Pfizer a BioNTech kvůli vakcíně Comirnaty zažalovala britská GSK

0
24776
Comirnaty
Foto: Pixabay.com

Britský farmaceutický gigant GlaxoSmithKline zažaloval u amerického federálního soudu v Delaware společnosti Pfizer a BioNTech. Viní je z porušení jeho patentů u technologie mRNA, jíž využily obě společnosti pro vakcínu proti covidu Comirnaty.

Informuje o tom agentura Reuters. Podle ní společnost GSK žádá v žalobě americký soud o přiznání blíže nespecifikované peněžité náhrady vzniklé škody od společností Pfizer a BioNTech. To za porušení licenčních patentů při vývoji, výrobě a prodeji vakcíny proti covidu-19 Community Immunity mRNA vaccine [Comirnaty].

„Patenty naší společnosti pokrývají využité technologie u Comirnaty pro transport mRNA do lidských buněk. Tuto technologii jsme začali vyvíjet již v roce 2008,“ stojí v žalobě.

Společnost GSK navíc argumentuje tím, že další patentovou ochranu na využití inovační technologie mRNA získala spolu s akvizicí části společnosti Novartis. Konkrétně části jejího byznysu s vakcínami.

Zatímco společnost BioNTech se ke sporu odmítla vyjádřit, mluvčí Pfizeru uvedl, že proti obvinění společnosti GSK se bude společnost bránit. Už loni GSK zažalovala Pfizer za údajné porušení jejího patentu u technologie použité ve vakcíně Abrysvo proti respiračnímu syncyciálnímu viru [RSV]. I v tomto případě Pfizer obvinění odmítá.

Pfizer a BioNTech za Comirnaty žaluje i Moderna

Předloni na Pfizer a BioNTech kvůli vakcíně Comirnaty podala žalobu americká společnost Moderna. I ta se soudí za údajné porušení patentové ochrany mRNA technologie. Stejně jako nyní GSK chce Moderna po žalovaných firmách finanční náhradu. To ve formě podílu na zisku z prodeje Comirnaty.

„Společnost Moderna se domnívá, že vakcíny proti covidu-19 Comirnaty společnosti Pfizer a BioNTech porušují patenty společnosti Moderna přihlášené v letech 2010 až 2016. Přičemž tyto patenty se týkají základní technologie mRNA naší společnosti,“ uvedli zástupci Moderny v tiskové zprávě.

Vývoj ceny akcií společnosti Pfizer před a po pandemii covidu k 26.4. 2024

[Zdroj: xStation5]

Technologii mRNA podle nich Pfizer a BioNTech zkopírovaly bez jejich svolení. Sama Moderna prodává vakcínu proti covidu-19 zvanou Spikevax, která se od Comirnaty v základu nijak neliší.

„Vakcína Comirnaty má přesně stejnou chemickou modifikaci mRNA jako naše vakcína Spikevax,“ argumentovali zástupci.

Společnost Pfizer tehdy uvedla, že ji žaloba ze strany Moderny překvapuje.

„Žaloba je překvapující, protože vakcína Pfizer/BioNTech vychází z patentované technologie mRNA společnosti BioNTech. A až následně byla vyvinuta společnostmi BioNTech a Pfizer vakcína Comirnaty. Jsme přesvědčeni o našem duševním vlastnictví. Pfizer/BioNTech se bude důrazně bránit proti obviněním v žalobě,“ uvedli zástupci Pfizer v prohlášení.

Vývoj ceny akcií společnosti Moderna před a po pandemii covidu k 26.4. 2024

[Zdroj: xStation5]

Skutečnost je, že zatímco americký Pfizer vývoj vakcíny proti covidu finančně podporoval, za autora mRNA technologie je považována německá biotechnologická firma BioNTech. Přesněji manželé Ugur Sahin a Özlem Türeci. Ti jako vynálezci první funkční vakcíny proti covidu-19 dokonce obdrželi 19. března 2021 z rukou německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera Velký spolkový kříž za zásluhy s hvězdou.

