Zvířata se dožívají vyššího věku díky lepší péči, říká veterinářka

0
1130
zvirata
MVDr. Mgr. Kateřina Návojová Horáčková, MANZCVS / Feline Medicine, ISFM AdvCertFB / Foto: Archiv Zdravé Zprávy

Psi a kočky jsou častěji obézní a náchylní k cukrovce a nemocem kloubů. Proč to tak je, ale i co trápí domácí zvířata a jejich majitele, vysvětluje v rozhovoru pro Zdravé Zprávy Kateřina Návojová Horáčková z Komory veterinárních lékařů ČR. 

Setkáváte se ve veterinární praxi u zvířat, konkrétně psů a koček, i s nemocemi moderní doby? Například v důsledku překrmování nebo nedostatku pohybu?

Ano, ty takzvané civilizační choroby známe i u zvířat. Obezita je u dnešních zvířat častá. A s ní související onemocnění kloubů nebo cukrovka se objevují poměrně často. S nemocemi srdce se nesetkáváme častěji ve smyslu, že by to byla nemoc moderní doby. Spíše se dnes ta zvířata dožívají vyššího věku díky lepší péči. Proto se u nich stihne nemoc projevit, to se týká hlavně koček. Anebo je k tomu onemocnění náchylnější konkrétní plemeno.

Objevují se i nemoci, které jste dříve u domácích mazlíčků neznali?

Nelze říci, že se u nich projevují nemoci, které jsme před lety neznali. Dnes máme ale mnohem lepší diagnostické metody než v době například před deseti lety. A tak mnoho onemocnění dokážeme odhalit snáze nebo dříve než tenkrát.

Narážíte v praxi na choroby, jejichž výskyt si spojujete se změnami počasí?

Ano, samostatnou kapitolou jsou onemocnění, která se vlivem klimatických změn šíří i do našich zeměpisných končin. Jako jsou onemocnění přenášená některými druhy klíšťat nebo komárů. Tato onemocnění vídáme dnes mnohem častěji.

Nejčastějším výkonem u koček je kastrace

Jaké zákroky u psů a koček nejčastěji ve veterinární praxi provádíte?

U koček jsou nejčastějšími zákroky jednoznačně kastrace. U psů potom operace při zánětech dělohy či nádorech mléčné žlázy. Častým zákrokem je stomatologické ošetření.

A s jakými nemocemi a úrazy se u nich nejčastěji setkáváte?

U koček se nejčastěji setkáváme s poruchami metabolismu, jako jsou zvýšená funkce štítné žlázy nebo cukrovka, nebo různá onemocnění kůže. Co se úrazů týče, pak jde o pády z oken, rány způsobené rvačkou nebo autoúrazy.

Platí to samé pro psy?

U psů jsou to různá kožní onemocnění, nadprodukce hormonu kortizolu, cukrovka a záněty dělohy u fen. Z úrazů jde potom opět o rány způsobené pokousáním jiným psem nebo autoúrazy. Samostatnou kapitolou jsou infekce, nakažlivá onemocnění jsou hodně častá jak u psů, tak u koček. A velmi často řešíme napadení ektoparazity. To jsou blechy, klíšťata a ušní svrab. Endoparazité neboli začervení jsou velmi časté u koček žijících venku.

Zvířata berou někteří lidé stále jen jako spotřební zboží

Jak se vyvíjí náklady na veterinární péči o psy a kočky v posledních letech? Rostou strmě, nebo jsou konzistentní?

Náklady na veterinární péči rostou v posledních letech více, protože se logicky zdražily i vstupy. Pořizovací ceny přístrojů a nástrojů rostou, náklady na vzdělávání lékařů a středního personálu rostou, ceny energií také. A díky novým poznatkům, možnostem diagnostiky a modernějšímu vybavení roste úroveň samotné veterinární péče, což se na konečné ceně také odrazí.

Jak přistupují k úhradám za takovou péči majitelé mazlíčků? Odmítají péči, že nemají na její zaplacení nebo se jim nechce dávat peníze za péči o zvíře?

