Ženy v Gaze rodí na veřejných záchodcích. Samy a bez pomoci

0
5076
tehotne_zeny
Ilustrační foto: Pixabay.com

Už ani těhotné ženy na jihu Gazy nedostávají zdravotní péči při porodu. Mnohé z nich neviděl zdravotník za celé těhotenství. Často rodí ve veřejných budovách, toaletami nevyjímaje. Důvodem jsou operace izraelské armády.

Jednou z těhotných žen v jižní části Pásma Gazy byla ještě nedávno mladá Maha [změněné jméno, pozn. red.]. Když u ní nastaly porodní bolesti, vydala se pro pomoc do nejbližší nemocnice ve městě Rafáhu. Tam ji ale přes postupující porodní kontrakce odmítli přijmout. Všechna lůžka a porodní sály byly totiž plné, pro Mahu tak v nemocnici nebylo místo.

„Situace v Rafáhu je děsivá. Všechna místa jsou přeplněná. Lidé žijí ve stanech, ve školách
a nemocnicích. Emirátská nemocnice nyní řeší třikrát více porodů než dříve,“
popisuje již několik měsíců trvající situaci na jihu Pásma Gazy koordinátorka Lékařů bez hranic urgentního zásahu Pascale Coissard.

Nastávající matky v Gaze podle jejích zkušeností nepodstupují ve většině případů už několik měsíců ani jednu lékařskou prohlídku. Což ohrožuje zdraví a životy nejen jich samotných, ale i jejich nenarozených dětí.

„Základní zdravotní péče je prakticky nedostupná, rodičky se navíc nemohou dostat ani do nemocnic kvůli chybějícímu palivu,“ dodává.

Vysídlené ženy v očekávání tak žijí v doslova žalostných podmínkách, rodí v plastových stanech a ve veřejných budovách. Mezi ně patřila i Maha, pro kterou už nebylo v nemocnici místo. Vrátila se proto do provizorního stanu v jednom z mnoha táborů v Rafáhu pro vysídlené Palestince ze severního a středního Pásma Gazy. A své dítě, zesnulého syna, porodila na veřejných toaletách.

O těhotné ženy už se nepečuje ani na jihu Gazy

Nemocnice ve městech na jihu Pásma Gazy jsou několik měsíců přeplněné. K porodům a péči v nich se dostávají kvůli slabým kapacitám nanejvýš ženy s komplikovanými porody. Ostatní rodí ve stanech pro běžence a na jiných místech, obvykle bez odborné pomoci. A i ty ženy, které se dostanou do zdravotnického zařízení, ji opouštějí a vracejí se do provizorních přístřešků jen několik hodin od porodu včetně císařského řezu.

„Kvůli velkému počtu žen a nedostatku materiálu je zdravotnický systém přetížen. Jsme tak nuceni propouštět nové matky jen několik hodin po porodu,“ vysvětluje Rita Botelho da Costa, vedoucí porodnického týmu Lékařů bez hranic.

Lékaři bez hranic nedávno v Emirátské nemocnici v Rafáhu přidali na poporodní oddělení alespoň dvanáct lůžek. To ale nestačí, nyní v něm pobývá až dvacet pacientek naráz, popisují zástupci humanitární organizace.

Gaze hrozí hladomor, varuje WHO a vyzývá k příměří

Zároveň upozorňují, že k vážným komplikacím u rodiček dochází nejčastěji během prvních 24 hodin po porodu. Vzhledem k tomu, že ženy žijí v zoufalých podmínkách, je ale důležité, aby zůstaly v nemocnici co nejdéle to je možné.

Platí to i pro třiatřicetiletá Ranu Abu Hameidu. Ta byla kvůli komplikacím v šestém měsíci těhotenství přijata na porodnické oddělení zmiňované nemocnice. Předtím nepodstoupila žádnou předporodní prohlídku. V nemocnici ale dlouho nezůstala. Jako jedna z mnoha vysídlených osob ze severu Pásma Gazy nyní přebývá v provizorním stanu na okraji města. Docela stejně jako již zmíněná Maha.