I oni se proti žalobě ze strany Moderny brání. Obvinění z porušení patentů odmítají. V tiskové zprávě uvedli: „BioNTech respektuje platná a vymahatelná práva duševního vlastnictví ostatních, ale je si jistý i svým duševním vlastnictvím.”

Moderna nemá problém s Comirnaty, ale se ziskem z ní

Společnost Moderna ve své zprávě napsala, že nemá v úmyslu odstranit vakcínu Comirnaty z trhu nebo bránit jejímu prodeji. Za daných okolností ale požaduje náhradu škody. Což v překladu znamená, že chce podíl na zisku. A ten by proto měl nadále zůstat co nejvyšší.

„Jeden ze dvou největších výrobců vakcín žádá soud o přiznání části příjmů svého konkurenta. To je opravdu zajímavá vyhlídka jak pro Modernu a její akcionáře, tak pro Pfizer a její akcionáře,“ uvedl pro televizi CNN expert na právo duševního vlastnictví na Kolumbijské univerzitě Christopher Morten.

Moderna chce podíl ze zisku z vakcíny Comirnaty

Upozornil na jednání Moderny z let 2020 a 2021. Moderna podle něj v roce 2020 avizovala, že neuplatní své patenty na mRNA technologii, dokud trvá pandemie covidu. Na druhé straně ale počítala s tím, že Pfizer a BioNTech je zohlední prostřednictvím komerční licence v dodávkách své vakcíny pro vyspělé trhy. Což se ale nestalo.

Moderna přitom odkazuje na to, že technologii mRNA testovala již v roce 2010 a byla první, kdo ji potvrdil v testech na lidech v roce 2015. Proto má nárok na kompenzace. Ty žádá od firem Pfizer a BioNTech za všechny prodané vakcíny do bohatých zemí od března roku 2022. Peníze nechce jen v případě 92 nízkopříjmových zejména afrických zemí, kam se vakcíny dodávaly skrze program Covax Světové zdravotnické organizace [WHO].

Modernu za mRNA zase žalují Arbutus a Alnylam

Paradoxní na celém sporu je, že je to právě Moderna, kterou žalují farmaceutické firmy Arbutus Biopharma, Alnylam Pharmamaceuticals za stejnou věc, za kterou ona teď žaluje Pfizer a BioNTech. A tou je zcizení patentů. Docela pikantní na tom je, že Arbutus Biopharma a Alnylam Pharmamaceuticals tvrdí, že Moderna použila jejich technologii na výrobu lipidových nanočástic, které jsou klíčové pro dodání mRNA do buněk. Bez lipidových nanočástic se mRNA vakcíny neobejdou. Kolem mRNA totiž vytvářejí ochranný obal a zajišťují její bezpečný transport do lidských buněk.

Moderna se v tomto obvinění hájí tím, že měla právo porušit patenty zmíněných společností podle právní klauzule, která umožňuje nebrat v úvahu patentová práva společnostem vyvíjející svůj produkt během veřejných nouzových situací. Na to se však přišlo až poté, kdy prohlášení od Moderny vymohla na základě žádosti s odvoláním se na zákon o svobodě informací nezisková organizace Knowledge Ecology International.

Korupce v EU. Otázky vyvolávají i vakcíny proti covidu

Dodejme, že Moderna není ani ve srovnání s gigantickým Pfizerem žádný „chudák“. Zatímco v USA Pfizer prodal zhruba 400 milionů vakcín Comirnaty, Moderna jich prodala necelých 300 milionů. Fakt ale je, že Moderna v konkurenčním boji s Pfizer/BioNTech například docela ztratila trh Evropské unie. Zatímco Pfizer/BioNTech na něj dodaly miliardy dávek vakcín, Moderna pár stovek milionů. Nicméně nyní kontrakt Pfizeru s EU, a zejména komunikaci o něm mezi zástupci firmy a šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, šetří nezávislá komise kvůli obvinění z nestandardně sjednaného kontraktu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here