Protože ne každý má své zvíře pojištěné, je samozřejmě mnoho majitelů překvapeno cenou ošetření. Někteří péči odmítají, protože na ni nemají, někteří berou zvíře stále jako spotřební zboží a nechce se jim vydávat vyšší sumy za ošetření. Ale stoupá počet majitelů, kteří jsou ochotni péči svému zvířeti poskytnout.

Rozšiřují se i v oblasti veterinární péče odborné výkony?

Medicína zvířat v zájmových chovech za poslední roky významně pokročila, a i v ČR je na velmi vysoké úrovni. Je to dané tím, že se lékaři mohou vzdělávat prakticky bez omezení. I zahraniční vzdělávání je pro nás velmi dobře dostupné.

Prevence je levnější než léčba, platí i ve veterinární péči

Setkáváte se s tím, že by péči hradila majitelům psů a koček pojišťovna? Nebo jde v Česku spíše o vzácné případy?

Počty pojištěných zvířat rostou a je to tak dobře. Pokud si majitel zvíře pojistí už v době, kdy je zvíře mladé, zdravé, tak potom pojišťovny výdaje za péči o nemocné zvíře z velké části proplácí. Některé pojišťovny umožňují to, že klient u veterináře zaplatí pouze nutnou spoluúčast a o zbytek platby se postará sama pojišťovna.

S čím by měl majitel psa či kočky v oblasti veterinární péče počítat ještě dříve, než si zvíře pořídí?

Majitel by měl počítat s tím, že si chce pořídit živého tvora, o kterého je nutné se starat. Pokud chce řešit se svým zvířecím parťákem co nejméně starostí, je potřeba si nejdřív dobře zjistit potřeby toho zvířete a konkrétního plemene, aby mu přizpůsobil podmínky k životu.

Co konkrétně zahrnuje péče o domácího kamaráda?

Zvíře je potřeba kvalitně krmit a chodit s ním pravidelně na prevenci. Ta je totiž výrazně levnější než léčba nemocí. Jakékoli zdravotní komplikace by měl konzultovat se svým veterinárním lékařem a zvíře mu předvést včas. Zanedbaný stav se řeší mnohem hůře, než když se nemoc podchytí v počátku.

Alespoň 1x ročně by měl zvířata vidět veterinář

Jak často s pejskem a kočičkou docházet k veterináři?

Alespoň 1x ročně by měl zvíře vidět veterinář. Většinou se tyto preventivní prohlídky spojí s očkováním. U seniorů se preventivní prohlídky zintenzivní. Doplní se ještě měřením tlaku a odběrem krve a moči. Taková prevence pak vyjde řádově na čtyři až sedm tisíc korun podle sledovaných parametrů. Samostatnou kapitolou je kvalitní krmivo, jeho cena závisí na velikosti a případně plemeni zvířete. Takže nelze jednoduše vyčíslit.

Co stojí taková základní péče například v ročním intervalu?

Ročně je potřeba počítat s náklady na pravidelná očkování. Podle konkrétní nákazové situace se pohybuje okolo 1 500 Kč ročně. Dále je potřeba počítat s cenou za antiparazitární přípravky. Tady se cena odvíjí od hmotnosti zvířete a může se pohybovat v řádech stovek až tisíců korun.

Červ napadající srdce a plíce psů se usadil na Slovensku

To se dá zvládnout… Jiná situace asi nastává, když přijde nemoc nebo úraz?

Ano, rozhodně doporučujeme zvíře pojistit. Ideálně ještě ve štěněčím/kotěcím věku, protože staré zvíře už nikdo nepojistí. A správně vybraná pojistka dokáže majiteli ušetřit peníze v době, kdy je zvíře nemocné.

Veronika Táchová

MVDr. Mgr. Kateřina Návojová Horáčková, MANZCVS / Feline Medicine, ISFM AdvCertFB pracuje jako veterinární lékařka specializovaná na medicínu koček. Po absolutoriu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně, obor Veterinární lékařství, se věnuje výhradně medicíně koček. Po několika letech praxe složila zkoušky při Australian and New Zealand College of Veterinary Sciences v oboru Medicine of Cats. Absolvovala i dvouleté vzdělávání v oboru chování koček při International Society of Feline Medicine.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here