Ortodoncie v Česku je nejdražší na světě, říká Roman Šmucler

26
50150
ortodoncie
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

To, že čeští pojištěnci dnes doplácejí i za běžné výkony u zubařů tisíce korun, už překvapí jen málokoho. Stále ale překvapují ceny v ortodoncii. Ty se totiž běžně počítají v desítkách i stovkách tisíc korun.

Vysoké účty za služby ortodontisty běžně platí i rodiče, kteří potřebují rovnátka, aby srovnali zuby svým dětem. Pro ZdraveZpravy.cz to dnes [17.5.] na setkání s novináři potvrdil i prezident České stomatologické komory [ČSK] Roman Šmucler.

„Ortodoncie je u nás nejdražší na světě,“ řekl prezident ČSK a dodal: „V ostatních stomatologických oborech je situace naštěstí jiná. Ale už i služby ortodontistů v sousedním Německu jsou podstatně levnější než v Česku.“

Podle něj i proto dnes hodně Čechů jezdí za ortodoncií právě do sousedního Německa nebo Polska. Rovnátka i jejich nasazení a veškeré související služby je tam totiž vyjdou levněji, i když je zaplatí v hotovosti a bez spoluúčasti smluvní zdravotní pojišťovny.

„Důvod tohoto stavu je ten, že stát reguluje počet ortodontistů na státních školách. Proto jich je málo,“ vysvětlil pro ZdraveZpravy.cz Roman Šmucler.

Upřesnil, že ten ze stomatologů, který chce takzvaně dělat rovnátka, musí absolvovat velmi náročné státní zkoušky. Jejich obsahem je nejen vysoký počet školení a kurzů, ale i tříletá praxe na ortodontických klinikách, jejichž kapacity jsou ale omezené.

„My bychom nové ortodontisty jako ČSK vyškolili, ale stát to nechce,“ dodal Šmucler.

Jeho slova potvrzují počty ortodontistů u nás. Podle dat ČSK je v Česku celkem 337 zubních lékařů specializovaných v oboru ortodoncie. Pro lepší ilustraci uveďme, že ve věku 24 až 29 let u nás praktikují tři ortodontisté. A ve věku 70 až 99 let je v Česku 44 ortodontistů. Vůbec nejvíce jich je ve věku 65 až 69 let, a to celkem jednašedesát ortodontistů.

Ortodoncie v praxi značí vysoké výdaje

Nízký počet ortodontistů se tak logicky promítá do dostupnosti ortodontické péče v Česku stejně jako do jejích cen. A to navzdory tomu, že pacientům na ni přispívají zdravotní pojišťovny. Například rodiče dětí, kteří potřebují takzvaně srovnat zuby, dnes za fixní aparát [rovnátka, pozn. red.] na obě čelisti běžně zaplatí 65 až 80 tisíc korun i více.

K těmto nákladům je třeba připočítat další jednotky tisíc za vstupní vyšetření, pravidelné rentgeny a pravidelné kontroly v době, než dojde k nasazení aparátu. Zkušenosti nejen s platbami za ortodontické služby, ale i jejich dostupností, respektive nedostupností má i paní Karolína ze Středočeského kraje.

„Dcera s velmi viditelným předkusem potřebovala rovnátka, sháněli jsme ortodontistu ve všech okresech kraje, v jižních Čechách a ani v Praze to nebylo jednoduché,” vypráví.

Zhruba po roce a půl snažení sehnala ordinaci v Praze, kde se zapsala do pořadníku. Po několika měsících se paní Karolíně z ordinace ozvali s tím, že si může sjednat termín vstupní prohlídky. Odborná zdravotní sestra její dceři nejdříve provedla vstupní vyšetření za zhruba 2 500 korun a několik dalších vyšetření včetně rentgenů vždy za 2 500 korun.

„Před nasazením aparátu zhruba po roce a půl docházení do ordinace jsem podepsala souhlas s léčbou v ceně za zhruba 75 tisíc korun,” popisuje paní Karolína.

