V USA testují jednoduchý krevní test rakoviny tlustého střeva

0
792
krevni_test
Foto: Nový krevní test rakoviny tlustého střeva. / Foto: Guardant Health

Ve Spojených státech testují jednoduchý krevní test rakoviny tlustého střeva. Test má více než 70% úspěšnost a kombinuje se s kolonoskopií. Test zkoumá složky uvolněné rakovinnými buňkami v krvi, nyní čeká na schválení úřady.

Na nový test upozorňuje v článku A blood for colon cancer performed well in a study, expanding options for screening asociace Associated Press [AP].

Odvolává se na studii financovanou společností Guardant Health, která krevní test Shield [Štít, pozn. red.] vyvinula. Klinické testování zahrnovalo 7 861 lidí z USA. Ti se podrobili jak kolonoskopii, tak i krevnímu testu. A krevní test zachytil 83 procent případů rakoviny potvrzené rovněž kolonoskopií, mýlil se v 17 procentech případů.

„Objevily se i falešné poplachy. U deseti procent lidí, u nichž kolonoskopie nezachytila nic, se krevní test zmýlil, když potvrdil, že by mohli být nemocní,“ konstatuje AP a dodává: „Je to stále velký počet lidí zbytečně vystavených stresu z nutnosti podstoupit standardní kolonoskopické vyšetření.“

I proto je podle agentury nutný další výzkum. Na druhé straně ale neupírá krevnímu testu významný přínos. Jeho výrobce doporučuje opakovat toto neinvazivní vyšetření každé tři roky. A stejně jako v případě testu ze stolice vyžaduje i krevní test s pozitivním výsledkem následné potvrzení kolonoskopickým vyšetřením.

Testovací sada vyjde na 21 tisíc korun

Testovací sada s názvem Guardant blood collection kit je v USA v prodeji za 895 dolarů [cca 21 000 Kč]. To přesto, že test zatím neschválila americká léková agentura Food and Drug  Administration [FED]. Což znamená, že ho většina amerických pojišťoven neproplácí. Avšak výrobce testu očekává, že jeho testovací soupravu regulátor schválí ještě letos.

Zástupci firmy upozorňují na to, že jejich krevní test je vstupní branou do screeningu rakoviny tlustého střeva. Už třeba kvůli tomu, že se někteří lidé vyšetření kolonoskopií vyhýbají. A to z mnoha důvodů. AP zmiňuje například neochotu vzít si z práce den volna.

Kolonoskopie: Jak jsem navštívil své nitro

Vhodnou alternativou je i samoodběrová sada na otestování vzorku ze stolice, kdy lidé zasílají vzorek k vyšetření do laboratoře. Jak ale říká šéf výzkumu Douglas Corley společnosti Guardant Health, tak „nejlepší test je ten, který si uděláme sami“.

„Když dáme lidem na výběr, zvyšujeme počet vyšetřených,“ upozorňuje.

Ve Spojených státech se vyšetření doporučuje zdravým dospělým ve věku 45 až 75 let, kdy je riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku velmi vysoké. Frekvence záleží na způsobu testování. Rutinní kolonoskopii tam lékaři doporučují každých deset let. V České republice je kolonoskopie zdarma od 50 let věku rovněž každých deset let.

Důležité je, aby měli lidé na výběr

Druhou nejčastější příčinou úmrtí v USA, a třetí na světě, je dlouhodobě rakovina střev. Očekává se, že se v USA letos potvrdí 153 000 nových případů a 53 000 pacientů na tuto rakovinu zemře.

„Čím početnější bude vyšetření, tím méně lidí na rakovinu zemře,“ říká spoluautor studie krevního testu doktor William Grady.

Řešení rakoviny konečníku a tlustého střeva je prevence

A jsou tu i další novinky. Časopis New England Journal of Medicine nedávno popsal výsledky nových testů, které zkoumají fragmenty DNA ve stolici. I u nich jde o omezení počtu falešných poplachů.

„Čím více budou mít naši pacienti na výběr, tím lépe,“ uvedl doktor Nabil Mansour z Baylor College of Medicine.

Avšak kolonoskopii svým pacientům doporučuje nadále. Přesto vítá pokrok a to, že budou mít pacienti k záchytu nemoci i ověřený a spolehlivý krevní test.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here