Ortodoncie v Česku? To je normální kartel! Říká Patrik Lenárt

18
97953
Ortodoncie
Patrik Lenárt chtěl jenom srovnat zuby... / Foto: Zdravé Zprávy

Pokud prezident České lékařské komory Milan Kubek říká, že to, co se u nás stalo ve stomatologii, je šílená ostuda, bylo by zajímavé vědět, co si myslí o ortodoncii.  Zvlášť, když i prezident České stomatologické komory Roman Šmucler tvrdí, že ortodoncie u nás je nejdražší na světě.

O tom, jak to také chodí v Česku se službami ortodontistů, jichž je u nás zhruba 300, svědčí i příběh Patrika Lenárta. Ten chtěl jenom srovnat zuby. To se mu nakonec snad i podaří, ale vyjde ho to na celkem 400 tisíc korun. A nejde jen o peníze. Patrik Lenárt, který nebyl spokojený se zdravotními službami svého bývalého ortodontisty, se pustil do boje nejen s ním, ale téměř s celou ortodontickou obcí. A svůj boj vede již několik let.

„Můj ortodontista, který ode mne zinkasoval ihned na počátku léčby celou částku, téměř sto tisíc korun, mi rovnátka neudělal dobře. Nespolupracoval s mým zubařem. Což bylo nutné. Zuby mi u něj navíc brousily ortodontické asistentky. A to, jak jsem posléze zjistil, ty ani dělat ze zákona nemohou,“ začíná svůj příběh Patrik Lenárt.

Výsledek je, že jsem téměř dva roky trpěl obrovskými bolestmi, protože mi ortodontista zuby srovnal špatně. Když jsem ho žádal o opravu, zamítl mi ji bez důvodu. A řekl mi, ať si ji nechám zrealizovat a tedy i znovu zaplatit u ´svých specialistů´, které jsem navštívil v rámci second-opinions konzultace. Tedy těch specialistů, kteří ho vyzvali o ortodontickou nápravu toho, co provedl na mých zubech,“ vypráví pan Lenárt.

Nejsme kartel a ani nejdražší na světě, tvrdí čeští ortodontisté

Přístup lékaře ho prý namíchl tak, že si najal advokáta, náklady na něj počítá taktéž do svých výdajů na srovnání zubů. Ale i se obrátil na svou zdravotní pojišťovnu, ministerstvo zdravotnictví, Českou stomatologickou komoru, odbor zdravotnictví Magistrátu hlavního města Prahy, Úřad pro ochranu osobních údajů, Policii ČR a samozřejmě i na Českou ortodontickou společnost.

A jaký je výsledek?

„Všichni od mého problému dávají ruce pryč. A můj názor je, že se ortodontisté v Česku kryjí. Když někam přijdu a řeknu jim, že potřebuji opravit špatně srovnané zuby, zeptají se mě, kdo mi je rovnal, když jim to řeknu, poví mi, že mám zuby perfektní. Když jim ale řeknu, že mi zuby rovnali v zahraničí, řeknou mi hned, že je mám udělané špatně. A že mi je spraví,“ vysvětluje Patrik Lenárt.

Co říká bývalý ortodontista Patrika Lenárta

Zuby Patriku Lenártovi rovnal ortodontista Ondřej Suchý ze společnosti s příznačným názvem – Hezký úsměv. Ondřej Suchý svou ordinaci inzeruje na internetu pod stránkou www.rovnatka-praha.cz. Dříve než odpoví na otázky redakce Zdravé Zprávy k případu pana Lenárta, odpovědi si nechá posoudit právníkem.

„Z odborného hlediska šlo o standardní případ. Blíže bohužel nemohu bez souhlasu pacienta léčbu specifikovat. Pokud Vám ale někdo během léčby napíše více než 300 emailů, na které vyžaduje okamžitou odpověď, tak se jedná o léčbu ´náročnější´,“ popisuje svůj náhled na celý pacientský případ.

Ortodoncie v Česku je nejdražší na světě, říká Roman Šmucler

A rozhodně odmítá, že by udělal něco špatně. Tvrdí, že léčbu pana Lenárta provedl řádně. Na otázku, proč tedy nyní pan Lenárt podstupuje další až dva roky rovnání zubů, když už léčbu absolvoval u něj, říká, že chyba není na jeho straně.