To, co se stalo ve stomatologii, je šílená ostuda, říká Milan Kubek

„Přesto všechno jsem ráda, že dcera bude mít rovné zuby a vydaných peněz nelituji. Vybrala jsem kvůli tomu sice stavební spoření, které je po plánovaných změnách stejně k ničemu,” říká smířlivě.

Dodává, že má ještě jedno další v rezervě, které využije pro stejný účel. Praktická zubní lékařka už totiž avizovala, že i její mladší dítě bude potřebovat srovnat zuby, jelikož, jak uvedla, zdědilo po rodičích takzvané úzké patro. Ceny za ortodontické služby paní Karolína ale vnímá jako vysoké a pro mnohé domácnosti kvůli tomu i nedostupné.

Vzdělávání ortodontistů v Česku

Podle Romana Šmuclera uvedené ceny odpovídají poměrům na trhu. A zmiňuje i hit mezi rovnátky, jímž jsou takzvaná neviditelná rovnátka.

„Jakkoli je jejich technologie a výroba velice levná, tak u nás se ceny za ně pohybují kolem stovky tisíc. Klidně za ně dáte i 150 tisíc korun,“ říká už jen na okraj a znovu zdůrazňuje, že v sousedním Německu i za ně lidé platí méně než v Česku.

Nabízí se tak otázka, proč jsou ceny za služby ortodontistů v Česku vyšší než třeba v Německu. A proč je v Česku tak málo ortodontistů. Viceprezident ČSK Robert Houba potvrzuje, že jedním z důvodů je ministerstvem zdravotnictví stanovený vzdělávací program v oboru ortodoncie.

„Měli jsme a máme problém s ortodontisty. Navíc teď dramaticky stoupl zájem o rovnátka. Prodloužily se čekací doby pro rodiče s dětmi. A tak je problém s lhůtami,“ říká pro ZdraveZpravy.cz.

Zubaře bych vyškrtl ze zdravotního pojištění, říká Miroslav Kalousek

Co se týče cen, má za to, že ty časem klesnou, až se naplno prosadí technologie levných neviditelných rovnátek. Jejich výhoda podle něj spočívá v tom, že se ústa pacientů strojově oskenují a strojově se rovnátka vyrobí. Nebude to ale hned, připouští. Stejně jako to, že ortodontistů je v Česku žalostně málo.

„Na současnou situaci a systém je 337 ortodontistů málo. A vede to k tomu, že tyto služby nejsou hned dostupné,“ říká.

Zlepšení by i podle něj pomohlo pružnější vzdělávání nových ortodontistů, a tak i jejich větší dostupnost. Upozorňuje ale, že ortodoncie jako vlastní stomatologická specializace má svá pravidla. To znamená, že by tím rozhodně neměla utrpět kvalita vzdělávání.

Na ortodontistu se v Česku studuje a školí osm let

Materiály ministerstva zdravotnictví uvádí, že podmínka pro zařazení do specializačního vzdělávání v oboru ortodoncie je ukončení nejméně pětiletého prezenčního studia na lékařské fakultě. Tedy studia, jež obsahuje teoretickou a praktickou výuku v akreditovaném zdravotnickém magisterském studijním programu zubní lékařství nebo stomatologie.

„Specializační vzdělávání se uskutečňuje při výkonu lékařského povolání formou celodenní průpravy v rozsahu odpovídajícím stanovené týdenní pracovní době podle ustanovení § 83 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů,“ stojí v nich dále.

Další podmínky už ale překvapí. Celkovou dobu specializačního vzdělávání pro stomatology stanovují v minimální délce tři roky. V nich přitom musí budoucí ortodontista absolvovat specializovaný výcvik [opět v délce minimálně 36 měsíců, pozn. red.] na ortodontickém oddělení. Přičemž výcvik je možný pouze na akreditovaných pracovištích. A těch je, jak vyplývá z webových stránek České ortodontické společnosti, šest. Nedílnou součástí výuky budoucích ortodontistů jsou pak další kurzy a školení. K nim mimo jiné patří třeba kurz prevence škodlivého užívání návykových látek a léčba závislostí.

