Vítězný projekt studentů Ideathon UTB se dočká realizace

0
161
Ideathon_UTB
Studenti slaví vítězství v soutěži Ideathon UTB / Foto: Alzheimer Home Zlín

Výstavba zahrady Alzheimer Home Zlín podle studentského návrhu Ideathon UTB odstartuje už na jaře 2024. Nový prostor využijí senioři s Alzheimerovou nemocí a jinými demencemi společně s dětmi z místní dětské skupiny.

Vítězný návrh vícegenerační zahrady ze soutěže Ideathon Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně neskončí jen na papíře, ale dočká se realizace. Ideathon UTB je intenzivní 24hodinový workshop. Studentům nabízí příležitost v krátkém čase vyřešit naléhavé úkoly. Ideathon pořádá zlínská Univerzita Tomáše Bati ve spolupráci s TIC Zlín a agenturou CzechInvest. Letos šlo už o třetí ročník této kreativní soutěže.

„V současné době jsme už zadali práce na vizualizaci projektu, ke kterým jsme přizvali také autory vítězného návrhu. Se samotným zahájením prací pak počítáme na jaře 2024,“ říká na adresu jednoho ze studentských řešení regionální ředitelka Alzheimer Home pro Moravu a Slezsko Katarína Valentová.

Podle ní to bylo právě komplexní pojetí návrhu, které vedlo porotu ve složení Jan Bureš, Lukáš Faksa, Marie Maguláková a Viviana Pavlíková k rozhodnutí o vítězi. Ti všichni se totiž rozhodli nesoustředit jen na samotnou zahradu, ale také na další součásti vnějšího prostoru. Pro klienty domova navrhované řešení přináší zásadní změnu v možnostech využití venkovních prostor.

Co vznikne v Alzheimer Home Zlín

Stávající areál zahrady není bezbariérový a neplní ani požadavky na bezpečnost a její využití.

„Musím popravdě říci, že když jsme ve spolupráci s organizátory navrhovali do soutěže projekt pro seniory, moc jsem nevěřila tomu, že si zrovna studenti vyberou takové téma. Natož, aby zvítězilo,“ říká Katarína Valentová.

Ale to, jak k práci studenti přistoupili, je podle jejích slov „prostě skvělé“.

„Vedle samotné zahrady tak navrhli například vznik terasy pro rodinné návštěvy, ale třeba takzvané tabákové terasy pro kuřáky. Což jsou možná na první pohled drobnosti, ale ve skutečnosti i takovéto věci zpříjemňují život našich klientů,“ vysvětluje.

[Zdroj: Alzheimer Home Zlín] 

Ostatně komplexnost návrhu je tím, co na něm oceňuje i Jitka Honsová, výkonná manažerka Centra kreativních průmyslů a podnikání Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

„Mně se hodně líbilo, že [studenti] mysleli v širším měřítku. Na sklonku života už není tak důležité, jestli ti lidé kouří, i když je to nezdravé, nebo jestli jí nebo nejí zeleninu. Ale jde o to zpříjemnit jim na maximum možného zbytek života. Pro ně je velmi důležité to, co jim ze života zůstává,“ říká Honsová.

Do vítězného návrhu studenti zahrnuli třeba vybudování kurníku nebo kotce pro králíky. To je podle Honsové přesně to, co si ty babičky a dědečkové pamatují ze svého mládí a dokáže je to vracet zpátky do vzpomínek a jejich života.

„A je super, že jim stejně vyčlenili i prostor na příjemné činnosti, jako je třeba kouření, nebo třeba ten chov králíků, nebo pěstování jahod,“ dodává.

Projekt Ideathon UTB zřejmě částečně pokryje dotace

Projekt řeší úpravu celého terénu pro bezbariérový přístup s využitím povrchů z recyklovaných plastů. Ty se používají například na dětských hřištích a snižují riziko zranění při pádu. Zahradu autoři projektu osadili vyvýšenými záhony, které usnadní přístup seniorům při zahradničení a chybět nebude ani přenosné rozkládací pódium. Právě kulturní nebo taneční vystoupení totiž jsou u obyvatel domova velmi oblíbené.

To vše doplní prostor pro děti z místní Dětské skupiny Brouček, které se seniory sdílí stejný prostor. Každodenní přítomnost dětí má navíc velmi pozitivní vliv na psychiku klientů.

V Klášteře u Nepomuku otevřou nový Alzheimer Home

Náklady na výstavbu nové zahrady vedení domova odhaduje na zhruba 700 tisíc korun. Z toho by menší část mohly pokrýt dotace. Zařízení Alzheimer Home Zlín se nachází v klidné části města poblíž areálů univerzity a gymnázia. Funguje 24 hodin denně a pobývá v něm 150 klientů ze Zlína a jeho okolí. Je jedním z celkových 33 domovů stejnojmenné sítě.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here