„Obecně platí, že po skončení takzvané aktivní fáze léčby musíte dodržovat určitý režim, jinak může dojít k tomu, že se vaše zuby vrátí do stavu před zahájením léčby. Pokud stanovený režim dodržovat nebudete a zuby se vám zkřiví, nezbývá Vám nic jiného, než léčbu absolvovat znovu. Můžete si za to sám,“ vysvětluje.

Jedním dechem zároveň odmítá, že by odmítl zuby panu Lenártovi opravit, protože se ukázal jako obtížný pacient, jak tvrdí Patrik Lenárt.

„To vůbec není pravda. Neodmítl jsem ho. Naopak jsem mu poskytl opakovanou léčbu v délce několika měsíců zdarma, přestože na ni neměl právní nárok. […] I to se stává, protože ortodontistům jde především o zdraví a spokojenost pacientů,“ vysvětluje.

Ortodoncie: Když lékař a pacient říká něco jiného

Docela něco jiného ale tvrdí Patrik Lenárt. V ruce má několik zpráv od různých ortodontistů, včetně zahraničního soudního znalce. V nich je uvedeno, že první léčba jeho chrupu nedopadla uspokojivě. A zuby je třeba znovu srovnat. Což v jeho případě znamená za služby ortodontisty opět zaplatit.

„Po více než roce úsilí jsem se dopracoval k tomu, že mám potvrzení od lékařů, že mi můj ortodontista špatně srovnal zuby, ale nikoho to nezajímá. V České ortodontické společnosti mi její bývalá předsedkyně E. Šramková řekla, že ti, kteří mi tato potvrzení dali, mi je dali jenom kvůli tomu, že ode mě chtějí peníze za další léčbu. Ale to prostě není pravda. Žádný lékař přece nebude léčit zdravého pacienta,rozčiluje se Patrik Lenárt.

Rozčiluje se o to více, že mu z České ortodontické společnosti navzdory jeho posudkům téměř po roce poslali vyjádření, že pan Suchý udělal všechno správně. To i přesto, že teď podstupuje další léčbu jinde a za další peníze. A to, že by bylo něco špatně se zuby pana Lenárta, znovu odmítá i Ondřej Suchý.

„O tom, že léčba byla bezvadná, existují objektivní důkazy. Naproti tomu jsem neviděl žádný posudek či lékařskou zprávu, která by prokazovala opak,“ tvrdí a hájí se tím, že Patrik Lenárt od začátku vyžadoval svůj souhlas s plánovaným postavením zubů a aktivně se do plánování zapojoval.

Lékařská zpráva Patrika Lenárta po první léčbě

[Zdroj: Patrik Lenárt]

„Na konci léčby také pacient souhlasil, písemně, s ukončením léčby a s dosaženým výsledkem,“ dodává.

Taková tvrzení Patrik Lenárt ale popírá. Konečný souhlas s ukončením léčby Ondřeji Suchému prý nikdy nedal. Výjimkou je pouze souhlas s první fází léčby v roce 2019. Ale ten podle něj není relevantní, protože šlo o začátek léčby, ne její výsledek. Nad tvrzením, že Ondřej Suchý odvedl dobrou práci, jde opět do “vývrtky”.

„Kdyby odvedl dobrou práci, tak mě dva roky nebolí zuby, neodlamuje se mi opakovaně přední zub a nemám špatnou estetiku. To znamená, jeden přední zub mám delší a širší než druhý. A kdyby odvedl dobrou práci, nemusel bych platit teď znovu za rovnání zubů další, a ještě větší peníze, protože i zubaři zdražují. Já myslím, že je to prosté jak facka. Vždyť já bych byl nejšťastnější, když bych měl už teď rovné a zdravé zuby. Nemusel jsem znovu absolvovat léčbu,“ tvrdí.

