Děti ze ZUŠ pomáhají dětem s hendikepem, ukazuje ZUŠ Open

0
164
ZUS_Open
Jovanka Táchová ze ZUŠ ve Voticích trénuje v Liberci spolu s ostatními dětmi ze ZUŠ z celé České republiky na benefiční koncert s Magdalénou Koženou. / Foto I, II: Redakce Zdravé Zprávy

I děti ze základních uměleckých škol [ZUŠ] pomáhají jiným dětem. Příkladem je festival ZUŠ Open. Při něm děti ze ZUŠ vystoupí na benefičním koncertě spolu s Magdalénou Koženou. Koncert pomůže dětem se zdravotním omezením.

Na koncertě v kostele sv. Mikuláše na Malostranském náměstí v Praze vystoupí v úterý 28. května bezmála 80členný orchestr žáků z šestadvaceti základních uměleckých škol z celé České republiky. Dalších zhruba tři sta mladých umělců ze ZUŠ napříč republikou na koncertě vystoupí jako součást pěveckého sboru.

Pro malé muzikanty jde o nebývalou událost. Na akci totiž doprovodí právě světoznámou pěvkyni, mezzosopranistku, Magdalenu Koženou, která je patronkou celé akce. A také iniciátorkou festivalu ZUŠ Open, který přibližuje nejen hudební vzdělávání dětí v ZUŠ.

„Základní umělecké školy tvoří kořeny naší kulturnosti, naší lásky k umění. Ve světovém měřítku jsou zcela unikátním vzdělávacím systémem, který je třeba hýčkat, rozvíjet a podporovat,“ říká pěvkyně, jejíž nadační fond každoročně pořádá festival ZUŠ Open.

Na téměř hodinu a půl trvajícím koncertě spolu s dětmi dále vystoupí houslový virtuos Josef Špaček. Na varhany zahraje Přemysl Kšica jr. a dirigentské taktovky se ujme Jan Kučera. Pro dirigenta Jana Kučeru není práce s malými muzikanty novinka.

„Pro mě už je to několikáté setkání s takovýmto projektem. My už jsme před dvěma lety podobný projekt pořádali ve Valdštejnské zahradě,“ uvedl pro Zdravé Zprávy.

ZUŠ Open spojuje děti, učitele i profesionály

I tehdy šlo o jeden z ročníků festivalu ZUŠ Open. Na pódiu se sešlo zhruba tři sta zpěváků a 80 mladých muzikantů a společně vytvořili hudební ansámbl.

„Tentokrát to bude tak, že mladí muzikanti se připravují pod vedením svých pedagogů. A my se potom spojíme a vytvoříme orchestr pro tuto příležitost,“ přibližuje Jan Kučera.

Se všemi členy orchestru se poprvé setká den před koncertem, kdy je v plánu společná celodenní zkouška. A následující den je čeká další celodenní zkouška, to už v samotném kostele na Malostranském náměstí.

„Tam to bude to nejzajímavější, abychom se dobře viděli, abychom se dobře slyšeli, protože nás bude hodně. Ta kostelní akustika je někdy ošemetná,“ říká k velkému koncertu uznávaný dirigent a na koncert všechny srdečně zve, to i prostřednictvím České televize.

Kdo se totiž na koncert do kostela sv. Mikuláše nedostane osobně, může vystoupení sledovat v přímém přenosu na televizní stanici ČT Art v čase od 20:15 do 21:30 hodiny. A třeba při něm i přispět na aktivity Nadačního fondu a Charity ČR dárcovskou SMS nebo poukázáním jakékoli částky na bankovní účet.

Nadace z vybraných peněz přispívá na školné, výuku a na pořízení hudebních nástrojů pro talentované žáky se zdravotním hendikepem. Anebo s rozvíjením talentu pomáhá žákům z ekonomicky slabších rodin.

A jak se na akci připravují samotní malí umělci?

Téměř 80členný orchestr žáků ZUŠ, který doprovodí mezinárodně uznávané umělce na velkém benefičním koncertě v kostele sv. Mikuláše v Praze, už má za sebou dvě víkendová soustředění v ZUŠ Liberec pod vedením jejího ředitele Tomáše Kolafa. A následující víkend začínající umělci už vše doladí na posledním z předkoncertních setkání v Liberci.

„Orchestr připravuje v zázemí ZUŠ Liberec její ředitel pan Tomáš Kolafa. A je to až neuvěřitelná spolupráce zajistit zázemí pro tři víkendová soustředění,“ říká k přípravám Ivona Křivánková, výkonná ředitelka Asociace ZUŠ.

A jak přípravy na velké koncertní vystoupení prožívají samotní žáci, mladí hudebníci, popisuje třináctiletá klarinetistka Jovanka Táchová ze ZUŠ ve Voticích.

„V orchestru hraje i můj spolužák a kontrabasista Matěj Knesl, a oba [viz obrázek z koncertu ZUŠ Votice, pozn. red.] se na víkendové zkoušky v Liberci několik měsíců připravujeme. Na pražský koncert se strašně těšíme, je to pro nás oba obrovská zkušenost,“ říká s úsměvem Jovanka.

Ze závěrečného vystoupení a ze setkání s velkými umělci v Praze navíc za přímého přenosu České televize, jak říká, strach nemá. Anebo ho alespoň zatím nepociťuje.

„Baví mě hrát s tak velkým orchestrem, ty skladby mě sice na začátku trochu vystrašily, nejsou jednoduché, mám ale skvělého a hodně pečlivého pana učitele Víta Reichela. A ten mi s jejich nastudováním hodně pomohl,“ uzavírá mladá klarinetistka.

 –VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here