Komentář: Ředitel FN Bulovka Jan Kvaček si zaslouží zlíbat nohy

35
127602
bulovka
Jan Kvaček nastoupil do funkce ředitele Fakultní nemocnice Bulovka v roce 2018. Vystudoval ekonomii a demografii. / Zdroj: FN Bulovka

S pokorou a úctou píši tento článek. Řeknu to rovnou, jsem dojatá, protože jsme se my, pacienti v Česku, dočkali zázraku. A ten se stal skrze pokornou a upřímnou omluvu poškozené pacientce od ředitele FN Bulovka.

Všichni teď mluví a pohoršují se nad tragickou záměnou pacientek ve Fakultní nemocnici Bulovka. Ano, došlo k fatální chybě. Následek je katastrofální, mladá žena přišla o nenarozené dítě. Rozebírá se každý detail tohoto pochybení. Případ plní přední stránky novin. Soukromé i veřejnoprávní televize se předhánějí, kdo přinese více informací. A mnozí viní kdekoho, zdravotníky, doktory, manažery nemocnic, manažery ministerstva. Jak je možné, že se za naše peníze v české přední nemocnici stane něco tak nehorázného, ptáme se. Avšak divení není namístě! Těch, kteří udělali špatnou zkušenost s českými nemocnicemi, jsou totiž tisíce, desítky tisíc. A bohužel, místo omluv a vyrovnání se většina z nich dočkala jen arogance, odmítání a neochoty přiznat chybu. Natož ji konkrétně a hmatatelně odčinit.

Pátrejte v paměti, jak to v Česku chodí

S pochybením ve FN Bulovka teď podle mě ale došlo k radikální změně. Schválně, zapátrejte v paměti, kdy a kde jste od ředitele velké nemocnice, od renomovaných doktorů slyšeli omluvu za to, že se něco nepodařilo. Že udělali něco špatně. Že poškodili ty, kterým měli pomoci. Vybavíte si nějaký konkrétní příklad? Já ne!

Já jsem doteď znala jen ty případy, kdy poškození pacienti roky marně bojovali a mnozí stále ještě bojují o alespoň uznání pochybení ze strany doktorů, zdravotníků a manažerů nemocnic. Případy, kdy pacienti nebo jejich příbuzní běhají od čerta k ďáblu, shánějí další a další znalecké posudky, oslovují zdravotní pojišťovny, domáhají se pomoci u politiků, na kolenou klečí před doktory i vedením nemocnic. A přesto všechno většina z nich nezmůže vůbec ale vůbec nic. Vždy jen tahají za kratší konec. A i když často investují do drahých právníků, výsledku se stejně nedočkají.

Ortodoncie v Česku? To je normální kartel! Říká Patrik Lenárt

„Odrovnali“ v nemocnici vás, vašeho příbuzného nebo vašeho známého? Nestarali se o vás, o vašeho blízkého v nemocnici tak, jak měli? Zažili jste to? A domohli jste se někdy něčeho? Odpověď je nasnadě, v drtivé většině případů zní – nedomohli. Nejenže vám nic nedali, ale ještě vás arogantně „sjeli“, protože v Česku jsou páni doktoři, sestry, zdravotníci! A ne pacient. Ten má i přes všechny ty proklamace politiků a hlav pomazaných ve zdravotnictví jen minimum práv. Což platí hlavně pro ty fakultní, městské či krajské nemocnice. Ty, kde mnohdy bují hlavně korupce a šlendrián. Ty ústavy, kde oproti soukromým zařízením stále mnozí nepochopili, kdo je tady plátcem.

Pane řediteli Kvačku, pro mě jste jednoznačný hrdina

Vážený pane řediteli FN Bulovka, drahý pane Mgr. Jane Kvačku, nejsem novinář, nejsem komentátor, jen mi zde na Zdravých Zprávách dali prostor vyjádřit své nadšení z Vás. Děkuji Vám z celého srdce! Pro mě jako pro člověka, který dlouhodobě pečuje o těžce nemocného syna, a o českém zdravotnictví, českých nemocnicích, ale i nastavení sociálního systému, bych mohla vyprávět hodiny a hodiny, jste jednoznačně hrdina!