Došlo i na strkanici v ordinaci

I přes obsáhlou dokumentaci, kterou disponuje Patrik Lenárt, a obsáhlé odpovědi ortodontisty Ondřeje Suchého na otázky redakce Zdravé Zprávy, které schválil jeho právník, je obtížné se v tomto konkrétním případě přiklonit na kteroukoli stranu. Případ ale i tak stojí za pozornost, protože na jedné straně je nespokojený pacient, který se snaží domoci svých práv, jak je sám vidí. Na druhé straně stojí ortodontista, který tvrdí, že je vše v pořádku a chyba je v pacientovi. Spor se dokonce vyhrotil tak, že v ordinaci došlo na strkanici, které nakonec asistovala Policie ČR.

„Vypadněte!“ vyzval při ní Ondřej Suchý svého pacienta [nahrávka z incidentu zde].

A v mysli uvízla i Ondřeji Suchému: Připadá mi zvláštní, že jste se nijak neptal na epizodu, při které na mě pacient zavolal policii. Pán se sám objednal na zákrok, načež po vstupu do ordinace se odmítl zákroku podrobit. Odmítl ale také opustit ordinaci. Když začal být neurvalý na mé zaměstnankyně, vyvedl jsem jej z ordinace.“

To, co se stalo ve stomatologii, je šílená ostuda, říká Milan Kubek

Třetí strany, které by do případu mohly vnést jasno, pak předkládají rozdílné pohledy na celou věc. Česká stomatologická komora, která o případu ví již déle než rok, se k němu prozatím rozhodně nevyjádřila. Česká ortodontická společnost, která spadá pod Komoru, stojí za panem Suchým.

Ortodoncie v Česku je normální kartel, tvrdí Patrik Lenárt

„Vadí mi to, jak se všichni kryjí. Celkem mě celá tahle pětiletá anabáze vychází už na 400 tisíc korun. Mohl jsem je dát rodičům, kteří jsou v důchodu, nebo jít na dovolenou. Ale vůbec nejvíc mi vadí, jak ze mě dělají hlupáka. Jak nikde nemám jako pacient dovolání. Stále si myslím, že jsem v Česku. A ne někde v Rusku nebo v Africe,“ rozčiluje se Patrik Lenárt.

I za cenu soudního sporu pro Zdravé Zprávy uvádí, že podle něj je Ondřej Suchý lhář, diletant a v konečném důsledku zloděj, jehož hlavním cílem je inkasování peněz.

Klidný ale není ani Ondřej Suchý, který říká: „Ne, opravdu nejsem kamarád se všemi ortodontisty v ČR. […]  Když vám všichni řeknou totéž, co se vám ovšem nehodí, neznamená to, že se proti vám spikli. Spíše to ukazuje, že se prostě mýlíte. My lékaři se denně potýkáme se situací, kdy přijde pacient, který má pocit, že svoji vadu umí vyřešit sám nejlépe. Pokud takovému pacientovi neřeknete zrovna to, co si přeje, tak si nenechá danou věc vysvětlit a často začne být agresivní.“

Ať už je pravda kdekoli – bez ohledu na to, co říká pan Lenárt nebo pan Suchý – jisté tak je jen to, že pravdu má Milan Kubek z České lékařské komory, když tvrdí, že to, co se v Česku stalo ve stomatologii, je šílená ostuda. A pravdu má i Roman Šmucler, když tvrdí, že česká ortodoncie patří k těm vůbec nejdražším na světě.

Daniel Tácha

Aktualizace: Reakce České ortodontické společnosti je zde.

18 KOMENTÁŘE

  1. Na druhou stranu, kdo těm šizuňkům dává vydělat? Jen část lidí potřebuje rovnat zuby kvůli zdraví. Ostatní si nechají nesmyslně brousit a dokonce trhat zdravé zuby pro pocit své oslnivé krásy. Kdo chce kam, pomozme mu tam

  2. Ten trapnej ukňučenej kverulantskej … zapomněl bonzovat ještě papeži. Lékaře rozhodně potřebuje, ale psychiatra. [redakčně upraveno]

  3. Sehnat ortodontistu pro dítě je otázka štěstí a ceny za fixní aparát začínají na 60 tisících. Mám 9 vnoučat, vím o čem je řeč.

    • Už je to něco přes 10let co jsem byl na ortodencii, ale platil jsem 10K cca za vše a ještě k tomu platbu chtěla po kouskách při každé návštěvě část.

