Čeští zubaři se postavili proti změnám zástupců pětikoalice

1
33360
zubari
Foto: Pixabay.com

Čeští zubaři na Sněmu České stomatologické komory, který se konal o víkendu ve Špindlerově Mlýně, odmítli novelu, která by měla usnadnit vstup zubařů ze zemí mimo EU na český pracovní trh. Novela cílí hlavně na vstup zubařů z Ukrajiny. 

Česká stomatologická komora [ČSK] prostřednictvím jejího prezidenta Romana Šmuclera také změny ale odmítá. Sám Šmucler se pak dlouhodobě kriticky vyjadřuje k usnadnění vstupu zubařů z Ukrajiny na český trh práce. Podle něj už nyní mnozí ukrajinští zubaři pracují v Česku, ale kvalita jejich služeb není vždy dostačující. Novela jen dál ohrozí pacienty, tvrdí.

„Ti, kteří přijdou, budou v postavení studenta. Nebude se vůbec zjišťovat, jestli absolvovali lékařskou fakultu. Za tři měsíce se teprve bude kontrolovat diplom, ale velmi formálně. A nejhorší je, že oni nemusí vůbec umět český jazyk,” upozorňuje na rizika Šmucler.

Velkým problémem u příchozích cizinců do Česka bude i to, že nebudou znát české zákony, například složitý pojišťovnický zákon. Návrh novely je podle účastníků Sněmu stomatologů legislativně vadný a problematiku neřeší.

Zubaři z ciziny půjdou do praxe i bez aprobace, schválili poslanci

„Zákon je připravený pro specializační vzdělávání, tedy ortodoncii a čelistní chirurgii. A to určitě není to, co chtěl zákonodárce udělat,” dodal.

Senátní novelu v polovině dubna schválila Sněmovna ve zrychleném režimu. Podle jejích předkladatelů reaguje na nedostatek zubařů v ČR. Zubním lékařům ze třetích zemí by měla umožnit, aby mohli nově pracovat v Česku pod dohledem jiného stomatologa. Novelu nyní dostane k potvrzení Senát. Novela podle Šmuclera ale rozporuje unijní právo. Při jejím přijetí ji hodlá napadnout u českých a evropských soudů.

Spor o úhradu jiných než amalgámových plomb

Další téma, v němž mezi ČSK a zákonodárci nepanuje shoda, je další postup po zákazu amalgámových plomb v roce 2026. Jde o to, kolik zdravotní pojišťovny přispějí pacientům na takzvané bílé výplně, které budou jediné možné. Sněm se vyslovil pro zavedení plně hrazené základní varianty výplně.

„Komora si v souladu s Evropskou unií myslí, že plně hrazený amalgám má být lidem nahrazen jinou plně hrazenou výplní,” uvedl Šmucler.

Řešením by podle Komory mohlo být používání plně hrazené chemicky tuhnoucí výplně. Zubaři jí slangově říkají „černá voda“. Ta konzervuje [nedochází k odstranění kazu a opravě zubu, pozn. red.] zkažený zub do doby, než odumře a vytrhne se.

„Byla by jakýmsi plně hrazeným řešením pro pacienty, kteří si v tuto chvíli nebo celkově nemohou dovolit výplň fotokompozitní,” řekl s tím, že ale ani toto řešení není ideální a nepřinese zlepšení zdraví české populace.

Roman Šmucler: My jako zubaři jsme si to nevymysleli

Pokud by měl být doplatek, měl by stát podle Komory hradit po zákazu amalgámu alespoň 80 procent ceny plomby z jiného materiálu. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění navrhuje hradit lidem cenu ze 40 procent. Další peníze na úhradu bílé výplně by pak získali z příspěvku zdravotní pojišťovny, pokud nebudou zanedbávat preventivní prohlídky. Ministerstvo v minulých dnech uvedlo, že se nebrání věcné debatě.

Co nyní podnikne ČSK. A co si myslí ČSK

Česká stomatologická komora, která sdružuje ze zákona všechny zubní lékaře v ČR, na Sněmu vyzvala Senát, aby odmítl novelu o vstupu mimounijních zubařů na český trh. Anebo ji vrátil Sněmovně. Stomatologové současně do Senátu pošlou k novele pozměňovací návrhy, které by měly snížit rizika pro pacienty a zmírnit negativní dopady na české i zahraniční zubaře.

Co se týče náhrady za amalgámové plomby, prezident ČSK Roman Šmucler již dříve pro Zdravé Zprávy uvedl: „Obecně platí, že zakazovat amalgám je nesmysl, protože v určitých případech by stále ještě našel své využití.“

Horší možností je podle něj nedat lidem bezplatnou možnost na “zalepení díry v zubu”.

„My místo toho, abychom řešili možnost nové úhrady pro nevrstvené plomby, raději řešíme to, jak dát do úhrad alespoň využívání takzvané černé vody, když to řeknu laicky,” uvedl.

To, co se stalo ve stomatologii, je šílená ostuda, říká Milan Kubek

Důvody zákazu amalgámu ze strany EU jsou podle prezidenta ČSK Šmuclera především environmentální. Problém je hlavně rtuť, která se váže k plombám z amalgámu. Důvody, proč ministerstvo zdravotnictví odmítá plnou úhradu takzvaných bílých plomb, jsou podle něj prozaické.

„Stát řekne, že potřebuje čtyři miliardy korun do nemocnic. A v čele každé nemocnice dnes sedí nějaký politik,“ uvedl již dříve pro Zdravé Zprávy Šmucler, který i obvinil MZ ČR, že neprojevuje zájem hledat smysluplná řešení.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Jak mohou s tím nesouhlasit, když je tu nedostatek zubařů a lidi nemají ani možnost si najít zubaře a navíc bude dost zubařů na odchodu do penze. Takže jediné vysvětlení je nenažranost a samozřejmě peníze. Kdyby sem mohli zubaři ze zahraničí pak by tu byla konkurence a toho se bojí. Jo pro občany je potřeba konkurenčního prostředí, ale pro šlechtu nikoliv.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here