Černý kašel je asi na vrcholu. Neočkované děti ze škol nemusejí

0
1012
neockovane_deti
Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová, za ní stojí ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Shumová. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

V šíření černého kašle se Česko zřejmě dostává na svůj vrchol. Tento týden se zatím potvrdilo 810 nových nákaz, minulý týden jich bylo 609. A Hlavní hygienička Pavla Svrčinová objasnila, že neočkované děti se ze škol kvůli nákaze nevykazují.

Podle historických trendů, které ukazují na větší vlny černého kašle ve třech až pětiletých intervalech, se Česko v těchto dnech dostává na svůj vrchol. Uvedl to na mimořádné tiskové konferenci [15.3.] svolané Hlavní hygieničkou ČR Pavlou Svrčinovou ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] Matyáš Fošum.

„V současné době máme být na píku, ale s ohledem na tu historii s covidem nedokážeme říci, zda tomu tak skutečně bude, či ne,“ uvedl Fošum s tím, že další vývoj šíření černého kašle ukáží následující dny a týdny.

Obdobná situace jako v Česku panuje v sousedních zemích. Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová veřejnost ubezpečila, že se v tuto chvíli kvůli šíření černého kašle neplánují zavádět plošná opatření.

„Nyní nechceme zavádět žádná plošná opatření,“ potvrdila s tím, že každou nákazu, a s ní spojená opatření, posuzují hygienici individuálně.

Stejně tak nemůže přesně říci, kdy už není pacient s černým kašlem infekční. Tedy, kdy už nemůže bakterií černého kašle nakazit své okolí.

„To je rozhodnutí, které dělá každý jednotlivý ošetřující lékař, který i nasazuje antibiotika. A zná svého pacienta a průběh onemocnění u něj,“ vysvětlila Hlavní hygienička ČR.

Neočkované děti se ze škol a školek nevykazují

Na tiskové konferenci hlavní hygienička vyvrátila informaci, kterou dnes [15.3.] dopoledne rozeslala školským zařízením Hygienická stanice hlavního města Prahy [HSHMP]. V oznámení pražští hygienici uváděli, že neočkované děti či ne plně očkované děti proti černému kašli se při výskytu onemocnějí vyřazují z kolektivu. To na maximální inkubační dobu jednadvaceti dnů. Podle Svrčinové šlo o nepřesnost. A za ni se ředitelka HSHMP Zdeňka Shumová veřejně omluvila.

„Žádné neočkované dítě nebude vylučované z kolektivu na základě toho, že nemá provedeno očkování,“ objasnila hlavní hygienička.

Jak zní černý kašel? Dost jinak než kašel při běžném nachlazení

Podle ní šlo ze strany pražské hygieny o špatný výklad vyhlášky, která sice toto uvádí, nicméně nad ní stojí zákon. A podle něj musí každou jednotlivou epidemiologickou situaci, kdy se potvrdí černý kašel ve škole či mateřské škole, individuálně vyhodnotit hygienik. Například s ohledem na to, jak dlouho pobývalo nemocné dítě v dané třídě.

„Vydala jsem příkaz, že krajské hygienické stanice musí postupovat podle vyhlášky a nesmí neočkované děti vyřazovat ze školních kolektivů,“ dodala Svrčinová.

Informace pro školy a školská zařízení: 
  • V případě, že Vás [školu] rodič informuje o onemocnění černým kašlem u svého dítěte, kontaktujte hygienu.
  • Hygiena informuje ředitele školy, jak postupovat.
  • Škola nevylučuje žádného žáka či spolužáky z kolektivu a sama neposuzuje jejich zdravotní stav.
  • V případě, že dítě vykazuje příznaky jakéhokoliv onemocnění, postupujte podle standardních postupů, tj. kontaktujte rodiče a doporučte návštěvu lékaře. 

Důležitou informací rovněž je, že školská zařízení nesmějí po rodičích požadovat předložení očkovacího průkazu jako dokladu o tom, že je jejich dítě proti černému kašli plně očkováno.

„Očkovací průkaz je zdravotnická dokumentace, školy ho nekontrolují. A nesmějí ho požadovat jako podmínku pro vstup do školy,“ vyjasnil Fošum.

Jedná se o přeočkování proti černému kašli v dospělosti

Upřesnil, že do školy či školky nemá chodit žádné nemocné dítě bez ohledu na to, zda je očkované, nebo není doočkované či vůbec očkované. Rovněž doporučil rodičům především starších dětí zkontrolovat jejich očkovací průkazy. To, zda podstoupily přeočkování mezi 10. a 11. rokem věku. Nemoc se totiž nejvíc šíří mezi mládeží v kategorii 15-19 let a pak ve věku 10-14 let.

V opačném případě doporučuje zvážení přeočkování. A to i dospělých osob, u kterých dochází ve vyšším věku ke ztrátě protilátek získaných v dětství tímto očkováním. Vakcín je podle Fošuma v Česku dostatek jak pro dětské, tak pro dospělé pacienty.

Informace pro rodiče: 
  • Vaše dítě má příznaky onemocnění, pak kontaktujte pediatra.
  • V případě, že Vy nebo Vaše dítě bylo v úzkém kontaktu s osobou s potvrzeným černým kašlem, bude Vás kontaktovat hygiena s dalším info. S viditelně zdravým dítětem není potřeba vyhledat lékařskou péči jen z důvodu kontaktu s nakaženým.
  • Pokud se já sám jako rodič cítím zdravý, není třeba vyhledat lékařskou péči ani omezovat sociální a pracovní kontakty.
  • Zkontrolujte, zda je Vaše dítě očkováno a přeočkováno mezi 10. a 11. rokem proti černému kašli.  

Pavla Svrčinová závěrem zmínila, že se na ministerstvu jedná o zavedení přeočkování dospělých osob proti černému kašli. Odborníci uvažují o zavedení jedná dávky přeočkování proti černému kašli v dospělosti. Úhrady i doba přeočkování jsou v jednání.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here