Žádná zdravotní péče a jídla jen minimum

V Rafáhu žilo před válkou kolem 300 tisíc Palestinců. Jejich počet se kvůli bombardování a nucené evakuaci ze severu a středu Pásma Gazy vyšplhal na současných 1,5 milionu. Což samozřejmě dopadlo i na kapacity zdravotnických zařízeních, pro těhotné ženy a novorozence nevyjímaje.

Přesouvání pacientů ze severu Gazy je rozsudek smrti, uvedla WHO

Se špatným zdravotním stavem těhotných žen v Gaze souvisí i nedostupnost jídla. To zvyšuje riziko komplikací jak u nich, tak u dětí přicházejících na svět, které jsou v důsledku toho vnímavější k rozvoji infekcí. Dětem podvyživených matek nebo kojících žen hrozí nejen přímé zdravotní problémy, ale vážně to ohrožuje i samotný vývoj dítěte.

„Více než třetina pacientek, jež vyhledala předporodní péči, vykazovala anémii. Téměř polovina těchto žen navíc trpěla infekcemi močových cest,“ přibližují následky špatné péče o těhotné a novorozence v Pásmu Gazy zdravotníci.

Celé situaci nepřidává ani obléhání palestinských nemocnic izraelskou armádou. Na jihu Gazy o posledním víkendu oblehli Izraelci další dvě nemocnice, v nichž zůstaly pod těžkou palbou uvězněny lékařské týmy. S odvoláním na palestinský Červený půlměsíc o tom informovala agentura Reuters.

Izraelci ale argumentují tím, že nemocnice využívají teroristé Hamásu. A tak na severu Pásma Gazy pokračují několikátým dnem ve vojenská operace v Šífě. Přímo se to dotýká i největšího a jednoho z mála dosud funkčního zdravotnického zařízení na tomto izolovaném palestinském území.

V Pásmu Gazy umírají i zdravotníci

Červený půlměsíc v aktuální zprávě oznámil, že jeden z jeho zaměstnanců přišel o život, když se do čtvrtí v okolí nemocnic Amal a Násir ve městě Chán Júnis na jihu Pásma vrátily izraelské tanky kryté silným bombardováním a střelbou.

Izraelské ozbrojené síly podle Červeného půlměsíce odřízly přístup k nemocnici Amal a pomocí buldozerů rozryly její okolí.

„Všechny naše týmy se v tuto chvíli nacházejí v extrémním nebezpečí a jsou zcela paralyzovány,” uvedla palestinská zdravotnická organizace.

Lidé v Gaze se skrývají v nemocnicích. Chybí jim voda i potraviny

Izraelské síly nyní podle ní žádají úplnou evakuaci zaměstnanců, pacientů a uprchlíků z areálu nemocnice, kam odpalují kouřové granáty. V nemocničním areálu přišel o život jeden palestinský uprchlík, jehož izraelská střelba zasáhla do hlavy, uvedl Červený půlměsíc v další zprávě.

Izraelská armáda uvedla, že její síly zasahují v Chán Júnisu proti infrastruktuře, která slouží jako útočiště radikálů. Hamás odmítá, že by nemocnice využíval k vojenským účelům. A obviňuje Izrael z válečných zločinů namířených proti civilistům.

Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, které ovládá Hamás, uvedlo, že izraelské síly v nemocnici Šífa ve městě Gaza zajaly desítky pacientů a zdravotníků. Izraelská armáda naopak uvedla, že z 800 osob zadržených při skoro týdenní razii je 480 prokazatelně členy Hamásu nebo Islámského džihádu.

VRN/ČTK–

Izraelští vojáci v rámci operace v nemocnici Šífa v Gaze, která trvá už déle než týden, zabili cca 200 palestinských ozbrojenců a dalších zhruba 800 zadrželi k výslechům. S odvoláním na vyjádření izraelské armády o tom informuje agentura Reuters.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here