      Měl jsem pevné zámečky, pak odlitky s dráty a nakonec jen průhledné výlitky s tenkého plastu na noc. Nakonec po ukončení mi nechala drátek ze zadní strany zubů. Po pár letech praskl a výměna 500kč. Takže já jsem spokojen a cena ortodencie u mě byla snad levnější než u někoho oprava 1zubu u zubaře.

  4. I v Německu vás vyjde ortodontista levněji, než u nás. A ministerstvo aktivně brání navýšení počtu ortodontistů, takže trh (ano, bohužel i v otázce zdraví rozhoduje trh) nefunguje a není důvod ceny snižovat.

  5. Lékař přeci neléčí zdravé lidi. To bohužel neplatí v ČR u zubařů. Ten můj odešel do důchodu a nemohla jsem sehnat jiného na pojišťovnu. Tak jsem se zaregistrovala do soukromého stomatologického centra. Mám pár plomb z mládí, ale v poslední době žádné nové kazy. A při prevenci najednou 6 kazů. Dva mi opravili za cca 5000 Kč a na další jsem byla objednaná. Náhodou jsem se dozvěděla, že jeden zubař na pojišťovnu přijímá nové pacienty. Tak jsem tam šla a při prevenci 0 kazů! Je to již několik let a zuby nebolí, problémy nemám. Takže dost pochybuji, že tam nějaké kazy byly. Ani ty dva za 5000 Kč.

    • Mam stejne zkusenosti, moje zubarka sla do duchodu a pronajala barak ukrajinci. Prvni co udelali, ze vyhodili od vsech zubni zaznamy se snimky a hostorii s tim, ze je nepotrebuji. Objednany na 10h a prijali az v 15:30. Otukal zuby ocelovym hrotem a nikde se nezapichl, nezadrhl. I tak se zeptal jestli chci injekci. Myslel jsem, ze jde jen zabrusovat, rekl jsem ne. No a nakonec vyvrtal do zdraveho zubu diru, nebolelo to. Nakonec se otocil, neco nabral a nakydal mi tam jedovatej amalgan a hned mi to doslo. Takze uz tam nechodim.

  6. Zapomněli jste napsát,že p.Lenárt je Slovák…Tak ať si zuby nechá opravit a srovnat tam…Když je tak moc nespokojený.Na Slovensku mu jistě vyjdou vstříc, když je tam zdravotnicví-ortodontie na tak vysoké úrovni.
    Jen si myslím,že pan Lenárt je věčný stěžovatel a spokojen nebude nikdy a nikde!Takové pacienty má v registru jistě každý z nás…

    • A Vy jste se stavem naší ortodoncie spokojená? Dříve jsem šel k zubaři a provedl mi všechny běžné úkony, které můj chrup potřeboval (kromě rovnátek a operačních zákroků). Dnes všichni na dentální hygienu i když se jedná o odstranění zubního kamene, které je součástí preventivní prohlídky. Zubařka zuby netrhá atd. Nedivím se, že jsou lidé nespokojeni a nemusí to být ani Slováci. Pokud si platí zdravotní pojištění a má průkaz zdravotní pojišťovny, se kterou má lékař u kterého je pacient registrován smlouvu, mělo by se mu dostat patřičné péče

  7. Jitka píše, píše , že “pan Lenárt je věčný stěžovatel a spokojen nebude nikdy a nikde!Takové pacienty má v registru jistě každý z nás…”, nicméně já znám medicínské prostředí zevnitř i zvnějšku a musím konstatovat, že řada zdravotnických pracovníků zcela zapomnělo, že jsou v prvé řadě lidmi..vím i o trestných činech vůči pacientům, které se nikdy nikdy neřešily nebo je ČLK “zametla pod koberec”, tj. např. i tím, že doporučila, ať se tzv. stěžovatel (ve skutečnosti oběť zločinu, navíc v tomto konkrétním případě úmyslného!) obrátí na policii a ta zase, že bez posudku soudního znalce nic nebude řešit a soudní znalci, že dodávají posudky jen na vyžádání soudu.. Přitom člověk ve špatném stavu nemá vůbec sílu ještě něco takového řešit..Možná by si Jitka měla uvědomit, že jsou tu i lidi, kteří opravdu trpí..

