Předsedou představenstva AIFP zůstává Pavel Sedláček z Pfizeru

0
1365
Pavel_Sedlacek
Zleva: Mehrdad Doustdar, Daniela White, Tomáš Březina, Miloš Živanský, Oliver Rozboril, Pavel Sedláček, Camille de Lataillade / Foto: AIFP

Předsedou představenstva Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] zůstane na další dvouleté funkční období Pavel Sedláček ze společnosti Pfizer. Post místopředsedkyně opětovně zaujme Daniela White z Novo Nordisk.

Zástupci pětatřiceti farmaceutických společností sdružených v AIFP si nové představenstvo zvolili na konci loňského roku. Pozici v čele statutárního orgánu asociace na nadcházející dvouleté období 2024–2025 obhájil Pavel Sedláček [Pfizer].

„Hlavním úkolem společností sdružených v AIFP je vyvíjet, vyrábět a přinášet českým občanům moderní a inovativní léky a očkovací látky. Proto se cíl představenstva nemění – stále je třeba pokračovat v aktivní podpoře jednoduššího a rychlejšího přístupu českých pacientů k těmto lékům a vakcínám,“ říká Pavel Sedláček, předseda AIFP.

S tím podle jeho slov souvisí i vize asociace. Tou je přibližovat tato témata široké veřejnosti včetně trpělivého vysvětlování hodnoty a přínosu inovativních léků pro celou společnost. Nově zvolené představenstvo AIFP podle Sedláčka velmi vyváženým způsobem zastupuje jak různé velikosti a zaměření členských společností, tak i lokální a mezinárodní zkušenosti jednotlivých členů.

„Jsem hrdý na to, že máme na čem stavět, protože aktivity AIFP byly v posledních letech opravdu viditelné a úspěšné. Jsme nedílnou součástí odborné komunity v oblasti zdravotnictví, z čehož také vyplývá odpovědnost a nutnost dále rozvíjet vzájemnou důvěru,“ tvrdí Pavel Sedláček.

AIFP sdružuje 35 inovativních farmaceutických firem

Asociace inovativního farmaceutického průmyslu sdružuje 35 společností, které dokážou vyvinout a uvést na trh nové, účinnější a bezpečnější léky. AIFP je členem Evropské federace farmaceutických společností a asociací [EFPIA]. A úzce spolupracuje s Mezinárodní federací farmaceutického průmyslu a asociací [IFPMA] a Americkou asociací inovativních farmaceutických firem [PhRMA].

Složení nového představenstva AIFP
  • Předseda: Pavel Sedláček, generální ředitel společnosti Pfizer
  • 1. místopředsedkyně: Daniela White, generální ředitelka společnosti Novo Nordisk
  • 2. místopředseda: Miloš Živanský, generální ředitel společnosti Eisai pro ČR
  • Členka: Camille de Lataillade, generální ředitelka společnosti Sanofi pro ČR
  • Člen: Tomáš Březina, generální ředitel společnosti Amgen pro Českou republiku
  • Člen: Mehrdad Doustdar, výkonný ředitel MSD Česká republika
  • Člen: Oliver Rozboril, generální ředitel Boehringer Ingelheim pro Českou republiku

Medailonky členů představenstva

Pavel Sedláček, generální ředitel společnosti Pfizer pro Českou republiku

Pavel Sedláček absolvoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Ve společnosti Pfizer pracuje od roku 2003. Svou kariéru začínal jako medicínský reprezentant ve společnosti MSD, poté získával zkušenosti na různých úrovních komerční organizace v MSD a Pfizeru. Od roku 2012 působil v evropských regionálních pozicích a v roce 2017 se vrátil do české pobočky, kde od té doby zastává pozici generálního ředitele. Od roku 2017 byl opakovaně zvolen jako člen představenstva AIFP, které od roku 2021 vede jako předseda.

Daniela White, generální ředitelka společnosti Novo Nordisk pro Českou republiku

Daniela White absolvovala Slovenskou technickou univerzitu v Bratislavě se zaměřením na biochemii a biotechnologie. Poté dvouletou stáž na Massachusetts General Hospital a Harvard Medical School v Bostonu, kde pracovala v medicínském výzkumu. Po svém návratu z USA ji oslovila společnost Novo Nordisk, kam nastoupila jako medicínský reprezentant a následně získala zkušenosti v dalších pozicích. Včetně vedení poboček na Slovensku a ve Slovinsku. Novo Nordisk ČR vede od roku 2006 na pozici generální ředitelky. Od roku 2007 byla opakovaně zvolena členkou představenstva AIFP, v uplynulém volebním období působila ve funkci 1. místopředsedkyně představenstva.

