Příspěvek na obědy dál dostanou i rodiče na sociálních dávkách

0
608
obedy
Ilustrační foto: Redakce Zdravé Zprávy

Chybu v příspěvcích na školní obědy na příští rok včera [28.12.] slíbil opravit ministr školství Mikuláš Bek [STAN]. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR [MŠMT] následně stáhlo dotační výzvu, která se týká obědů pro děti.

Nápravu chyby ministr Bek oznámil na sociální síti X. V původním znění výzvy pro žadatele o podporu, která se rozděluje přes neziskové organizace, stála jako jedna z podmínek pro udělení příspěvku, že zákonný zástupce dítěte nesmí pobírat sociální dávky. Ve výzvě pro letošní rok takové omezení ale nebylo.

„Při přípravě programu na podporu školního stravování pro rok 2024 se MŠMT bohužel dopustilo chyby, která by poškodila nejohroženější děti. Omlouvám se za toto pochybení, nápravu zjednám okamžitě,” sdělil ministr Bek.

Výzvu pro rok 2024, vydanou na začátku prosince, už Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ze svého webu stáhlo. K vidění je ale stále na jiných webech, třeba portálu o vzdělávání ve Zlínském kraji Zkola.cz.

Zmíněnou chybu ministr ale neuvedl

Na sociálních sítích se objevila citace části výzvy, která omezovala podporu pro příjemce dávek. V původním znění podmínek podpory pro příští rok se psalo, že podporu na stravování může žák dostat pouze tehdy, pokud “zákonný zástupce dítěte není příjemcem dávek v hmotné nouzi, nepobírá dávky pěstounské péče, nečelí exekuci/insolvenci”.

Na zmínky o této podmínce reagoval dnes na síti X vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš [Piráti].

„Taková úprava nedává vůbec smysl, protože omezí podporu právě těm nejpotřebnějším skupinám. S MŠMT už řešíme nápravu,” sdělil Bartoš.

Stát letos přispěje na obědy až 20 tisícům dětí

Zdůraznil, že v podmínkách podpory stravování pro letošní rok žádné omezení příjemců pobírajících dávky nebylo. A ani v předchozích letech.

Peníze na obědy pro školní děti

Letos ministerstvo poskytlo neziskovým organizacím na obědy pro žáky základních škol 100 milionů korun. Částku kvůli růstu cen potravin a energií navýšilo, loni činila 60 milionů korun. Podle dřívějších informací ministerstva také přibývá zájemců o tento příspěvek, dostávají ho tisíce školáků.

Dotace pro nestátní neziskové organizace úřad přidělil v rámci programu Podpora školního stravování žáků základních škol na rok 2023. Kromě organizace Women for Women a jejího programu Obědy pro děti obdržela letos dotaci na tyto účely také organizace Patron dětí.

Čeští školáci mají často opačné stravovací návyky

Women for Women dostala necelých 92 milionů korun, Patron dětí pak zhruba 8 milionů korun. Školní stravování žáků a žákyň základních škol, jejichž rodina se ocitla v nepříznivé finanční situaci, podporuje MŠMT od roku 2016.

„Zatímco v prvním roce vyhlášení bylo podpořeno přibližně 3 700 žáků v 580 školách, v roce 2021 to bylo už 9 500 žáků v 920 školách,“ uvádí MŠMT na svých stránkách.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here