Nesmírně si vážím toho, že jste veřejně přiznal chybu. Že jste bez vytáček jasně a zřetelně před celým národem řekl, ano, pochybili jsme. Že jste tu chybu i veřejně popsal, že jste otevřeně komunikoval s médii, a tak i s veřejností. A hlavně, a za to Vám děkuji vůbec nejvíc, že jste se omluvil poškozené pacientce, nabídl jí pomoc a bez vytáček jste se přiznal k odškodnění. Totiž, když se stane neštěstí, je to neštěstí, ale z vlastní zkušenosti vím, že s neštěstím se žije podstatně lépe, když se poškozenému dostane spravedlnosti. A to jak v morální rovině, tak v té finanční. Ne, peníze nejsou v tomto případě vůbec sprostým slovem. Totiž neštěstí se lépe zvládá s penězi než bez nich, život mě poučil.

Vážený pane Kvačku, Vaše slova směrem k poškozené pacientce – omlouváme se, nebojte se, pomůžeme vám, vyrovnáme se s vámi, chápeme, co jsme způsobili – jsou v Česku jako z jiného světa. Běžná praxe je totiž docela jiná. Zdaleka ne tak pěkná, zdaleka ne tak jasná a správná! Mnohem častěji totiž s vámi jako s tím slabším zametou.

S údivem i úžasem se ptám, pane řediteli, kde se bere ta obrovská empatie v tak v mladém řediteli, kde se bere tak obrovský etický a morální kredit v tak mladém řediteli?

Raduji se z toho zázraku ve FN Bulovka

Ano, v redakci Zdravých Zpráv remcali, že oni Vás rozhodně chválit nebudou. Že ve vyspělých zemích je běžné, když důležité dokumenty v nemocnicích dávají pacientům v jejich rodných jazycích, zvlášť, když jde o pacienty z početných menšin, jako u nás jsou bezesporu Asiati. Já na to ale nedám. Mně to nevadí. Mně úplně postačí, že jsem už i v tom našem pekelném Česku slyšela jasnou a veřejnou omluvu a jasný příslib vyrovnání poškozenému pacientovi.

Pane řediteli Kvačku, ještě jednou napíši, obdivuji Vás i Vaše kolegy. A dodám, i vy ostatní tyhle lidi obdivujte se mnou, protože i když tomu teď třeba nerozumíte, toho, čeho jsme se nyní stali součástí, je skutečný zázrak. A věřte mi, vím, o čem mluvím.

Pomáhá se chudým a nemajetným. Ne milionářům, říká domácí pečující

Klidně vám můžou v nemocnici zabít nebo zcela zlikvidovat již narozené dítě, udělat z něho těžce postiženého člověka, ale i tak vám budou často lhát do očí, že se nic nestalo. Budou vám říkat, že zákroky provedli perfektně a péče byla prvotřídní. Sejdou se odborné komise, ale i ty budou lhát, že se nic nestalo, a vy, abyste je už neobtěžovali. A vy z toho za ty dlouhé roky, kdy usilujete o spravedlnost, padnete na dno. A to po všech stránkách. Proč? Protože nemocnice mají miliony, zatímco vy nemáte nic. Vážený pane Jane Kvačku, obdivuji Vás! Udělal jste revoluci v českém zdravotnictví v přístupu k pacientům.

Renata Prunnerová, domácí pečující

35 KOMENTÁŘE

    • Ne, tvl, to prostě napsala ženská, která ví o českém zdravotnictví svoje…
      Já bych s tím dojetím byla taky opatrná, ale paní chápu. A vlastně ji i tak trochu obdivuji, protože zveřejnila názor, který je v příkrém rozporu s tím, jaký postoj si většina společnosti k tragédii na Bulovce dělá. Pokud jsem si totiž na sítích či v diskusích stihla všimnout, lidé ve většině již “vědí”, že za chybu nikdo z personálu nemohl, že si za to ta cizinka může sama, že nemá co lézt do české nemocnice (pozor, určitě jde o zneužití!), že se měla bránit anebo že to byl komplot, aby se dostala “zadarmo k potratu”, případně “k potratu a penězům” – a dítě si prostě udělá nové, žádný problém. Jo, fakt, takové pitomosti jsou Češi schopni vymyslet a ještě se u toho zvládnou tvářit mravokárně.
      Za takových okolností je od ředitele Kvačka opravdu odvážné přiznat, že ten průs.r jde jedině za ním, za jeho nemocnicí a jejími zaměstnanci, že to na Bulovce vědí a že se za to omlouvají.