  8. Přemýšlím,co nám chtěl autor článku sdělit.Postrašit laiky, naštvat odborníky..nebo naopak?
    Nechť se nad svými emocemi zamyslí každý sám a nad smyslem podobných článků taktéž.
    Naštvaných a frustrovaných lidí, kteří promítají své problémy do svých zdravotních obtíží se v čekárnách a ordinacích pohybuje mnohem více,než v letech minulých.Mnohé požadavky a očekávání jsou nereálné.A pojišťovna bohužel zubařům(tedy i ortodontistům)psychologické konzultace neproplácí!

    • p Vydrova,
      Vaše pravděpodobně přítomná absence kritického myšlení a nedostatečné dovednosti analyzovat článek a fakta, a tedy identifikovat, co autor komunikuje publiku, nejspíše odráží obecnou úroveň vzdělání mimo jiné i u lidí ze stomatologie a ortodoncie a následně jejich přístup k pacientům.

  9. Zdravím já měl podobný problém s paní doktorkou v Jindřichově Hradci. U dcery jsme dávali rovnátka brzy asi v první třídě. Vše probíhalo v pořádku, aspoň jsem si myslel.
    Než jsme vyměnili zubařku obvodní. Ta nás na návštěvě vyzvala ,aby jsme se obratili na svého ortodentistu na konzultaci. Ortodentista řekl, že je vše v pořádku. Naše paní doktorka respektovala nazor ortodentisty a byl klid. Já ani nevědět kde je problém, až mi to potom řekla dcera. Problém je v tom že jí osmičky nesrovnaly do řady. Netušil jsem že když jsme chodili k paní doktorce Soldanové a plně jsme jí důvěřovali, že jí musíme kontrolovat. Dcera řekla, že už nechce žádná rovnátka nosit ať to nechám, tak jak to je.
    Mě to štve, že máme takové zdravotnictví, kde vám nikdo neřekne a nedá vám svůj nazor na papír, aby jste to mohl použít. Máte svázané ruce. Já musím za svojí práci zodpovídat a lékaři jsou nadlidi. Kteří nemusí vůbec nic.
    Chyby se stávají a lékaři jsou krytí žádný nevydá posudek ,aby jste to mohl použít a něčeho se domoci.
    Je to zajímavá doba.

  10. Tomáš: Dcera potřebovala rovnátka před pár lety. Chodili jsme ke starému ortodontistovi před důchodem, byl to ale opravdový odborník. Spokojenost ve všem, rovnátka nás stály 16 000,-. Stejný problém nastal i u synů dvojčat, zuby jak žraloci ve dvou řadách. Začali jsme chodit ke stejnému doktorovi, ale než kluci dorostli do pevných rovnátek odešel do důchodu. Po něm to převzaly nové doktorky, udělaly z toho zubní “centrum” , na chodbu postavili pult a dvě recepční. Po prvním vyšetření nám strčili do ruky lístek s tabulkou na které byly vypsány vzestupně ceny rovnátek u nich. Začínaly na 35 tisících…. A to u nás 2x. . Holt nová doba. Musí živit ty recepční, bez kterých se dříve obešli… .

  11. Tomáš: Dcera potřebovala rovnátka před pár lety. Chodili jsme ke starému ortodontistovi před důchodem, byl to ale opravdový odborník. Spokojenost ve všem, rovnátka nás stály 16 000,-. Stejný problém nastal i u synů dvojčat, zuby jak žraloci ve dvou řadách. Začali jsme chodit ke stejnému doktorovi, ale než kluci dorostli do pevných rovnátek odešel do důchodu. Po něm to převzaly nové doktorky, udělaly z toho zubní “centrum” , na chodbu postavili pult a dvě recepční. Po prvním vyšetření nám strčili do ruky lístek s tabulkou na které byly vypsány vzestupně ceny rovnátek u nich. Začínaly na 35 tisících…. A to u nás 2x. . Holt nová doba. Musí živit ty recepční, bez kterých se dříve obešli… .

  12. Pana Lenarta bohuzial poznam osobne, je to psychopat, ktory by mal miesto rovnatok hladat radsej psychiatra, ale asi aj s tym by sa sudil… tuto “fyzicku osobu” ako sam seba nazyva si radsej drzat na kilometre daleko od seba…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here