Vysoký krevní tlak má polovina lidí nad 55 let, více muži

0
2357
vysoky_krevni_tlak
Ilustrační foto: Freepik.com

Více než polovina lidí starších 55 let má vysoký krevní tlak. A o moc lépe na tom nejsou ani mladší ročníky. Hypertenzí trpí asi třetina lidí starších 25 let. Vysoký krevní tlak otevírá dveře dalším nemocem – kornatění tepen, mrtvici a infarktu.

Na rizika spojená s vysokým krevním tlakem neboli hypertenzí upozorňují zdravotnické autority při příležitosti Světového dne hypertenze, který připadá na 17. května. A stejně jako u jiných civilizačních nemocí platí i pro vysoký krevní tlak, že pacientů s ním přibývá i mezi mladšími generacemi.

„Vysoký krevní tlak je definován hodnotou krevního tlaku nad 140/90 mm Hg, která už negativně působí na tepny a může časem vést k vážným problémům jich samotných, ale i srdce či mozku,“ popisuje onemocnění, které se nevyplácí podceňovat, Ludmila Plšková, expertka Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR].

Normální krevní tlak v klidovém stavu u zdravého dospělého 120/80 mm Hg. Podle dat zdravotních pojišťoven má dnes u nás vyšší krevní tlak přes 30 procent lidí ve věku 25 a více let. A více než polovina lidí starších 55 let věku.

Neléčená hypertenze zvyšuje riziko:
  • Vážného poškození srdce a cév [srdeční selhání, infarkt].
  • Mozkové mrtvice.
  • Selhání ledvin.
  • Poškození zraku.

„Je alarmující, že vysoký tlak má každý třetí člověk nad 25 let. Více než polovina lidí nad 55 let a specificky muži nad 55 let trpí vysokým tlakem více než ze dvou třetin,” doplňuje doktorka Plšková.

Krevní tlak kontroluje praktik na preventivní prohlídce

Problém je, že o vyšším nebo vysokém krevním tlaku mladí stejně jako starší lidé dlouhé roky často ani nevědí. Což doktorka Plšková považuje za chybu, protože už při jeho mírně vyšších hodnotách by lidé měli změnit některé návyky. V takové situaci přitom většinou stačí přistoupit k režimovým opatřením bez užívání léků na snížení krevního tlaku. Ideální je vyřadit ze stravy tučné pokrmy a nahradit je zeleninou, luštěninami. Samozřejmostí je přestat kouřit. Případně se i obrátit o pomoc s odvykáním kouření na některé z center pro závislé na tabáku. Ty bývají ve větších nemocnicích. Optimální krevní tlak pomůže udržet i abstinence nebo alespoň snížení pití alkoholu na minimum.

Odborníci rovněž upozorňují na dodržování pravidelných preventivních prohlídek u praktického lékaře ve dvouletých intervalech. Při nich pacientům lékař nejenže změří krevní tlak, ale i sleduje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. I laboratorní analýzu těchto ukazatelů hradí v plné výši zdravotní pojišťovny, pacient za ně nic nedoplácí.

„Zdravotní pojišťovny dlouhodobě propagují účast na preventivních prohlídkách, jejichž součástí je pravidelná kontrola krevního tlaku. Čísla se postupně zlepšují, nicméně i tak na prohlídky nechodí kolem 40 procent lidí,” upozorňuje prezident SZP ČR Ladislav Friedrich.

Ženy: Jaké zdravotní prohlídky a vyšetření mají v Česku zdarma

Pacienti pak k lékaři podle něj přicházejí až s vážnějšími zdravotními problémy, které už si žádají farmakoterapii. A i u nich pak hrozí podstatně vyšší riziko srdečního selhání nebo mrtvice. A to vše pak i prodražuje náklady na péči o takového pacienta.

„V populaci prodělá mrtvici každý pátý člověk a zhruba u každého desátého je i příčinou úmrtí,” uvádí Friedrich.

K prevenci vysokého krevního tlaku pak dodává, že k jeho zvýšení významně přispívá stres a přesolená strava. I v tomto ohledu by měli být lidé umírnění, dodává.

Vysoký krevní tlak ohrožuje srdce a cévy

Jediným spolehlivým způsobem, jak odhalit vysoký krevní tlak, je jeho pravidelná kontrola. Ideálně u praktické lékaře. Vysoký krev totiž nebolí, o to více je nebezpečnější, upozorňují zástupci Státního zdravotního ústavu [SZÚ].

„Na vzniku hypertenze se podílí řada okolností. Vliv může mít dědičnost, ale u většiny případů jsou na vině ovlivnitelné rizikové faktory životního stylu,“ tvrdí SZÚ.

S nemocemi srdce a cév se v ČR léčí 3 miliony lidí. Péče se prodražuje

Jako již zmíněná nadváha, obezita, kouření, stres, konzumace alkoholu, nezdravé stravování, nadměrné slazení, solení a málo fyzické aktivity.

Jak si udržet krevní tlak na zdravých hodnotách:
  • Pravidelná a vyvážená strava s obsahem zeleniny a ovoce.
  • Sledování obsahu soli v kupovaných potravinách.
  • Sůl částečně nahradíme česnekem, cibulí, čerstvými i sušenými bylinkami nebo kořením. Maximální denní dávka soli je 5 g, to je zarovnaná čajová lžička. Přijímáme ji však v hotových potravinách [pečivo, sýry, uzeniny, polotovary].
  • Žádný alkohol, žádný tabák.
  • K pití je ideální obyčejná voda, někdy i minerální voda.
  • Denně věnujeme alespoň 30-40 minut svižné chůzi.
  • Každý den spíme 6-8 hodin.
  • Vyvarování se přejídání, výkyvům tělesné hmotnosti a stresu.

„Hypertenze není jen ´červená hodnota´ na tlakoměru. Pokud se hypertenze neléčí, způsobuje vážné poškození srdce z důvodu sníženého průtoku krve a kyslíku v tepnách,“ varují závěrem zástupci SZÚ.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here