Červ napadající srdce a plíce psů se usadil na Slovensku

0
7227
cerv
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Na Slovensku stoupá počet psů nakažených až 30 centimetrů dlouhým červem, který se usídluje v plicích a srdci psa. Parazita přenáší komáři. Léčba zabere měsíce a hrozí při ní embolie. Červ se může rozšířit i do Česka.

Onemocnění zvané srdeční dirofilarióza, které se u psů rozvíjí po nákaze červím parazitem, se ještě před pár lety objevovalo hlavně v jižních státech Evropy. Nyní se psí parazit natrvalo usídlil i v některých slovenských regionech. Konkrétně v oblastech Podunajské, Záhorské a Východoslovenské nížiny, kde se podle parazitologů vyskytuje endemicky.

„Červ, přesněji hlístice, který ho má na svědomí, nese název Dirofilaria immitis a může dorůstat až délky 30 cm,“ potvrzuje informaci a říká k onemocnění Martina Miterpáková z Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Košicích.

Nakažení psi podle ní působí unaveně, často apaticky. Významně se u nich zhoršuje dýchání a po fyzické námaze trpí chronickým kašlem. Důsledky neléčeného onemocnění bývají fatální, říká veterinární lékařka.

„Pokud z larev, které přenesl na psa komár, dospěje větší množství červů a přesunou se do srdce, brání jejich přítomnost pohybu srdeční chlopně,“ poukazuje na jeden z vážných důsledků nákazy červím parazitem Miterpáková.

K šíření parazita přispívá i cestování se psy

Situace kolem šíření parazita se podle slovenské veterinářky stále zhoršuje a oblastí s jeho výskytem přibývá. Své tvrzení lékařka dokládá na výsledcích odborné studie. V ní společně se svými kolegy z Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Košicích sleduje nepřetržitě již patnáct let výskyt tohoto červa na území Slovenské republiky.

Zatímco v roce 2011 autoři studie zachytili pouze jednotky případů, kdy byl pes nakažen nebezpečným červem, o deset let později v roce 2021 už šlo téměř o pět procent pozitivně testovaných zvířat. Což specialisté na parazitární nemoci považují za vážné zdravotní riziko. A jelikož tohoto zákeřného června přenášejí komáři, očekávají veterináři zavlečení infekce i na území České republiky. Nikoliv však výhradně přesunem infikovaného hmyzu, ale třeba i kvůli tomu, že psi stále častěji doprovázejí své majitele na dovolených.

„Nemyslím si, že by se do Česka v budoucnu nemoc dostala prostřednictvím infikovaných komárů, kteří přeletí hranice. Mnohem pravděpodobnější je, že se tu objeví pes, kterého si někdo dovezl z útulku ze zahraničí. Nebo pes, který vycestoval s majitelem a parazita si přivezl domů,“ říká k riziku zavlečení infekce na české území parazitolog prof. David Modrý.

Veterináři varují majitele psů před Aujeszkyho chorobou

Červi, kteří se v těle psa po nákaze larvami postupně vyvinou, v něm produkují další nové larvy. Ty pak kolují v krvi nakaženého psa. A takové zvíře je následně zdrojem infekce i pro místní komáry a dokáže jich nakazit stovky.

„Jejich prostřednictvím se pak larvy přenesou na další psy v nejbližším okolí,“ vysvětluje koloběh nákazy prof. Modrý.

Léky červa usmrtí, u psa ale hrozí cévní embolie

Léčbu dirofilariózy popisují veterináři jako komplikovanou a zdlouhavou. I u nás existují na předpis vázané léky, které parazita v těle psa usmrtí. Problém ale je, že léčba je spojena i s určitým rizikem embolie. Tedy ucpáním cévy mrtvým parazitem, který dorůstá do délky až 30 centimetrů. Kromě léků na samotnou likvidaci parazita předepisují veterináři nakaženým psům i terapeutika na potlačení zánětu a antibiotika. Léčba obvykle zabere i několik měsíců a vyžaduje klidový režim.

Jedinou prevencí nákazy je podle prof. Modrého podání léků hubící již larvy v krvi zvířete. Tedy ve stadiu, než dospějí do dospělosti a začnou v těle klást další larvy. K tomu ale musí majitel psa vědět, že se pohyboval v místech, kde se mohl daným parazitem nakazit.

„Pokud majitel se svým psem navštívil oblast se zvýšeným výskytem těchto parazitů a preventivně psa nijak neošetřil, je vhodné přibližně za 6–10 měsíců navštívit veterináře. A požádat ho o krevní test, který odhalí, zda byl pes infikován,“ radí prof. Modrý.

Evropa se musí připravit na šíření tropických virů

Červí parazit se podle lékařů může usídlit i v těle člověka, jde však o ojedinělé případy. Častěji se lidé nakazí jeho rodovým příbuzným Dirofilaria repens, který je ve střední Evropě rozšířenější. Jde o menšího červího parazita usazujícího se v podkoží v oblasti hlavy, krku a někdy proniká do očí. Napadá zvířata i lidi. Stejně jako u výše popsaného srdečního červa se jím lidé nenakazí přímým kontaktem s nemocným psem. Larvy parazita přenáší vždy komár.

RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here