Rodiče mohou pomocí aplikace otestovat své děti na cukrovku 1. typu

0
454
cukrovkou_1_typu
Foto: Freepik.com

Rodiče dětí ve věku 2 až 18 let mohou samoodběrem kapky krve z prstu nechat děti vyšetřit na cukrovku 1. typu. V aplikaci Betty zdarma objednají sadu k testu. Vzorek pak odešlou do laboratoře a do osmi týdnů dostanou do e-mailu výsledek.

Preventivní testování dětí od 2 do 18 let věku na diabetes 1. typu organizuje a financuje evropský projekt EDENT1FI. Akci u nás podporují Česká pediatrická a Česká diabetologická společnost ČLS JEP.

K testování dětí na diabetes 1. typu nabízí do projektu zapojení odborníci i jiné cesty než jen domácími samotesty. A to objednáním se do Dětského diabetologického centra Pediatrické kliniky 2. LF UK a FN v Motole v Praze, které projekt v Česku koordinuje. Anebo mohou rodiče s dětmi zajít do některé z do projektu zapojených pediatrických ordinací. Jednou z nich je i ambulance Dětského a dorostového oddělení teplické nemocnice.

„Jsme s novým projektem odhalování diabetu na začátku, ale očekáváme narůstající zájem rodičů. Odběr nabízíme většinou v rámci preventivních prohlídek nebo plánovaných odběrů,“ říká ke screeningu diabetu 1. typu u dětí vrchní sestra oddělení Kamila Koubková.

Na jejím oddělení dětské a dospívající pacienty na diabetes 1. typu otestují buď přímo v ordinaci, nebo rodičům a jiným zákonným zástupcům dětí předají testovací sady k samoodběru. V obou variantách se za vyšetření a vyhodnocení vzorku krve nic neplatí.

„V aplikaci projektu Betty získají potřebné informace a mohou si objednat testovací sety k domácímu vyšetření,“ dodává vrchní sestra.

Do projektu se v Česku zapojí 20 tisíc dětí a mládeže

Od screeningu cukrovky 1. typu si specialisté a evropské autority slibují odhalení nemoci ještě v době, kdy na sobě dítě nepociťuje téměř žádné příznaky a nedošlo k poškození organismu. Cukrovka 1. typu spadá mezi autoimunitní onemocnění, při kterém v těle dochází k likvidaci buněk produkujících inzulin. Ten tělo ale potřebuje ke zpracování energie z dodaných cukrů. Pacienti s poruchou tvorby inzulinu pak více pijí, močí, hubnou a cítí se unavení. Léčba pacientů s vážnou poruchou tvorby inzulinu pak spočívá v jeho umělém dodávání do těla.

Podkožní senzory pro diabetiky značí průlom v léčbě

Projekt Betty je součástí evropského grantu. Celkem v něm chtějí specialisté otestovat 20 000 českých dětí. Tyto screeningy diabetu 1. typu u dětí dále probíhají v Dánsku, Německu, Itálii, Polsku, Portugalsku, Švédsku a ve Velké Británii.

Domácí test na cukrovku 1. typu je bezplatný a rychlý

K laboratornímu vyšetření na diabetes 1. typu stačí odebrat kapku krve z prstu po vpichu drobnou jehličkou. Při domácím odběru u dětí odesílají vzorek krve rodiče do laboratoře. Zhruba za 4 až osm týdnů jim do e-mailové schránky přijde zpráva s výsledkem testu.

„Výsledek je oznámen rodičům e-mailem. V případě pozitivního nebo hraničního výsledku i s detailními informacemi, jak dále postupovat,“ říká k praxi doktorka Marcela Peremská z dětského a dorostového oddělení teplické nemocnice.

Pozitivní test na diabetes 1. typu lékaři podle ní zachytí zhruba u jednoho ze tří set dětí. První testování funguje na základě záchytu autoprotilátek a případný pozitivní výsledek se ověřuje ještě dalším odběrem. Rodiny s pozitivním výsledkem automaticky kontaktuje některé z dětských diabetologických pracovišť.

Senzory pod kůží vrací do běžného života děti s cukrovkou 1. typu

„Naši kolegové poskytnou potřebné informace a nabídnou pravidelné sledování dítěte. Pozitivní výsledek testu automaticky neznamená zahájení léčby inzulinem. Cílem sledování je prevence závažných komplikací, které začátek diabetu provázejí,“ upozorňuje v souvislosti s testováním dětí na diabetes 1. typu prof. Zdeněk Šumník, přednosta Pediatrické kliniky 2. LF UK a FN v Motole a garant projektu Betty.

Za další výhodu tohoto preventivního screeningu považuje profesor Šumník i to, že malí pacienti s pozitivním výsledkem dostanou příležitost se zapojit do inovativních klinických studií. V nich se testují léčivé preparáty, které zpomalují progresi onemocnění a oddalují léčbu inzulinem.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here