Moderna uspěla v EU ve sporu o Comirnaty s Pfizerem a BioNTech  

0
189
Moderna
Foto: Pixabay.com

Americká farmaceutická společnost Moderna uspěla u Evropského patentového úřadu ve sporu s firmami Pfizer a BioNTech o ochranu své technologie na výrobu vakcíny proti covidu-19.

Informuje o tom list The Financial Times [FT]. Podle agentury Reuters jde o dílčí vítězství v jednom z mnoha sporů o klíčovou vakcínu. O její vývoj usilovalo před čtyřmi lety v době pandemie covidu-19 mnoho farmaceutických firem.

„Společnost Moderna se domnívá, že vakcíny proti covidu-19 Comirnaty společnosti Pfizer a BioNTech porušují patenty společnosti Moderna přihlášené v letech 2010 až 2016. Přičemž tyto patenty se týkají základní technologie mRNA naší společnosti,“ uvedli již dříve zástupci Moderny v tiskové zprávě.

Moderna se pře se svými konkurenty od roku 2022, kdy se obrátila na soudy s tvrzením, že Pfizer a BioNTech okopírovaly její technologii mRNA používanou při výrobě vakcín. Firma žádá po výrobcích Comirnaty podíl na zisku.

Pfizer si ze soudního rozsudku nic nedělá

Americké a německé společnosti, které vyvinuly svou vakcínu společně, zareagovaly podáním žalob na Modernu. Tím chtějí docílit zrušení patentu, který je podle nich neplatný.

Podle čtvrtečního ústního oznámení rozhodnutí patentového úřadu EU je ochrana technologie Moderny platná, napsaly FT. Oficiální písemné rozhodnutí dodá podle listu úřad během následujících měsíců.

Moderna chce podíl ze zisku z vakcíny Comirnaty

„Bez ohledu na výsledek této právní záležitosti budeme nadále vyrábět a dodávat vakcínu Pfizer/BioNTech proti covidu-19,” uvedla podle Reuters firma Pfizer s tím, že je z rozhodnutí úřadu zklamaná a zvažuje proti němu podat odvolání.

Moderna požaduje za vakcíny dodané konkurenčními firmami kompenzaci. Vakcína Comirnaty vyráběná firmami Pfizer a BioNTech byla v minulých letech v EU nejpoužívanější očkovací látkou proti covidu-19. Společnosti vedou paralelní spory i ve Spojených státech, Británii, Německu a v Nizozemsku.

Pfizer a BioNTech žaluje i britský GSK

Před pár týdny zažaloval u amerického federálního soudu v Delaware společnosti Pfizer a BioNTech i britský farmaceutický gigant GlaxoSmithKline [GSK]. Viní je z porušení jeho patentů technologie mRNA, jíž využily obě společnosti pro vakcínu proti covidu Comirnaty.

Společnost GSK žádá v žalobě americký soud o přiznání blíže nespecifikované peněžité náhrady vzniklé škody od společností Pfizer a BioNTech. To za porušení licenčních patentů při vývoji, výrobě a prodeji vakcíny proti covidu-19 Community Immunity mRNA vaccine [Comirnaty].

„Patenty naší společnosti pokrývají využité technologie u Comirnaty pro transport mRNA do lidských buněk. Tuto technologii jsme začali vyvíjet již v roce 2008,“ stojí v žalobě.

Pfizer a BioNTech kvůli vakcíně Comirnaty zažalovala britská GSK

GSK navíc argumentuje tím, že další patentovou ochranu na využití inovační technologie mRNA získala spolu s akvizicí části společnosti Novartis. Konkrétně části jejího byznysu s vakcínami.

Zatímco společnost BioNTech se ke sporu nevyjádřila, mluvčí Pfizeru uvedl, že proti obvinění společnosti GSK se ubrání. Již loni GSK zažalovala Pfizer za údajné porušení jejího patentu u technologie použité ve vakcíně Abrysvo proti respiračnímu syncyciálnímu viru [RSV]. I v tomto případě Pfizer obvinění odmítá.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here