Vakcíny proti černému kašli praktici nemají často ani pro těhotné

0
167
vakciny_proti_cernemu
Foto: Freepik.com

Situace kolem zásobování ordinací praktických lékařů pro dospělé vakcínami proti černému kašli, případně dalším nemocem podávaných v kombinaci s látkou proti černému kašli, se podle vyjádření praktiků ani v tomto týdnu nezlepšila.

Vakcíny proti černému kašli dostanou některé ordinace praktiků pro dospělé nejdříve na konci dubna, některé dokonce až v červnu. A často nemají vakcíny ani pro těhotné. O očkování proti černému kašli je v Česku velký zájem.

„Očkovali jsme klidně i 20 dávek denně, pokud byly. Brali jsme očkovacích látek opravdu hodně a v současné době jen telefonujeme a vysvětlujeme lidem, že nejsou,” popisuje situaci ve své ordinaci okresní předseda Sdružení praktických lékařů ČR [SPL ČR] v Jihlavě Jaroslav Havlíček.

Očkovací látku bude mít pro pacienty dostupnou nejdříve v polovině června. A stejná situace je podle něj v ostatních ordinacích praktiků na Jihlavsku. Těch je kolem padesáti. Vakcíny se podle něj nyní přednostně dostávají do ordinací dětských lékařů.

„Což je pochopitelné,” dodává Havlíček.

Na vyřízení objednávek vakcín proti černému kašli čekají i praktičtí lékaři na Nymbursku.

„Vakcíny máme předobjednané, ale momentálně nejsou. Máme na seznamu 40 lidí, kteří na očkování čekají,” říká zdravotní sestra z místní ordinace doktorky Jitky Šebkové.

Její kolega Tomáš Doležel má už jen několik posledních očkovacích dávek. Další by podle něj měly přijít zřejmě koncem dubna.

Před černým kašlem ochrání kojence mateřské protilátky

 

Lépe na tom není ani praktická lékařka Jarmila Ševčíková z ordinace v Bohuňovicích u Olomouce. Aktuálně v ordinaci drží jedinou dávku vakcíny proti černému kašli. Ta jí zůstala po objednaném pacientovi, který onemocněl, a proto na očkování nepřišel.

„Nechávám si ji v zásobě pro případ, že by přišla těhotná pacientka a chtěla se naočkovat,” vysvětluje svou strategii Ševčíková.

Také podle jí podaných informací by se mohla situace v zásobování vakcínami proti černému kašli zlepšit v závěru dubna.

Některé ordinace dostanou vakcíny až v květnu, červnu

Vakcíny proti černému kašli se nedostávají ani ordinacím na Zlínsku. Tamní praktici závozy očekávají přibližně v květnu. Alespoň takovou informaci o dodávkách vakcín dostal od jejich distributora krajský předseda SPL ČR Lubomír Nečas. O očkování je mezi jeho pacienty velký zájem. Těhotné ženy, které se chtějí proti pertusi očkovat, posílá do očkovacího centra ve zlínské poliklinice, kde by se měly očkování dočkat dříve.

Jak zní černý kašel? Dost jinak než kašel při běžném nachlazení

Vakcíny proti černému kašli chybí i na Opavsku, jak potvrzuje tamní praktický lékař Erich Pudich z Ludgeřovic.

„Párkrát se nám podařilo malé množství objednat, pak nám řekli, že nemají,” popsal situaci praktický lékař pro dospělé.

Zatím nevnímá, že by se situace zlepšovala. Stejně jako jeho kolega ze Zlína i on odesílá své pacienty do nejbližšího očkovacího centra. Tam jsou údajně dodávky vakcíny lepší.

MZ ČR čeká vakcíny proti černému kašli z Kanady, Francie

V minulém týdnu na tiskové konferenci k černému kašli ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] veřejnost ubezpečil, že jeho resort zajistil mimořádný dovoz více než 110 tisíc vakcín proti černému kašli. To nad rámec standardních objednávek. Tento týden má podle něj do Česka dorazit 20 tisíc těchto vakcín z Kanady a v druhé polovině dubna dalších 78 tisíc dávek z Francie.

„Pro pravidelné očkování dětí je jich [vakcín, pozn. red.] v České republice dostatek. Mimořádné dodávky se do ordinací dostanou v druhé polovině dubna 2024. Pro těhotné ženy mohou vakcíny objednávat přednostně gynekologové,” řekl k dostupnosti vakcín proti černému kašli minulý týden ministr Válek.

Černý kašel se dál šíří. Očkování těhotných v úhradách ale není

Podle aktuálních dat Státního zdravotního ústavu [SZÚ] se v minulém týdnu potvrdilo v Česku 1 100 nových nákaz černým kašlem, průměrný medián věku pacienta je 25 let. Jde o druhý nejvyšší týdenní nárůst pacientů s černým kašlem od letošního ledna.

Celkem se nákaza letos podle dat SZÚ potvrdila u 6 397 pacientů. Nejvíce se pertuse šíří mezi mladistvými ve věku 15-19 let. Černý kašel se letos potvrdil u 101 dětí ve věku do jednoho roku, jedno tříměsíční dítě s černým kašlem zemřelo.

Děti a mladiství se proti pertusi očkují bez doplatku, vakcína i podání je v plné úhradě zdravotních pojišťoven. Dospělí, senioři stejně jako těhotné ženy, kterým odborníci vakcínu doporučují kvůli imunitní ochraně budoucího novorozence, pojišťovny ale nehradí. Cena vakcíny se pohybuje kolem 1 000 korun. Dále si ordinace a očkovací centra berou peníze za podání vakcíny, v některých případech jde o částku i kolem 500 korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here