Daniel Tácha

26 KOMENTÁŘE

  1. Za každým problémem stojí jedna z příčin. A těmi jsou: Lidská blbost, nebo záměr. Ty dokážou zvrzat každou koncepci. Je záhadou, proč právě tyto dvě, lidé tak podporují. Blbost, nebo záměr? Snad nám na to odpoví, dnes tak populární, AI. Novinář by si beztak netroufl.

  2. Ty ceny jsou dobra blbost za 80tisic jsou mozna tak ty neviditelny rovnatka. Klasicky kovovy budou tak maximalne do 20tisic. Asi pred 5 lety jsem za keramicky platil cca 20 tisic za 2 roky noseni a ty jsou drazsi, nez kovovy. Autor napise blbost a lidi, aby se potom bali chodit na ortodoncii!

    • Možná v pravěku, nemám rád Šmuclera, ale co se týče tohoto problému, tak má stoprocentní pravdu. Dcera kovová pevná rovnátka 21 tis., u lékaře kolem 80 let věku, končí, syna již nevezme a sháním lékaře vlastně kdekoliv v ČR i s vědomím, že rovnou všude mi říkají že u syna je aparát složitější a cena se pohybuje kolem 80-100 tisíc a jsem v pořadníku a syn stárne, realita 21.století v ČR………

    • Nemáte pravdu. Těch pět let zpátky totiž pojišťovny proplácely alespoň práci lékaře, pacient si doplácel “jenom” za materiál. Teď už je ale situace jiná – kromě zdražení materiálu už pojišťovny – minimálně u dospělých – nepřispívají ani na tu práci lékaře, a to už jsou solidní pecky. Já rovnátka před pěti lety nasazovala taky. Dva roky ortodontické terapie mě vyšly na celkem 16 tisíc. Když jsem se dívala na to, co k tomu proplácela pojišťovna, tak by ta cena už tehdy byla kolem 40 tisíc.

    • Ja taky měla rovnatka pred 7 lety a stálý nás teda víc nez těch 20 tisic jak píšete , měla jsem je 3 roky a nebyly zrovna levný nějakých 40-50 tisíc nás stálý celkově,a když jsem si nechala udělat novs korunky tak ty mne staly 22000 protože byly porcelánový a celkový vydaj za opravu zubu když počítám implantát tak mne staly 33000, takže v tomhle ma pravdu pokud chcete mít hezký zuby tak to si musíte hold připlatit

    • Asi, jak kde, Pardubický kraj, kovová fixní rovnátka 40 tis… Neviditelná cca 2 roky zpět /syn/70 tisíc… Teď se asi už ta” neviditelná mohou pohybovat i okolo 100 tisíc..
      Jinak jsem ráda, že toto už máme za sebou, syn má perfektně srovnané zuby, a i když jsem se bála, z důvodu vysoké ceny, že se rovnátka budou někde válet,byl v tomto naprosto perfektní a vše si hlídal ve 13 letech téměř sám.

    • to není úplně pravda, v Praze jsem za obyčejná kovová rovnátka za dceru platila 60 tisíc a za rok mě to čeká s mladší dcerou také… 🙁

      • Asi záleží na lokalitě. U nás (Havířov) byla možnost budto doplatit 27000 za kovová rovnátka, nebo zvolit keramická, které dcera má (ne neviditelná, ale vidět téměř nejsou:-) za 35000Kč. Stejně jako nechat si udělat melír v Praze bude asi dražší než tady u nás:-)

    • Provaz se dá stále pořídit docela levně, protože Vietnamci mají zatím ještě v menších městech starý zásoby.

