Černý kašel se dál šíří. Očkování těhotných v úhradách ale není

0
307
zaplati
Foto: Freepik.com

Minulý týden opět zrychlilo šíření černého kašle. Potvrdilo se 1 151 nových nákaz. To je oproti předchozímu týdnu o 324 případů více. Lékaři radí očkovat těhotné ženy kvůli ochraně dítěte. Ty si vakcínu ale už většinou samy zaplatí.

Přesto, že letošní nárůsty černého kašle v Česku jsou mimořádné a lékařské odborné společnosti doporučují očkování proti nemoci hlavně těhotným ženám kvůli ochraně novorozence, tak zdravotní pojišťovny vakcínu této rizikové skupině nezaplatí.

„Každý lékař, i přes to, že běžně neočkuje, včetně gynekologů, by očkování měl těhotné ženě doporučit, poslat ji za jejím praktickým lékařem nebo do nejbližšího očkovacího centra,“ píší k očkování těhotných proti černému kašli zástupci České vakcinologické společnosti [ČVS].

Zdůrazňují, že lékaři by těhotným ženám neměly toto očkování rozmlouvat či zakazovat.

Před černým kašlem ochrání kojence mateřské protilátky

„Je to nevědecké a poškozuje to těhotnou ženu i jejího novorozence,“ píší vakcinologové.

Odvolávají se přitom na klinické studie a kontroly, které potvrdily bezpečnost aplikace kombinované vakcíny proti pertusi, záškrtu, tetanu a poliomyelitidě v době těhotenství. A to bez poškození očkované ženy i poškození plodu-novorozence.

„K přenosu [protilátek, pozn. red.] dochází transplacentárně právě nejvíce ke konci těhotenství, během porodu a také při kojení,“ vysvětlují vakcinologové.

Transplacentární přenos a přítomnost protilátek v mateřském mléce očkovaných žen v těhotenství podle nich opakovaně prokázaly výsledky vědeckých studií.

Očkování novorozence ochrání, těhotné si ho ale zaplatí

Vakcinologové ve své zprávě také ale zmiňují, že vakcíny stejně jako jejich podání nespadá do úhrad z veřejného zdravotního pojištění.

Tato vakcína není hrazena z veřejného zdravotního pojištění, ale většina zdravotních pojišťoven na ni přispívá,“ dodávají zástupci ČVS.

Očkovací látka vyjde na přibližně 900 korun. K tomu je ale třeba připočítat její aplikaci, za kterou si každá ordinace říká různě vysokou částku. Je pravda, že na nákup vakcíny přispívají jednotky stokorun zdravotní pojišťovny ze svých fondů prevence. Ovšem to za předpokladu, že si částku žena nevyčerpala na nákup jiné vakcíny.

Na VZP ČR se zpožďují výplaty příspěvků z fondu prevence

A tak je docela možné, že se nejedna žena v očekávání rozhodne třeba i z finančních důvodů počkat na podání vakcíny až přímo novorozenci, který už má látku i její podání plně hrazenou ze zdravotního pojištění. Bohužel i za cenu rizika nákazy a zdravotních komplikací, kterým tak svým rozhodnutím v prvních měsících života své dítě, kdy ještě nemá proti černému kašli protilátky, vystavuje.

První čtvrtletí a více než 4 tisíce lidí s černým kašlem

Což se děje za situace, kdy riziko nákazy černým kašlem v Česku od začátku letošního roku každým týdnem narůstá. Zatímco v posledním uzavřeném kalendářním týdnu [12. týden roku] přibylo do Informačního systému infekčních nemocí [ISIN] 1 151 nově nakažených černým kašlem, v předchozím týdnu to bylo 827 nových nákaz a o týden dříve 609 nově nakažených. Kumulativně se tak od začátku roku pertuse v ČR potvrdily u 4 253 osob.

„U dětí do jednoho roku života je v roce 2024 hlášeno již 76 případů onemocnění pertusí. Nejvíce případů onemocnění i nejvyšší nemocnost je ve věkové skupině 15 -19 let,“ přibližuje statistiku onemocnění Státní zdravotní ústav [SZÚ].

Jak zní černý kašel? Dost jinak než kašel při běžném nachlazení

Nemoc podle dat SZÚ prostupuje všemi věkovými skupinami, kdy průměrný věk nemocného je 29 let. Nejvíce se nemoc šíří v Jihočeském kraji, na který připadá 780 nákaz a ve Středočeském kraji [634 nákaz]. Vysoké nárůsty vykazuje i Kraj Vysočina [512] a hlavní město Praha [458]. Naopak nejméně černého kašle je v Olomouckém kraji [80] a v Karlovarském kraji [30].

Z celkového počtu nakažených došlo k hospitalizaci asi tří procent pacientů. Letos na černý kašel zemřeli dva lidé. Prvním z nich byl dvaašedesátiletý muž z Náchodska, který na nemoc zemřel 10 února. A dále čtyřiaosmdesátiletá žena pobývající v domově pro seniory v okrese Chrudim [úmrtí 14.3.].

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here