Zubaři z ciziny půjdou do praxe i bez aprobace, schválili poslanci

2
9010
novelu
Foto: Freepik.com

Senátní novelu, která otevírá zubařům z třetích zemí vstup do stomatologické praxe v Česku, aniž by složili zákonem požadovanou aprobační zkoušku, přijala v úterý [16.4.] ve zrychleném jednání Sněmovna. Novela má i své kritiky.

Novelu v dolní komoře podpořilo 98 ze 111 přítomných poslanců. Pro hlasovali zástupci vládních stran a opozičního hnutí ANO, poslanci hnutí SPD se hlasování zdrželi. Normu nyní dostane k potvrzení souhlasu Senát.

Předkladatelé novely argumentují, že zjednodušením přijetí zubních lékařů z třetích zemí, nyní především z Ukrajiny, vyřeší nedostatek této odbornosti v České republice. Podle znění novely by zubaři z mimounijních zemí pracovali v českých stomatologických praxích bez složené aprobační zkoušky pod dohledem jiného zubaře s minimálně pětiletou praxí. Díky tomu nedojde ke snížení požadované odborné způsobilosti v oboru, slibují si od takového opatření předkladatelé novely.

K výkonu zubní profese by jim v takovém případě postačilo pouze ověření jejich vysokoškolského diplomu získaného v některé z mimounijních zemí.

Prezident ČSK chce novelu soudně napadnout

Součástí novely je i to, že tyto zubaře, kteří by pracovali pod dohledem zkušeného stomatologa, by přijímaly jen ty ordinace, které mají uzavřené smlouvy s alespoň třemi zdravotními pojišťovnami. Případně pracoviště s akreditací pro vzdělávání. Tato pracoviště ostatně již nyní zaměstnávají zahraniční lékaře na dobu až šesti měsíců. To proto, aby získali odbornou praxi v českém zdravotnictví dříve, než se přihlásí k aprobační zkoušce. I toto opatření přijali zákonodárci po ruské invazi na Ukrajinu a následné migrační vlně Ukrajinců do Česka.

Češtinu cizí lékaři, lékárníci a zubaři doloží aprobační zkouškou

Proti novele se již dříve vyslovil prezident České stomatologické komory [ČSK] Roman Šmucler. Pouhou kontrolu lékařského diplomu u zubařů z třetích zemí nepovažuje za dostatečnou. Podle něj jde pouze o formalitu. Zpochybňuje i to, že bude na práci takového pracovníka v ordinaci dohlížet zkušený stomatolog.

„A víceméně odpadne jazyková zkouška, tedy pacient jim nebude rozumět,” dodal.

Novela je navíc podle Šmuclera v rozporu s unijním právem. Při jejím přijetí ji hodlá napadnout u českých a evropských soudů, uvedl.

IPVZ analyzuje složitost testování mimounijních lékařů

Podle nyní platné legislativy musejí lékaři ze zemí mimo EU, nejčastěji z Ukrajiny, získat v Česku nostrifikaci svého diplomu a složit odbornou aprobační zkoušku, ta je v českém jazyce. Jelikož jde podle místopředsedkyně Senátu Jitky Seitlové [KDU-ČSL] o náročný proces, odcházejí zubní lékaři z třetích zemí raději do Polska nebo na Slovensko.

Senátor Ladislav Václavec [ANO] za předkladatele označil Šmuclerův přístup k novele za arogantní a negující. Rovněž argumentuje tím, že podobné řešení už před několika lety přijali v Polsku a na Slovensku. V Česku jsou podle Václavce zhruba tři stovky zubařů z Ukrajiny kvůli válce v jejich zemi. A ti nyní musejí vykonávat jiné profese.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Otřesný článek, čili zubař bez aprobace…navíc ukrajinský zubař! Když pomyslím na ty ukrajinské odborníky na stavbách, na jejich nedodělky a zásadní neodbornost, pak chudáci ti, co přijdou k nim se zuby. Otřesné co zase odhlasovala Sněmovna!

  2. Jelikoz se na Ukrajine da koupit diplom za 10tis USD, jsem presvedcen ze u nas bude brzy nadbytek stomatologu

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here