I raná fáze rakoviny na ni umožní rychle zapomenout, tvrdí pojišťovny

0
2093
rakoviny
Foto: Freepik.com

Čím dříve se na zhoubný nádor přijde, tím rychleji se obvykle pacient i uzdraví. A ranější stadium rakoviny mimo to i zlevňuje pojištění či hypotéku. Například karcinom varlete či děložního hrdla některé pojišťovny neřeší už po třech letech.

I když evropská legislativa teprve zvažuje zavedení desetileté doby, po jejímž uplynutí pojišťovny, banky a další instituce nemají u pacientů přihlížet k prodělané onkologické nemoci, v České republice jdeme ještě dále. Někteří pacienti se například k životnímu pojištění dostanou již po třech letech od vyléčení, aniž by u nich pojišťovna zvýšila cenu právě kvůli této nemoci.

„Právo na zapomenutí neznamená, že klienta po nějakou dobu nepojistíme, právo na zapomenutí znamená, že pojišťovna nebude přihlížet ani k danému onemocnění,“ vysvětluje výkonný ředitel České asociace pojišťoven [ČAP] Jan Matoušek.

To znamená, že daný finanční produkt, například zmiňované životní pojištění nebo hypoteční úvěr, pro klienta zlevní. Konkrétně u hypotéky může jít i o desetiny procent na úroku. Což může při současné průměrné hypotéce ve výši 3,6 milionu korun značit úsporu na měsíční splátce až několik stovek korun.

Raná fáze rakoviny je lepší než pozdní fáze rakoviny

Nicméně doba, po jejíž uplynutí už pojišťovny k onkonemoci nepřihlížejí, tedy na klienta nahlížejí tak, jako by ji neprodělal, není u všech tuzemských institucí jednotná a závazná. To Jan Matoušek vysvětluje tím, že i s ohledem na dodržování pravidel pro hospodářskou soutěž si musejí pojišťovny stále konkurovat. I přesto se pojišťovny postupně připojují k takzvané samoregulaci, kdy prostřednictvím ČAP zveřejňují doby, po jejichž uplynutí nepřihlížejí k onkologickému onemocnění u svých klientů.

„Některé tyto lhůty se pohybují u nádoru v pozdním stadiu přes deset dvanáct let, ale na druhou stranu u včasných fázích pojišťovny zapomínají u bývalých onkopacientů i po dvou až třech letech,“ říká Matoušek.

U rakoviny nerozhodují diagnózy, ale stádia. A důležité jsou i peníze

K této samoregulaci se podle něj dosud přihlásilo deset pojišťoven: „Každý se tak může podívat jak a která pojišťovna k daným onkologickým onemocněním přistupuje.“ 

U všech zhoubných nádorů u práva zapomenutí ale platí jedno obecné pravidlo. Čím ranější stadium zhoubného nádoru je, tím se zkracuje doba, po kterou v ceně produktu nemoc pojišťovny a banky zohledňují. Například jedna z pojišťoven nabízí ženám po prodělaném zhoubném nádoru děložního hrdla v prvním stadiu životní pojištění bez ohledu na nemoc již po třech letech od vyléčení. Při druhém stadiu uplatňují takzvané zapomenuté právo po sedmi letech, ve třetím stadiu až po devíti letech.

Obdobně je tomu u zhoubného nádoru varlete. U klientů pojišťovny nemoc v ceně produktu nezohledňují v prvním stadiu již po třech letech, v druhém stadiu po šesti letech a ve třetím stadiu na ni zapomínají až po osmi letech.

Když mají pojišťovny data, dá se i vyjednávat

Ke zkracování doby, po níž finanční instituce přihlížejí k prodělanému onkoonemocnění, je vede i to, že zhoubný nádor se stále častěji objevuje i u mladších lidí. A dále to, že si Česko v léčbě zhoubných onemocnění vede více než dobře.

„Česká republika se výsledky onkologické léčby vyděluje z kontextu střední a východní Evropy… A pro nás jako pojišťovny je tento rozdíl velmi podstatný, dovoluje nám na tato onkologická onemocnění zapomínat,“ říká Jan Matoušek.

Významnou roli v trendu podle něj sehrávají i dostupná data o zhoubných onemocněních, která vede Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR [ÚZIS]. Právě díky nim pojišťovny jasně vidí, že při včasném záchytu nemoci se pacient vyléčí i za jeden rok. A poté se obvykle vrací do běžného života jako zdravý člověk.

„Dnes nejsou výjimkou vyléčení pacienti ve středním a mladém věku, a ti mají před sebou desítky let kvalitního života. A nejde u nich jen o krytí spotřebitelského úvěru nebo hypotéky,“ říká.

Ženy s včas zachycenými nádory se vrací obvykle s oběma prsy

I tito lidé podle něj myslí na zajištění svých rodin, které jsou třeba závislé na jejich příjmu. A chtějí se pojistit na úrazová rizika, dlouhodobou péči nebo i na jiná onemocnění.

Navíc zkracování doby práva zapomenutí přispívá podle zkušeností Michaely Tůmové z Hlasu onkologických pacientů k tomu, že pacienti vyléčení z rakoviny sami věří tomu, že jsou zdraví a mohou žít zase jako zdraví lidé. S tím mívají totiž často problém, uvádí.

„Jsme rádi, že pojišťovny v krátkém čase přistoupily k samoregulačnímu standardu, který je velmi vstřícný. Za to pojišťovny získávají klienty, kteří na své zdraví opravdu dbají,“ říká závěrem Michaela Tůmová.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here