Miloš Živanský, generální ředitel společnosti Eisai pro Českou republiku

Miloš Živanský absolvoval lékařskou fakultu v Praze v roce 1987. MBA získal na Sheffield Hallam University v roce 2002. Do roku 1992 byl lékařem v oboru chirurgie. Od roku 1992 pracoval ve farmaceutickém průmyslu na různých lékařských a obchodních pozicích. Od roku 2007 řídí společnost Eisai v České a Slovenské republice. Byl opakovaně zvolen za člena představenstva AIFP. Mezi jeho profesní zájmy patří farmaceutická medicína, farmakoekonomika a etika ve farmaceutickém průmyslu. Je členem České farmakoekonomické společnosti.

Tomáš Březina, generální ředitel společnosti Amgen pro Českou republiku

Tomáš Březina absolvoval Veterinární a farmaceutickou univerzitu v Brně. Poté dva roky pracoval na zabezpečování státního veterinárního dozoru u vojenských útvarů a zařízení Armády České republiky a Vojenských lesů a statků.

Svoji kariéru v oblasti farmaceutického průmyslu zahájil ve firmách Pliva, AstraZeneca a Eli Lilly. Do společnosti Amgen nastoupil v roce 2006 jako produktový manažer a následně získával zkušenosti na různých úrovních. To včetně mezinárodní zkušenosti řízení marketingu v regionu Střední a Východní Evropy. Od roku 2017 působí na pozici ředitele české pobočky firmy Amgen a do představenstva AIFP se vrací po dvouleté pauze. Je ženatý a má dvě děti. Ve svém volném čase se věnuje basketbalu jako trenér minižákovských kategorií týmu Sokol Vyšehrad.

Mehrdad Doustdar, výkonný ředitel MSD Česká republika

Mehrdad Doustdar je se společností MSD spjatý prakticky celý svůj profesní život. Před nástupem do funkce výkonného ředitele české pobočky MSD působil téměř tři roky na pozici ředitele jedné z obchodních sekcí MSD [Hospital and Specialty] v Německu. Předtím pracoval na různých pozicích v MSD v Rakousku a Švýcarsku, působil též v regionálním a globálním vedení firmy. Vystudoval podnikovou ekonomiku na Wirtschaftsuniversität ve Vídni a na univerzitě ve švýcarském St. Gallenu. Je ženatý a má dvě děti. Ve svém volném čase rád hraje basketbal a chodí po horách. Anebo běhá po pražské náplavce.

Camille de Lataillade, generální ředitelka společnosti Sanofi pro Českou republiku

Camille de Lataillade absolvovala obor inženýrství životního prostředí na Francouzském národním zemědělském institutu [French National Agricultural Institute]. V roce 2002 vstoupila do společnosti Sanofi. Během následujících dvaceti let se zde specializovala a získala zkušenosti v oblasti marketingu a provozů na úrovni země, regionu i globálně. To v různých terapeutických oblastech širokého portfolia společnosti Sanofi. Měla příležitost pracovat v mnoha oblastech světa, v uplynulých deseti letech se zaměřila především na Střední východ a Asii. Od roku 2021 působí jako generální ředitelka společnosti Sanofi pro Českou republiku. V roce 2023 byla zvolena členkou představenstva AIFP.

Oliver Rozboril, generální ředitel Boehringer Ingelheim pro Českou republiku

Oliver Rozboril je absolventem Univerzity Komenského v Bratislavě, kde vystudoval strategický management. Prakticky celou svou kariéru působí ve společnosti Boehringer Ingelheim, pro kterou pracuje více než 21 let, z toho přes 10 let na nejvyšších úrovních managementu. Kromě rodného Slovenska jej práce zavedla také mimo jiné do Německa, Rakouska, na Ukrajinu nebo do Maďarska. Od podzimu roku 2022 pak přešel na pozici výkonného ředitele a ředitele Human Pharma Boehringer Ingelheim pro Českou republiku. V prosinci roku 2023 se stal členem představenstva AIFP.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here