Město Lanškroun dává pět tisíc korun za narození dítěte

0
251
Lanskroun
Foto: Freepik.com

Lanškroun na Orlickoústecku nově přispěje rodinám 5 000 korun, pokud se jim letos narodí dítě a bude mít trvalý pobyt ve městě. Benefit má pomoci zvrátit trend úbytku obyvatel. Informovala o tom radnice města Lanškroun.

Pět tisíc korun dává rodičům jako výraz podpory a zároveň i poděkování, že v Lanškrounu žijí a zakládají rodiny. Podmínka je trvalý pobyt ve městě Lanškroun. Nový benefit schválila rada města zkraje letošního roku.

„Narození dítěte je pro každou rodinu radostnou událostí. Rozhodli jsme se podpořit rodiny lanškrounských občanů, kterým se v daném roce narodí děťátko, příspěvkem ve výši pět tisíc korun. Touto podporou cílíme také na zvýšení počtu obyvatel našeho města,“ vysvětlil starosta města Radim Vetchý.

„Pravidla pro poskytování finančního daru na narozené dítě vypracovala naše komise ve spolupráci s příslušnými odbory města Lanškroun. Věříme, že se nám podařilo vytvořit jednoduchý a dobře dostupný způsob, jak mohou rodiče dar získat,” upřesnila předsedkyně Komise pro sociální, rodinnou a komunitní politiku Vladislava Hanyšová.

Jaké jsou podmínky pro získání benefitu

Spolu s tím, že dítě musí mít již od svého narození až do dne výplaty finančního daru trvalý pobyt v Lanškrouně, musí žadatel o finanční dar splňovat určené podmínky. Alespoň jeden ze zákonných zástupců dítěte musí mít nepřetržitě po dobu alespoň jednoho roku před narozením dítěte trvalý pobyt v Lanškrouně. Dále musí žadatel prokázat svoji bezdlužnost vůči městu.

Úsporný balíček dopadl na rodiče s dětmi. Zlevnily jen omalovánky

V praxi to znamená, že i kdyby matka dítěte nesplňovala podmínku trvalého pobytu po dobu jednoho roku, je nutné, aby si ještě před narozením dítěte přepis trvalého pobytu vyřídila. To proto, aby dítě při narození mělo automaticky přidělený trvalý pobyt v Lanškrouně. Může to být totiž i otec dítěte, který následně podmínku nejméně ročního trvalého pobytu splní.

Na podání žádosti mají zákonní zástupci nejvýše jeden rok od narození dítěte. Žádost o finanční dar rodiče podávají na předepsaném formuláři. Ten dostanou v kanceláři matriky Městského úřadu Lanškroun nebo na webových stránkách města. Tam také naleznou bližší informace o náležitostech žádosti. Případně jim pomohou pracovnice kanceláře evidence obyvatel a matriky, uvádějí zástupci města.

Lanškroun eviduje několik desítek novorozenců ročně

Město Lanškroun leží v podhůří Orlických hor, na východě Čech nedaleko historické zemské hranice s Moravou, v okrese Ústí nad Orlicí v Pardubickém kraji. Žije v něm necelých deset tisíc obyvatel. Loni se ve městě narodilo 63 dětí. To je nejméně od roku 2000. Předloni se ve městě narodilo 88 dětí.

Loni se v Česku narodilo nejvíce Jakubů a Elišek

Dnešní Lanškroun je městem s docela rozvinutou podnikatelskou činností [hlavně v oblasti elektroniky, strojírenství, papírenského průmyslu]. Ve městě funguje několik středních škol, kulturní zařízení a moderní sportoviště. Lanškroun je správní centrum regionu Lanškrounsko pro dvaadvacet obcí s téměř 23 000 obyvateli.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here