  3. Syn 1 zub, růst špatným směrem, před 10 lety zubařem doporučena ortodoncie. Vstupní prohlídka 1500 Kč. RTG, otisky,r rozpočet, dalších 1500 Kč se sdělením, že fixní rovnatka jsou nutná na obě čelisti. Nasazena horní čelist, za 14 dní planována druhá.Během 14 dnů ulítané koncové kroužky, trčící drát v puse (při návštěvě ortodoncie ucvaklý kleštěmi), když nedržely kroužky, brousilo se, lepilo se, vše na zdravých zubech. Upadlý zámeček, kazdá kontrola se platí, min.600 Kč + opravy, 1x za 3 měsice 600+1200 dentalní hygiena.Zuby,kazy apod.se nekontrolují.Podepíšete, že všechno co se bude dělat berete na sebe a souhlasíte.Druhou čelist jsem již nedovolila.Anabáze na 2 roky, dnes zuby zničené a 30 000 za 1 čelist v háji.

  4. Tak pro zajímavost:

    Náš syn, rok narození 1976 také potřeboval a měl rovnátka a ortodontickou péči.

    Dlouho mu nevyrostla 1 nahoře. Pak bylo zjištěno, že tomu bránila tzv. perlička ze zubní skloviny, která byla na místě té 1 nahoře a proto ta 1 nemohla vyrůst. Perlička ze zubní skloviny mu byla odstraněna a zub mu vyrostl. Bohužel v té době už měl všechny ostatní trvalé zuby vyrostlé a ta 1 nahoře neměla místo, proto vyrostla úplně nepřirozeně, jakoby více vpředu a úplně šikmo nakřivo, ve sklonu tak 45%. Aby se na tu 1 nahoře udělalo místo, museli mu být dva zuby nahoře vytrženy a aby chrup byl souměrný, museli mu být vytrženy i dva zuby dole. Pak dostal kovová fixní rovnátka, na každém zubu kovový zámeček, protažený drátky, které byly tak nějak obtočeny okolo stoliček. Každé asi 3 měsíce jsme chodili se synem na kontrolu a vždycky mu to trošku utáhli.

    Opravdu se mu chrup spravil, není poznat, že má o čtyři zuby méně a přední vypadají docela souměrně.

    A cena = 0 – 0 – nic.

    Dobrá odborná péče i když možná mohla být dřív, dřív nás do FN Olomouc nikdo neposlal, u dětské zubařky jsme se museli domáhat. Ale výsledek celkem dobrý – a nic jsme nedopláceli. No, zlatý socialismus a tehdejší zubní a ortodontická péče.

  5. Pan Šmucler má rád pozornost a vždy vše činí ve svůj prospěch.
    Mám dvě děti, obě v léčbě a není pravda, co říká. Měl by se spíše zaměřit na ceny na své klinice a neodvádět pozornost jinam.
    Asi mu nestačí vést zubaře a rád by se viděl na nějakém vyšším postu, tak po vzoru některých úspěšných politiků šíří dezinformace. Jen si myslím, že trochu podceňuje inteligenci lidí.

    • Pardon, opravdu nikdo nepoužívá tento material na fixaci ortodontickych zámečku.
      Jedna se o velmi zastaralý cement na fixaci protetickych prací, který dnes už, doufám, nikdo ani v ordinaci nemá.
      Drahé jsou oblouky z různých slitin a zamecky samotné.
      Oboru se věnuji 14 let.
      O věcech, o kterých nic nevím, je lepsi nepsat.

  6. Bohužel pan doktor Šmucler veřejnost v mnoha případech mystifikuje. Je pravda že ortodontistů je málo, a že čekací doby jsou dnes i v Praze běžně 0,5-1,5 roku, ale to že by rovnátka u nás byla nejdražší na světě je s odpuštěním totalní hovadina. Mám porovnání od pacientů z Německa, Švýcarska, Anglie, USA i Austrálie. 40tis (cca 880tis CZK) dolarů v ČR za rovnátka fakt nedáte. I kdybyste měli hodně složitou ortodontickou vadu a vybrali si si tu nejdražší variantu nepřesáhne vám cena u nás 150tis CZK což máte cca 6,8 tis dolarů. Netvrdím že je to málo peněz, pro spoustu rodin je to taková částka kterou nemohou uvolnit. Na druhou stranu pokud kouříte 1 krabičku cigaret denně utratíte ročně přes 50tis, hodně věcí je o prioritách.