      • Lidé v ČR se za odškodné soudí i 20 let, dneks vyhotovení 1 znaeckého postudku trvá i 20 měsíců, možná na tomto pozadí uvídíte to hrdinství. FNSP mají moc peněz a své právníky,mnohem víc než ten postižený člověk, mnohem větší společenské postavení a společenské možnosti a to je velmi důležité si uvědomit, nemocnice si tohoto postavení jsou vědomé. A nezapomeňte že není jednoduché sehnat dobrou právní kancelář, která by se fakultní nemocnici postavila. Právě proto, že lidé nemají žádné zkušennosti nemůžou nic z toho pochopit. A nezapomeňte, že v každém právním státě se spravedlnost velmi drahá. Proto si rozhodnutí p. ředitele tak moc vážím, protože já hodně vím, a taky vím, že se vstřícně vůbec chovat nemusí.

        • V ČR je ve zdravotnictví personální devastace, lékaři, sestry prostě nejsou, aby potřeby pacientů byly splněny. Včetně znaleckých posudků. Pak je naše zdravotnictví podfinacované. Např. v Něecku jde na zdravotní pojištění cca 500 mld Euro, což u nás tolik Kč. Takže u nás je to 3x méně. Přitom tam je spoluúčast 20 %, u nás cca 12 %- dopltaky na zuby a léky( stejně to pak pojišťovny vracejí), Regulace – okrádání tzv. lékařů od zdrav. pojišťoven. Co se týče ty kausy se záměnou asitek, tak doufám, že se nestalo to, že ta nepojištěná neměla peníze na potrat, tak šla na kartičku pojiťovny své kamarádky…. Taky by bylo správné se zeptat, kolik hodin měsíčně byl ten gynekolog v práci, když šel dělat ten výkon ….Práva pacienta jsou napsány na 3 stránkách zákona o zdrav. službách, povinosti nav 3 odstavcích, U lékařů jsou práva ve 3 odstavcích a povinnosti na 3 stránkách.

      • A vy opravdu víte, jak to doopravdy bylo? Vy dokážete sama posoudit situaci, kterou obě pacientky, možná schválně, přivodily? Jak dokážete rozeznat Asiatky, které, ačkoliv žijí v naší zemi několik let, schválně si vezmou kartou někoho jiného? Byla bych proto, aby Policie ČR vše pořádně vyšetřila, protože může dojít k úmyslnému činu. Pan ředitel udělal to, co mu přísluší.

  1. Vážená paní.Chápu vaše nadšení.A máte pravdu,že pro Českou republiku je to něco jako malý zázrak.Už na vysoké škole se medici učí,že ať udělají cokoli,tedy myslím chybu,tak to nikdy nesmí přiznat.Budou lhát,podvádět,přesně tak jak je to ve škole naučili.Já dělám v jedné neziskovce,která se snaží pomáhat lidem,kteří byli poškození Českým zdravotnictvím.Takže vím velice dobře,jak to tam chodí.Bohužel i soudci s nimi jsou jedna ruka,takže spravedlnosti se nikdy nedočkáte.Tenhle ředitel je čestná vyjímka.Bohužel pro nás,je to jen vyjímka,místo toho,aby to bylo pravidlem.My si můžeme jen přát,aby těchle vyjímek bylo co nejvíc.

    • Pane Beliale
      jak se prosím jmenuje ten obor kde učí mediky lhát a podvádět? Závidím Vám vaši činnost.

  2. Jenom to je zase sotva polovina celého příběhu… Určitě neselhal jeden nebo dva zdavotníci ale bohužel celý systém… Od příjmové ambulance, lůžkové odd., anesteziolog, operatér to jsou minimálně 4 stupně kontroly, které by měly běžně fungovat…

    • Přesně tak – chyba v systému, ovšem prstem se ukáže na jednoho viníka, ten se vyřadí z procesu- a je vše v pořádku / navenek/ – pro laiky. Kolikrát jsem už tohle slyšela – přesně podle toho, co nám přednášel kdysi právník o těchto případech. Chyby dělají všichni, každá chyba by měla být objektivně rozebrána a zvolen postup, který ji příště v ideálním případě znemožní. Jenže při tomhle postupu se nikdo k chybě raději nepřizná – a když se na nic nepřijde, nic se neřeší. Pan ředitel si nezaslouží chvalozpěv a díky – má chybu v systému,
      kterou má neprodleně vyřešit . A jistě- cizinka, která nezná jazyk, má mít tlumočníka – po celou dobu procesu, nemůže přece podepsat něco v češtině, když jazyk nezná ….

