Žena se soudí s městskou nemocnicí v Jablonci o deset milionů

0
2272
v_Jablonci
Nemocnice v Jablonci nad Nisou / Foto: Statutární město Jablonec nad Nisou

Server Novinky dnes [15.4.] upozornil na spor pacientky s nemocnicí v Jablonci nad Nisou. Zřizovatelem nemocnice je město Jablonec nad Nisou. Pacientka po zařízení požaduje za zanedbání péče při porodu deset milionů korun.

„K tragické události došlo na začátku února 2021 v jablonecké nemocnici. Do místní porodnice dorazila žena s porodními bolestmi,“ uvádějí případ Novinky.

A pokračují: Po několika hodinách se ženě akutním císařským řezem narodil syn, ale na záchranu jeho života už bylo pozdě. Dítě sice záchranáři převezli do ústecké nemocnice, jenže tam ve věku pouhých 9 hodin a 32 minut zemřelo. Rodiče pak nemocnici zažalovali, neboť znalecké posudky včetně stanoviska Ústavu pro péči o matku a dítě [ÚPMD] konstatovaly zásadní pochybení zdravotnického personálu.

„Nemocnice chybu odmítla a vytasila se s vlastním posudkem, podle kterého naopak personál porodnice postupoval správně. Okresní soud v Jablonci nakonec v rozsudku, se kterým se mohly Novinky seznámit, konstatoval, že zdravotníci skutečně chybovali,“ konstatuje server.

Kde se stala chyba

Jádrem sporu se stalo několik hodin před porodem, píše server. Žena totiž vypověděla, že asi po sedmi hodinách pobytu v porodnici začala krvácet. Oznámila to porodní asistence, která ji napojila na CTG záznam, takzvaný monitor.

„Této sestře, když záznam posléze kontrolovala, sdělila svůj dojem, že se jí zdá ‚nějaký divný‘, že je ‚něco špatně‘. Sestřička ji uklidňovala, že je vše v pořádku,“ zrekapitulovala soudkyně Kateřina Kupková.

V tu chvíli měla sestra podle posudku Ústavu pro péči o matku a dítě zavolat lékařku, aby rodičku vyšetřila. Jenže to se nestalo. Správné bylo napojení monitoru, ovšem jeho záznam nikdo nekontroloval. A ten vyhodnotila podle posudku odborníků mladá sloužící lékařka až hodinu a půl poté. Soud vyslechl i dvě porodní asistentky a dvě lékařky, které osudný den sloužily. Podle verdiktu asistentky házely vinu jedna na druhou, píší Novinky. Soud podle nich nepřesvědčila ani výpověď mladší lékařky, která praktikovala teprve 2,5 roku.

„Její výpověď působila až příliš sebevědomě a jistě, ovšem ne přesvědčivě,“ zhodnotila soudkyně.

Zkušenější lékařka byla podle verdiktu k rodičce přivolána pozdě až ve chvíli, kdy i přes akutní císařský řez dítěti již nebylo pomoci. Stěžejní CTG záznam byl vyhodnocen opožděně a zásadně chybně, stojí v rozsudku okresního soudu.

Odvolání a další posudek

„Zakrvácí-li se pacientka, musí ji zkontrolovat nejzkušenější lékař, ten rozhodne co dál,“ konstatovali znalci s tím, že zcela jasné indicie k okamžitému císařskému řezu nastaly nejpozději hodinu předtím, než k němu reálně došlo.

„Jestliže by byl porod v tento čas ukončen, syn žalobců by se narodil určitě živý a resuscitovatelný. Situace by byla úplně jiná,“ uvedli k případu.

Zátěž těhotenství zhoršuje vyšší věk žen i civilizační choroby

Soud konstatoval: „Jestliže byl stěžejní CTG záznam vyhodnocen opožděně a zásadně chybně a matka zůstala po dobu, která se ukázala být bohužel kritická, bez odpovídající kontroly, ač to tak být nemuselo, nezbývá soudu než uzavřít, že příslušná směna zdravotnického personálu žalované nepostupovala při péči o žalobkyni na předpokládané odborné úrovni, dle pravidel vědy, s maximální péčí, obezřetně, pečlivě a s respektem k vlastním schopnostem.“

Rodiče se žalobou domáhali celkem 10 milionů korun, soud o odškodném ale nerozhodl, neboť se nemocnice odvolala. Krajský soud v Liberci pak nařídil nový posudek, který mají zpracovat lékaři z Fakultní nemocnice Bulovka, uzavírají Novinky.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here