V ostravsko-opavské diecézi se rozjela Tříkrálová sbírka

0
98
Trikralova_sbirka
Foto: Charita Olomouc

V ostravsko-opavské diecézi je pro Tříkrálovou sbírku, jejíž 24. ročník letos potrvá do 14. ledna, připraveno 3 679 pokladniček. To je více než v loňském roce. Do ulic měst a obcí tak v tomto čase vyráží 10 000 až 11 000 koledníků.

I letos se vydají tisíce koledníků do ulic prosit za potřebné a do všech domů přinesou radostnou zvěst o narození Krista Krále. A charity v Moravskoslezském kraji a části Jesenicka připravily 56 záměrů, na které by chtěly získat podporu z výtěžku sbírky. Novinářům to dnes [2.1.] řekl hlavní koordinátor sbírky v ostravsko-opavské diecézi Martin Hořínek. Loni sbírka v regionu vynesla rekordních 24,2 milionu korun.

„Tříkrálová sbírka není pouze o sbírání finančních prostředků na pomoc potřebným lidem, ale je to i sbírka, která má další rozměry. Jedním z nich je to, že zapojuje desítky tisíc koledníků v rámci České republiky, zejména mladých lidí, kteří mohou začít nový rok dobrým skutkem,” uvedl ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské Lukáš Curylo.

Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí v Česku. Peníze tradičně směřují na pomoc seniorům, lidem bez domova, nevyléčitelně nemocným a dalším potřebným. Každoročně se z výnosu sbírky financují desítky předem schválených charitních projektů.

Co přinese Tříkrálová sbírka

S financemi ze sbírky například počítá Charita Frýdek-Místek na rozjezd nové služby Denního stacionáře pro seniory v Paskově. Ostravská charita plánuje z peněz pořídit nový vůz pro Hospic sv. Lukáše. Charita Český Těšín chce peníze využít na rekonstrukci Charitního domu pro seniory v Hnojníku. A například Charita Hlučín hodlá z peněz postavit sociálně terapeutické dílny.

„Díky vybraným prostředkům můžeme rozvíjet naši činnost například pořízením lepšího vybavení pro klienty i zaměstnance, a tím zvyšovat kvalitu poskytovaných služeb. Charity se s podporou tříkrálových peněz mohou pustit i do velkých investičních akcí, které by jinak mohly uskutečnit jen stěží,” vysvětluje Curylo.

Každý občas také smrdí, říká lékařka Armády spásy

Do sbírky je možné přispět i prostřednictvím takzvaných statických pokladniček, které jsou nejčastěji umístěny na úřadech, v obchodech a v kostelích. Bezhotovostně lze sbírku podpořit na bankovní účet, případně platební bránou na webových stránkách Tříkrálové sbírky.

Kdo jsou tři králové

Tři králové s sebou nosí typickou válcovou plastovou pokladničku. Ta je úředně zapečetěna a opatřena logem Charity Česká republika. Každá kolednická sbírka má svého vedoucího, který se na vyžádání prokáže průkazem nebo plnou mocí. Údaje na průkazce musí souhlasit s údaji v jeho průkazu totožnosti. Číslo kasičky souhlasí s číslem průkazky.

Pan kardinál Vlk nám řekl, sestry, dělejte, co můžete

Letos běží Tříkrálová sbírka od 1. ledna do 14. ledna. A například Charita Olomouc výtěžek použije na provoz ordinace praktického lékaře a psychiatra pro lidi v nouzi, rozvoj a opravu zázemí služeb pro lidi s duševním onemocněním. Avšak i rekonstrukci Domova sv. Kosmy a Damiána pro lidi v nouzi se sníženou soběstačností a rozvoj Centra materiální pomoci. Část výtěžku věnuje na rychlou finanční pomoc osobám v nouzi na Olomoucku, kterým hrozí sociální propad.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here