  3. Panebože a co měl říkat jiného, když zde je chyba jasná a není žádných pochybností..takhle by reagoval každý..a každá nemocnice..nakonec to stejně odnesl jedinec a určitě ten nejníže postavený..přestaňte z něho dělat hrdinů za nic!!!

    • Nemáte pravdu, až vám zničí n nemocnici dítě , a budete se snažit získat odškodné a mimosoudní vyrovnání , pak pochopíte , ředitele FN, m/s pravomoc jako car , zničí Vás ….verte mi ze p. Kvacek je fakt hrdina ,

  4. Vážená paní Prunnerová, souhlasím se vším, co jste napsala, nemám, co bych dodala. A děkuji. Kateřina.

  5. Souhlasím, mockrát jsem chyboval a přiznal vinu i když nešlo o život…Přiznání je těžké, ale takových lidí si vážím.. a každý se může zamyslet kolikrát chyboval a nepřiznal to…

  6. Bohuzel pani mela jit s nekym kdo rozumi cesky. Stat se muze cokoli a vsude pracuji jen lide a muzou se splest. Zvlast ,kdyz slo o asiatku, ti jsou pro nas tezko rozpoznatelni i na dokladech.

      • U nás v USA uděláš i řidici licenci na auto v češtině, když na to přijdeš. V nemocnici i na úřadech dostaneš info ve španělštině, čínštině, našich hlavních jazycích i jak potřebuješ. V Česku žije přes 100 tisíc Vietnamců, jedna z nejsilnějších tvojich komunit, ty seš pár milionu. Když máš doma už běžence a informace v ukrajinštině, máš být dávno informace i pro Vietnamce. Ulevilo se Čechům i Vietnamcům. Vietnamka pak v hospital věděla, co podepisuje. To, že ty jako Čech někam přijedeš, a neposadí se z tebe na zadek, je normální, protože jsi málo. Ale tam kde maj penize a chovaj se k sobe slusne, dostanes to, co tys víc presne rozumela. Doufám, že alespoň mluvíš neco anglicky, aby nebyla ostuda, rekla co potrebujes. Ale i když jsi málo, vidím, jak moc myslíš na sebe. Mysli na Vietnamce u tebe doma. Kdybys víc tam myslela, neuděla bys potrat jiným.

  7. Přečetla jsem si první odstavec a vaří se mi krev v žilách, bohužel stala se chyba,ale že by už konečně někdo pravdivě řekl že si za to pacientka může sama, když neumí česky a jde sama bez tlumočníka k lékaři.
    Myslíte že by někdo v cizině se s námi bavil, když nerozumíte????????
    Zdravotnicí za to nemůžou a odškodnění ani náhodou,????????

  8. Ja pana ředitele neobdivuji.
    Udělal něco co MUSEL.
    Bůhví,co si myslí……
    Pracuji take ve zdravotnictví, take máme cizince, ale takhle hloupé?
    To zavání až úmyslem!

  9. Já mám s gynekologií v jedné z fakultních nemocnic následující zkušenost. Mojí paní, která je češka, když před 9 lety čekala našeho syna a musela být ve třetím měsíci těhotenství hospitalizována pro slabé krvácení, při příjmu také poslali na takové oddělení jako tuto Asiatku. Prostě jí dali papíry a řekli jí jděte do čtvrtého patra. V tomto případě se toho při příjmu všimla sestra, která upozornila na to, že tam nepatří. Predpokladam, že podobnou zkušenost má více žen. Ta asiatka měla smůlu v tom, že tam byly dvě ženy stejného jména.

  10. Po precteni clanku jsem si rekl, to musi byt bud sousedka reditele Kvačka , anebo mozna tchyne. Tchyni jsem vyloucil, protoze ta se jmenuje od V….

