Úsporný balíček dopadl na rodiče s dětmi. Zlevnily jen omalovánky

0
1567
omalovanky
Ilustrační foto: Pixabay.com

Kvůli vyšší sazbě daně z přidané hodnoty [DPH] už zdražila kojenecká výživa, kojenecké i minerální vody a většina léků. A v 21% sazbě DPH zůstaly dětské pleny. Důvod k radosti rodičů tu ale je – omalovánky vláda od DPH osvobodila.

Zatímco rodičovský příspěvek se o 50 tisíc korun na 350 tisíc korun zvyšuje pouze rodičům dětí narozených od 1.1.2024, tak daňové zatížení, které přinášejí změny u sazeb DPH především pro skupinu rodičů s malými dětmi, dopadnou na ně všechny bez ohledu na to, od jaké doby příspěvek čerpají.

„Od 1.1.2024 dojde k redukci počtu sazeb DPH na základní 21 % a sníženou 12 %. Vybrané zboží a služby budou přesunuty ze snížené do základní sazby DPH,“ shrnuje ve své zprávě ke změnám od ledna 2024 Ministerstvo financí ČR [MF ČR].

Od ledna se tak sloučily dvě snížené sazby ve výši 15 % a 10 % do jedné společné sazby 12 procent. Základní sazba zůstává ve výši 21 procent. Ministerstvo změnu vysvětluje především zjednodušením a zpřehledněním sazeb DPH. A dále tím, že se u citlivého zboží a služeb sníží DPH, a tím i její výběr do veřejných rozpočtů.

„Sjednocením snížených sazeb DPH ve výši 12 % se současně sníží DPH u řady aktuálně citlivého zboží a služeb jako např. u potravin bez většiny nápojů, stavebních prací, dětských autosedaček nebo pohřebních služeb,“ uvádí resort.

Vyšší DPH od nového roku dopadá na rodiny s dětmi

Bohužel ale zůstaly ne nevýznamné položky, které přejdou do vyšší sazby DPH. A jde i o zboží denní spotřeby, které nakupují hlavně rodiny s malými dětmi, jejichž rozpočty bývají nejvíce napnuté. Konkrétně jde o kojenecké a minerální vody, které se od ledna nově daní základní 21% sazbou DPH. Dříve, tedy před lednem 2024, se na ně vztahovala 15procentní sazba daně. Změna tak přináší nárůst ceny pro konečného spotřebitele o šest procent.

Další položkou, která od nového roku kvůli vyšší sazbě DPH podražila, je kojenecká výživa. Ta nyní spadá do 12% sazby. Do konce roku 2023 se však na kojenecké výživy a potraviny pro malé děti vztahovala druhá snížená sazba ve výši 10 %. Tedy i tady si rodiče malých dětí za stravu pro ně opět připlatí.

Léky zdraží. Vláda je zdaní 12% namísto 10% DPH

Od nového roku do vyšší sazby DPH přešly také léky. I ty se stejně jako kojenecká výživa a potraviny pro malé děti přehouply z druhé snížené 10% sazby DPH do nyní jediné snížené 12% sazby DPH. A to znamená v praxi, že i léky od ledna zdražily. A nezáleží na tom, zda jde o léky vázané na lékařský předpis, které se buď v plné výši, nebo zčásti hradí z veřejného zdravotního pojištění. Anebo o volně prodejné léky. Většina léků od ledna 2024 přešla z 10% do 12% sazby DPH.

Dětské pleny mají 21% DPH, omalovánky 0 % DPH

A vstřícného kroku se rodiny s malými dětmi při změnách sazeb a položek u DPH nedočkaly ani u dětských plen. Tato skupina zboží stejně jako třeba dámské hygienické potřeby zůstala v základní, tedy té nejvyšší 21 procentní sazbě DPH. To znamená, že například za balení 52 kusů plen pro roční dítě zaplatí rodič cca 500 korun. Přičemž stát si na DPH z této ceny vezme zhruba 87 korun. Denně jednoroční dítě spotřebuje průměrně šest takových plenek, tedy mu balení s dvaapadesáti kusy vystačí ani ne na devět dní.

Při několikakusové plenkové rezervě může takové dítě spotřebovat necelá čtyři balení plen za měsíc. To znamená měsíční výdaj pro rodiče ve výši kolem dvou tisíc korun a pro stát inkaso na dani ve výši 348 korun.

Rodiny s malými dětmi tak snad alespoň částečně utěší sdělení ministerstva financí o tom, že na knihy, ale třeba také omalovánky a obrázkové knihy, se od nového roku DPH nevztahuje. Jelikož vláda tento sortiment od DPH nově osvobodila.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here