I lékař se dá vyměnit za jiného, lepšího, ukazuje příběh mladé ženy

4
17280
lekar
Pacientka Eva se svými třemi dětmi v době, kdy si v prsu při kojení nahmatala bulku o velikosti dlaně. / Foto: Archiv rodiny pacientky Evy

Bulku v prsu si dnes třiačtyřicetiletá Eva, maminka tří dětí, našla před pěti lety. Následovala mamografie s výsledkem rakovina prsu. Lékař jí tehdy řekl, že stačí odstranit prso a vše se spraví. Eva si léčbu ověřila jinde a nastal rychlý obrat.

První mamografické vyšetření kvůli hmatné bulce o velikosti dlaně podstoupila Eva [43] z Jičína v jednom z pražských center. I tam si vyslechla diagnózu, které se obávala, a kterou byla rakovina prsu. Už první komunikace ohledně diagnózy pacientku ale zarazila.

„Diagnózu mi neoznámil lékař, ale sestřička. Vzala si mě bokem do malé místnosti, která vypadala jako sklad, a mluvila se mnou nezúčastněně, bez náznaku jakékoliv empatie,“ vzpomíná Eva.

Za několik dnů následovala předoperační schůzka s lékařem. Ani ta ale důvěru ve zdravotnický personál pražského pracoviště u paní Evy nevzbudila, spíše naopak.

„Lékař tvrdil, že stačí prso odstranit a další léčba není třeba. Navíc si během rozhovoru několikrát spletl, které prso má vlastně operovat,“ vypráví Eva.

Ženy s včas zachycenými nádory se vrací obvykle s oběma prsy

Dodává, že to nebylo vůbec jednoduché. Zejména v době, kdy se snažila přijmout fakt, že se u ní rozvinula vážná onkologická nemoc. To v situaci, kdy pečuje o tři malé děti.

Ale jsou tu i jiná zdravotnická zařízení…

Chování lékaře a dalších zdravotníků v prvně navštíveném mamografickém centru a nedůvěra v jimi nastavený léčebný plán, jenž spočíval v odstranění prsu, Evu přimělo vyhledat jiné zdravotnické zařízení.

„Proto jsem se obrátila s žádostí o druhý názor na komplexní onkologické centrum mimo Prahu. Poslala jsem jim své lékařské zprávy a vysvětlila obavy z postupu navrhovaného pražskou nemocnicí,“ vzpomíná Eva.

V osloveném onkologickém centru ji přijali za několik málo dnů. A přístup tamních lékařů a dalších zdravotníků se hodně odlišoval od zkušeností z prvního pracoviště.

„Sešlo se mammární konzilium a z rozhodnutí pražského lékaře byli zděšeni. Vysvětlili mi, že bez chemoterapie se léčba neobejde, protože nádor je tak veliký, že nejde odoperovat,“ vzpomíná Eva.

Týž rok, to bylo v říjnu 2018, zahájila Eva chemoterapii. Po půl roce léčby, když se nádor zmenšil do operovatelné podoby, už výkon Eva podstoupila.

„Protože lékaři během dalších vyšetření, které mi v Praze ani nedoporučili, odhalili, že mám genetickou mutaci BRCA2, doporučili mi odstranit obě ňadra, aby později nádor nevznikl v tom druhém,“ doplňuje Eva.

Odhalit včas rakovinu vaječníků je takřka nemožné

Pražský lékař možnou genetickou mutaci podle Evy ani nezmínil, zda ji otestoval, neví. Stejně jako jí nejdříve ani nedoporučil chemoterapii kvůli tomu, aby se nádor zmenšil a dal se lépe odoperovat.

I lékař se dá vyměnit za jiného, lepšího

Kvůli mutaci genu BRCA2 Eva souhlasila i s dalším zákrokem, při kterém jí chirurgové odstranili vaječníky a dělohu. Vzhledem k přítomnosti této mutace byla Eva totiž ve více než 50procentním riziku, že se u ní brzy rozvine rakovina i těchto orgánů. A nejen to.

Eva„Kromě toho jsem měla částečně zasaženy i lymfatické uzliny, které mi lékaři také odebrali. Protože byl nález tak rozsáhlý, z preventivních důvodů jsem po operaci prsou absolvovala ještě ozařování,“ říká s tím, že si nyní i pokládá otázku, jak by to všechno dopadlo, kdyby tehdy zůstala v péči pražského lékaře a nechala si odstranit jen to jedno prso. [Na obr. vpravo Eva po onkologické léčbě, zdroj: Archiv pacientky]

Nyní už má Eva rizikové orgány, které již splnily svou reprodukční funkci, z těla úspěšně odoperované. Následujících deset let jí čeká hormonální léčba. To proto, aby se snížilo riziko, že se nádor někde v těle zase objeví.

„I přes všechny ty hrůzy jsem rakovině vděčná. Naučila jsem se díky ní více si vážit sebe sama. A ne se neustále snažit zavděčit ostatním na úkor sebe,“ říká Eva.

Všem pacientkám a pacientům s podobnými problémy vzkazuje, aby se nebáli naslouchat svojí intuici a našli si jiného lékaře, když tomu prvnímu nevěří. A odkazuje i na webové stránky Cesta pacienta pod správou Hlasu onkologických pacientů. Na nich pomáhají onkologicky nemocným lidem se lépe zorientovat v systému zdravotní péče.

–RED–

4 KOMENTÁŘE

  1. Podstupovala jsem chemoterapii nádoru prsu v zařízení okresní nemocnice a protože byly zasaženy i uzliny, celková operace proběhla na Chirurgii v nemocnici v Pardubicích. Tam jsem potom podstoupila ozařování v Multiscanu v Pardubicích. Věřila jsem všem zúčastněným při mé léčbě, že to dobře dopadne, a ta víra je moc důležitá – a to jsem ateistka.
    A naučila jsem se také “poslouchat” svoje tělo…….
    Od prvotního zjištění bulky v prsu v dubnu 2017 a zahájení léčby, které probíhalo od června 2017; včetně konzilií jak bude celá léčba u mně probíhat – a následné ukončení v květnu 2018, kdy jsem pak ještě následně absolvovala lázeňskou léčbu.
    Samotná onkologická léčba byla zvládnutá za cca 11 měsíců a jsem všem velice vděčná za jejich přístup – od lékařů přes sestřičky, pomocného personálu či řidičů sanitek a pod..

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here