    Pak mi zustalo uz jen, ze autorka clanku je v nejakem vztahu s reditelem Kvačkem. Pak jsem narazil na clanek oni a jejim pribehu v ostravske nemocnici. Po takove zkusenosti se zdravotnictvim uz vubec nechapu jeji obhajobu chaosu ve FN Bulovka.

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/porady-zahady-lekari-pochybili-rekli-znalci-matka-se-marne-soudi-kvuli-postizeni-syna-202204

    A to jeste budou publikovany informace o pouzivani necertifikovanych pristrojich a riziku poskozeni pacientu… / [redakčně upraveno]

    • Do teď mi nedali ani korunu , Škoda ze k pochybení nedošlo u p. Kvacka. Ostatní ředitele FN se chovaji jako carove, nekomunikuji a vydají miliony na své právníky . Možná to pochopíte, až vám nemocnice někoho zabije 🥲🥲🥲🥲

  11. Já jsem teda žádnou upřímnou omluvu a sypání si popela na hlavu nezaregistroval. Celé mi to přišlo jako trapný vykrucování a snaha zbavit se odpovědnosti. ” To né my, nemocnice, lékaři, ale zdravotník, uklízečka, vrátnej.

  12. prosím Vás , ja jsem jsi přečetla ten oslavní článek na FN Bulovka a pana Kvačka ,
    ředitele . Prosím Vás , to je co ?? Nějaký zásadní rozpor v ději , každý asi ví , co
    myslím. No stalo se , ale tak neuvěřitelné pochybení , neuvěřitelné , a tady oslavy ?
    To nemyslí paní vážně . Kromě toho , pokud vím , Bulovka je ,,statečně ” zadlužená
    a to , co se stalo na gyndě , jen jen ostuda . Katastrofální pochybení .

  13. Když jsem slyšel, že poškozená pacientka se zdravotní sestře přihlásila na cizí jméno napadla mně jedna věc jestli se nejedná o podvod. Ty dvě Asiatky mohly být domluvené. Jedna chtěla potrat tak se záměrně prohodili. Má potrat a ještě dostane odškodnění a omluvu. Policie by měla prošetřit jestli se před návštěvou nemocnice neznaly. Mrzelo by mně kdyby byli potrestáni nespravedlivě zdravotníci obětí podvodu

  14. První vlaštovka. Je hezké se dozvědět, že jsou na vysokých místech jedinci se správnou morálkou. Ale líbat za to někomu nohy? To je přehnané. Spíš to ukazuje v jakém morálním bahně žijeme. Ani takzvané zákony a Ústava obyčejné lidi ve státě nechrání před svévolí bohatství. Toto zjištění je po 35 letech od tzv. revoluce smutné.

  15. Pokud ty cizinky byly z Asie (Syrie, Afgánistán, Vietnam ???) a česky uměli jen pozdravit, tak by musely mít s sebou tlumočníka 24 hodin denně.

  16. Paní co to psala by panu řediteli asi nejraději líbila i zadek. Jaký je to hrdina a jakou udělal revoluci ve zdravotnictví? Je jen jeho účelové gesto protože má strach aby nepřišel náhodou o ředitelka křesílko noc víc! A co vím o jiných nemocnicích a pochybení vždy se soudil ale vždy bylo vyplaceno odškodné, tak nechápu že je paní pisatele tak unesena z pana ředitele. A ty ciziny si za to můžou částečně samý. Takže Id pana ředitele pouhé taktické gesto!

    • možná to pochopíte až nemocnice Vám nebo vašim blízkým ublíží, udělá z vás ležáka a pak se ještě budete 16 let soudit a nemocnici bude zastupovat celé stádo právníků. Pak možná pochopíte obět. Z 1000 obětí získá odškodné 50. Hmm…. a ne že nemocnice nepochybila … ale protože nemocnice mají obrovský dostřel všude a obrovské peníze na právní služby. Nevíte co se děje s obětmi nemocnicních trestních činů. Ale super, že tam zavolali aspoň tu policii, to je fakt průlom, při každém pochybení by měla být policie a okamžitě zabavit zdravotní dokumentaci, neboť pak se o ni musíte 3 roky soudit.

  17. Nerozumím jedné věci. Toto pochybení nahlásila jako první nemocnice a teprve po tom začala PČR hledat poškozené. Proč, hledat, když mají doklady? A proč, když teda nerozuměla česky, tak se najednou přihlásila i s právníkem. Tady bude více neznámých…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here