Černý kašel v Česku zrychlil, vakcíny přichází z Kanady a Francie

0
1222
Kanady
Ilustrační foto: Pixabay.com

Vakcíny proti černému kašli do ČR dodané z Kanady distributor do ordinací a očkovacích center rozveze tento týden. Do konce týdne přijde další dodávka vakcín proti pertusi, a sice z Francie. Šíření černého kašle minulý týden zrychlilo.

Minulý týden se nákaza černým kašlem v Česku potvrdila u 1 494 osob, v mezitýdenním sledování jde o nejvyšší nárůst počtu nakažených od začátku letošního roku. O týden dříve, tedy od 1.4. do 7.4., se pertuse potvrdily u 1 100 osob. Celkem se letos černým kašlem podle dat Státního zdravotního ústavu [SZÚ] nakazilo 7 888 lidí, nejvíce mládež ve věku 15-19 let.

Kvůli rostoucímu riziku nákazy černým kašlem roste i zájem o očkování proti černému kašli, především u dospělých osob. Ty se proti nemoci totiž nepřeočkovávají. A nyní se ukazuje, že u nich dochází k oslabení v dětství navozené imunity proti černému kašli očkováním.

I proto Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] zajistilo mimořádné dodávky vakcín proti černému kašli nyní především pro dospělé. První závoz z Kanady v objemu 20 tisíc dávek očkování dnes [16.4.] dorazil do Česka. Podle resortu rozveze distributor tyto vakcíny do ordinací praktických a gynekologických lékařů a očkovacích center do konce tohoto týdne.

„Vakcíny jsou primárně určeny pro očkování dospělých. Již na konci března Sanofi mimořádně dovezla do České republiky 10 000 dávek vakcíny Adacel z Velké Británie, aktuálně dorazilo dalších 20 000 dávek z Kanady,“ informuje v tiskové zprávě MZ ČR.

Vakcíny proti černému kašli praktici nemají často ani pro těhotné

Další letos v pořadí třetí mimořádná dodávka vakcín proti černému kašli dorazí do Česka podle zástupců ministerstva zdravotnictví ještě do konce tohoto týdne z Francie. S jejich rozvozem do zdravotnických zařízení se počítá v příštím týdnu. Tuto dodávku zajistil resort rovněž s farmaceutickou firmou Sanofi. A jde o závoz v objemu 78 tisíc vakcín Adacel Polio.

Skoro osm tisíc nakažených černým kašlem

Slova epidemiologů z počátku letošního roku o tom, že nás letos čeká pertusový rok, se tak naplňují. Od začátku roku [k 14.4.] přibylo do Informačního systému infekčních nemocí [ISIN] celkem 7 888 případů černého kašle. A co hůře, tempo šíření nákazy zatím nijak neustupuje. A zřejmě tak nedošlo ani k dosažení vrcholu nemocnosti, o kterém zástupci ministerstva zdravotnictví hovořili už před několika týdny. Podle dat SZÚ totiž minulý týden přibylo 1 494 nově nakažených, to je v týdenním sledování vůbec nejvyšší nárůst od počátku letošního roku.

„Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 14. 4. 2024 nahlášeno celkem 7 888 případů pertuse. Z toho v 15. kalendářním týdnu bylo evidováno 1 494 nových případů,“ informují v pravidelném týdenním reportu o počtu nemocných černým kašlem epidemiologové SZÚ.

Jak zní černý kašel? Dost jinak než kašel při běžném nachlazení

Nemoc prostupuje všemi věkovými skupinami, ale nejvíce se nákaza stále šíří mezi náctiletými ve věku 15-19 let. Přičemž medián věku se každý týden snižuje, když minulý týden dosáhl věku 24 let. V nejrizikovější skupině dětí do jednoho roku věku evidují epidemiologové 119 nakažených.

Dále rostou i počty nakažených ve věkové skupině 10-14 let, kde se letos kumulativně potvrdilo 1 119 nakažených a dále mezi lidmi ve věku 45-54 let, kde se podle dat SZÚ potvrdilo bezmála 1 100 nakažených.

Nejvíce nakažených černým kašlem zůstává v Jihočeském kraji [1 177], ve Středočeském kraji [1 140] a na Vysočině [830]. Vysoké počty zůstávají také v Praze [800]. Naopak nejméně případů hlásí Olomoucký [156] a Karlovarský kraj [66].

Letos s černým kašlem v Česku zemřely tři osoby. Z nich v jednom případě šlo o děvčátko ve věku několika týdnů.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here