádí také u uhynulých a utracených lišek a psíků mývalovitých. V roce 2022 vyšly pozitivně dva testované kusy ze zhruba 2 560 odebraných vzorků.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here