Děkani rozhodují o znovuobnovení výuky na Filozofické fakultě UK

1
2510
fakulte
Fotografie 28.12. / 09:45 / Budova Filozofické fakulty UK na Palachově náměstí / Foto: Redakce FinTag

„Kdy a za jakých podmínek bude probíhat obnovení výuky na fakultě, zatím není jasné,“ uvádí na stránkách Univerzity Karlovy její rektorka Milena Králíčková. Přesto už vedení školy začalo o znovuobnovení výuky jednat.

Začátek ledna znamená pro univerzity zkouškové období. Zatím ale není úplně jasné, jak se odehraje na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy [UK]. Kvůli obnovení výuky zasedne dnes [28.12.] a v pátek Krizový štáb UK. Řešit bude možná opatření pro návrat studentů a zaměstnanců zpátky do školy.

„Nesmíme zapomínat pořád na to, jak citlivě je potřeba přistupovat ke všem kolegům a kolegyním, studentům a studentkám, které tyto události zasáhly. Někoho třeba přímo a někoho třeba ne úplně přímo,“ říká rektorka k tomu, jak bude probíhat obnovení provozu filozofické fakulty.

Kvůli obnově výuky na filozofické fakultě se ve čtvrtek sejde i všech 17 děkanů univerzity. Rektorka Králíčková uvedla, že obnovení provozu v budově potrvá několik týdnů.

Aktuální situace na Filozofické fakultě UK

Aktuálně zůstává hlavní budova Filozofické fakulty UK na pražském Palachově náměstí zabezpečena a do odvolání zavřena. Vedení FF UK vyhlásilo děkanské volno do 2.1. 2024. Osobní věci, které v odpovídajícím stavu zůstaly v budově po čtvrtečním útoku [21.12.], vydává UK na Právnické fakultě UK na náměstí Curieových 7. Pomáhá jí v tom Český červený kříž.

Univerzita stále vyzývá všechny, pokud cítí jakoukoli potřebu psychologické pomoci, aby využili nabídku podpory. Tu nabízí nejen UK [informace najdete zde], ale také bezplatná krizová linka Policie ČR: +974 823 158.

„Prosíme, neváhejte si říci o pomoc,“ stojí na stránkách univerzity.

Rektorka dnes navíc upřesnila, že už nyní je jasné, že v některých případech půjde o dlouhodobou pomoc.

Přestože vedení UK [Ústřední krizový štáb UK, pozn. red.] obdrželo mnoho urgencí, aby zveřejnilo seznam jmen obětí čtvrteční tragické střelby, deklarovalo, že jména z pietních důvodů nezveřejní. Jedná se nejen o dohodu s Policií ČR, ale také o ochranu osobních údajů obětí, vysvětluje škola.

Zranění se vracejí z nemocnic domů

Ve čtvrtek [28.12.] uběhl týden od střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Po útoku zůstalo 14 obětí a dalších 25 zraněných.

Včera 27. prosince propustili z pražské Fakultní nemocnice Bulovka další z pacientek zraněných při střelbě na Filozofické fakultě. Z odpovědí mluvčích pražských nemocnic vyplývá, že domů se vrátilo již deset z těchto pacientů.

„Jedna z pacientek byla propuštěna do domácího léčení, další dvě jsou stále v péči lékařů,” sdělila mluvčí nemocnice Eva Libigerová.

Jejich stav je podle ní stabilizovaný. Pacientkám podle ní je nadále poskytovaná psychologická pomoc. Z Fakultní nemocnice Motol byla jedna pacientka propuštěna v předchozích dnech do domácího ošetřování.

„Další zůstávají aktuálně v péči lékařů kliniky spondylochirurgie, kardiochirurgie, chirurgie a neurochirurgie. Jejich stav je stabilizovaný,” řekla Jana Merxbauerová z tiskového oddělení.

NUDZ i policie nabízejí podporu na +420 227 272 225

O dalších sedm pacientů pečovali ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, dva byli ještě před Vánoci propuštění do domácího ošetřování. Z Všeobecné fakultní nemocnice byli podle mluvčí Marie Heřmánkové dva pacienti již propuštění, hospitalizovaný zůstává muž po průstřelu nohy.

Ústřední vojenská nemocnice [ÚVN] přijala minulý čtvrtek tři zraněné. Jeden se nacházel v kritickém stavu. Mluvčí nemocnice sdělila, že ÚVN nezveřejní žádné informace. O dva muže a dvě ženy se středně těžkými zraněními pečovali podle mluvčí Lucie Krausové zdravotníci v Nemocnici Na Františku. Dva z pacientů lékaři ošetřili ambulantně a ještě ve čtvrtek odešli domů. Další dva z nemocnice propustili následující den, tedy v pátek.

–DNA/ČTK–

1 komentář

  1. Dobrý den,
    chci se vyjádřit ke střelbě na FF UK v Praze.Takový masakr hlavně mladých,nadějných lidí,jsme u nás v Česku nezažili a pevně doufám,že už nezažijeme.Od té události se ve mně mísí pocity smutku,slz,děsu,vzteku a bezmoci.Jsem máma a vůbec si nedovedu představit,co prožívali a prožívají rodiče dětí,které se jim už domu nevrátí,nebo jsou těžce zraněni a prognóza u některých je nejistá,HRŮZA!!!!
    Píšu tyto řádky a je mi smutno a těžko na duši a stěží skrývám slzy.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here