Informační systém pro vrtulníky záchranářů přímo uhradí MZ ČR

0
204
vrtulniky
Foto: Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje

Provoz informačního systému pro vrtulníky letecké záchranné služby vyjde ministerstvo zdravotnictví na zhruba 2,5 milionu korun ročně. Od ledna 2024 ho začne hradit resort. Dosud se provoz vykrýval z dotací a dalších zdrojů.

Ucelený systém financování letecké záchranné služby přináší od příštího roku novela zákona o zdravotnické záchranné službě. Ta již vyšla [27.12.] ve Sbírce zákonů, účinnosti nabývá 1. ledna 2024.

Leteckou záchrannou službu provozují soukromé společnosti, policie a armáda. Náklady na provoz jejích vrtulníků činí zhruba 428 milionů korun ročně. Všichni provozovatelé záchranářských vrtulníků používají jednotný informační systém, to od roku 2021.

„Tyto náklady [na informační systém, pozn. red.] však nejsou aktuálně v zákoně specifikovány, což ministerstvu zdravotnictví prakticky znemožňuje je provozovatelům hradit,” zdůvodnila vláda doplnění zákona.

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] proto muselo k zajištění financování využívat jiná řešení. Například vypisovalo dotační programy na provoz informačního systému letecké záchranné služby. To je podle důvodové zprávy k novele dlouhodobě neudržitelné. Zákonná úprava, která umožňuje přímé financování provozu vrtulníků, podle ministerstva usnadní provoz všech složek zdravotnické záchranné služby.

Neelektronizaci zdravotnictví resortu vytýká už i NKÚ

Do informačního systému jsou totiž připojeny všechny krajské zdravotnické záchranné služby, které se dosud dělily s provozovateli vrtulníků i o náklady na jeho provoz. Každý rok je vyšly na zhruba 100 000 korun. I loni pro ně ministerstvo vypsalo dotační program, ve kterém si žádaly o úhrady nákladů na provoz záchranářských vrtulníků.

Novela zasahuje i do elektronizace zdravotních dat

Novela o letecké záchranné službě po sněmovních úpravách i o jeden rok dopředu, na rok 2025, posouvá zavedení standardů pro elektronické zdravotnictví. Naopak o dva roky, a sice na rok 2026, odkládá zavedení provozu zdravotnických kmenových registrů [poskytovatelů, pacientů a zdravotníků, pozn. red.].

Poslanci zkritizovali ministra Válka za přílepek o elektronizaci

Pořízení těchto registrů má vyjít na stovky milionů korun a resort odsunutí jejich zavedení vysvětluje tím, že je chce zaplatit z peněz načerpaných z Národního plánu obnovy. A i to má své termíny, vysvětlil na nedávném sněmovním Výboru pro zdravotnictví vrchní ředitel pro legislativu a právo MZ ČR Radek Policar. Přičemž nutný je podle něj i vypsaný tendr na veřejnou zakázku.

„A to bude veřejná zakázka, která má průběh. Zakázky na informační systémy jsou spíše delší,“ vysvětlil důvody odsunu zavedení informačního systému Policar.

Z toho důvodu došlo ze strany resortu k posunutí zavedení jednotného hardwaru, na kterém by fungovaly zmiňované kmenové registry, o dva roky na leden 2026.

„Na sto procent to nebude fungovat od 1.1.2024. Máme za to, že se to povede od 1.1.2026,“ nastínil dále vrchní ředitel.

 –ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here