  7. Pan Šmucler by měl hlavně skončit. Svoji funkci evidentně nezvládá. Snad si zubaři zvolí opět takového, jako byl třeba Jiří Pekárek. Pod jeho vedením nebyl v zubařině chaos jako nyní.

  8. Zubaři jsou … [red. upr.] společnosti, a pan Šmucler jim velí. Jak k tomu přijdou lidé a důchodci, aby platili za opravu zubů. Mají jako ostatní nárok na zdravotní služby na pokladnu. Jak může být tolik zubařů, kteří nemají smlouvy se zdravotní pojišťovnou. Proč tedy zdravotní pojišťovny neproplácí za služby vyčůraných zubařů, jejich práci lidem????? Kdyby nebyl předsedou takový vyčůránek hrabající peníze pod sebe, tak by byl pořádek. Ten je k tomu akorát navádí. Šlechta národa těží z toho, že díky nezdravému způsobu života (drahota a naše skvělá vláda) máme špatné zuby…….-)

  9. Není pravda co šéf zubařů píše. Mám 3 děti: 21, 16, 11 let. Všechny měly, nebo mají pevná rovnátka. Vzadu kovová, vepředu keramická. Cena se zvedá asi tak o inflaci. U těch starších byl cena za horní i dolní 19 a 23 tisíc. U nejmladší to asi nepřesáhne 25 tisíc. Oproti takové keramické korunce za 7tisíc je na rovnátkách o hodně více práce.

  10. Ortodonticka léčba je v Německu, Švýcarsku, Itálii, natož v USA mnohem dražší.
    DE 7000€, USA 8 – 10 000$.
    Studium je v realitě ještě delši, jelikož vas nepřijmou obvykle hned. A je finančně velice náročné. Kurzy a knihy si platíte sami, když chcete byt dobří. Kurz 10 000 a více za víkend, knihy od 5000 výše.
    Material je drahy, ale ještě dražší je práce vysoce kvalifikovaného lékaře, který začíná vydělávat ve třiceti a jde si vzít mnohamilionovy úvěr na vybavení.
    V ČR je léčba ještě celkem levná.
    40-120 000.- v závislosti na typu rovnatek a pracovišti.
    Je par klinik, které jedou za německé ceny, to je pravda.
    Ortodontistu je málo, málokdo chce venovat tolik času a byt tak dlouho bez prijmu a ještě se zadluzit. Nikdo nikomu nebrání jít studovat stomatologii. Je to v ČR stále zdarma, narozdíl od USA, kde to studium stojí několik milionu Kč.
    Mne přijdou spíše zarážející příjmy individuí, které fotí různé části těla na hloupé sociální sítě a to i videa, kterými ovlivňují negativne inteligenci vašich děti.
    Takže asi tak…

  11. Mám asi veliké štěstí na paní doktorku v Brně, kousek od nemocnice U sv. Anny. Dcera má kovová fixní rovnátka asi 7 let, na obou čelistech. Přiznám se, že nedokážu přesně spočítat, kolik nás už stály, ale tipuju max. 25 tisíc za ty roky. Za nasazení rovnátek jsme platily tuším 1500 za každou čelist, stejnou částku, pokud dělala nějaký složitější úkon, ale to bylo opravdu párkrát. Občas když jí tam něco předělává, tak platíme 600 Kč, ale to je tak 3x do roka. Každý měsíc chodí na kontroly, kdy paní doktorka něco upraví a neplatíme nic. Nikdy jsem neplatila nic ani za RTG. Pokud jí nějaký drátek “vylítnul” opravila to vždy také zdarma. Je velmi milá, šikovná a vždy nám vše vysvětlí.

  12. mě spíše zaráží, že je tolik dětí s křivými zuby…ten dnešní tlak na krásu je vážně přehnaný…zato nároky na vzdělání dětí čím dál menší. Ale co, když už jsi blbý, tak ať jsi aspoň hezký 😀

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here